vrouwelijke componisten Women Composers Whirly Girls - Een muzikale ode | news
 

Whirly Girls - Een muzikale ode

Whirly Girls - Een muzikale ode aan vijf sterke vrouwen uit de vorige eeuw
Avontuur, emancipatie, strijdvaardigheid en moed, dat zijn de kernwoorden van Whirly Girls, een project van componiste Renske Vrolijk en ELECTRA. Aan de hand van vier composities brengt Whirly Girls een muzikale ode aan vijf sterke vrouwen, die hun sporen hebben verdiend in de 20ste-eeuwse geschiedenis.

gertrude stein
hanna reich

De vrouwen zijn Emmeline Pankhurst, strijdster voor het vrouwenkiesrecht, Rosie the Riveter, de bijnaam voor alle vrouwen die bijdroegen aan de Amerikaanse oorlogseconomie in 1942-1945, Gertrude Stein, de bekende Amerikaanse schrijfster die een centrale rol in het Parijse kunstleven speelde en Amelia Earhart en Hanna Reitsch, die beiden halsbrekende toeren uithaalden in de luchtvaart.
In twee delen schetst Whirly Girls een portret van de tot de verbeelding sprekende luchtvaartpioniers Amelia Earhart en Hanna Reitsch. In 1932 was Amelia Earhart de eerste persoon die na Charles Lindberg een solovlucht maakte van de VS naar Europa en die ontvangen werd op een tickertape-parade in New York. In 1937 vloog ze een tocht rond de wereld in haar nieuwe vliegtuig. Tegen het einde van deze expeditie verdween ze spoorloos en in 1939 werd ze dood verklaard. Hanna Reitsch begon al op haar zeventiende met zweefvliegen en werd uiteindelijk testpiloot voor de Luftwaffe. Ze vloog toestellen uiteenlopend van transportzweefvliegtuigen tot de eerste rudimentaire straaljager – waarmee ze tijdens een mislukte landing zwaargewond raakte. Ze overleefde de oorlog en bleef vliegen tot vlak voor haar dood in 1979.

do 31 mei 2012
20.30u - Ostadetheater, Amsterdam