vrouwelijke componisten Women Composers Twee Nieuw Muziektheaterstukken van Koreaanse componiste Seung-Ah Oh | news
 

Twee Nieuw Muziektheaterstukken van Koreaanse componiste Seung-Ah Oh

16 april (t/m 8 mei 2010): opera LEGE WIEG/BOŞ BEŞIK Muziek: Seung-Ah Oh (geboren 1969, Seoul) studeerde aan de Vrouwenuniversiteit Ewha in Seoul en electronische muziek in de USA. Zij vervolgde van 2000-2003 haar studie bij Louis Andriessen en vestigde zich definitief in Nederland. Muzikale leiding Romain Bischoff Regie Cilia Hogerzeil uitvoering: Muziektheater Hollands Diep & Vocaallab Nederland, een koor van Nederlandse en Turkse vrouwen en instrumentaal ensemble. waar: Energieterrein, achter de Noordendijk 148, hoek Biesboschstraat te Dordrecht. Vanaf 18.00 tevens diner (€6,50) in het Energiehuis verzorgd door het Turkse Restaurant Diwan uit Dordrecht.
De opera vertelt het verhaal over een vrouw en een man die tegen de zin van hun families toch trouwen. Hun liefde wordt tot het uiterste beproefd. Maar dan nemen gebeurtenissen een onverwachte keer; na jaren krijgen zij op magische wijze een kind. Dit oude Turkse volksverhaal is door componiste Seung-Ah Oh en schrijfster Anne Vegter bewerkt tot verrassend hedendaags muziektheater.

Op 15 mei is er van dezelfde componiste de muziektheaterproductie WORDS AND BEYOND HWANG JIN-YI in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Het werk is gebaseerd op leven en poëzie van de 16e eeuwse hofdame Hwang-Jin Yi . Zij werkte zich met haar flamboyante levensstijl moeizaam op van de onderklasse naar de wereld van literaire aristocraten en machtige politici. Yi bevrijdde zich van haar banden met dit leven om een verlicht denker te worden. Haar ideeën spreken ook nu nog tot de verbeelding. Geluiden, beelden en bewegingen komen samen in een meditatieve sfeer, geïnspireerd op Koreaanse traditie en symboliek.
Muziek: Seung-Ah Oh Toneelbeeld: beeldend kunstenares Ji-Young Chae.
Zang: mezzosopraan Margriet van Reisen
Dans: Michael Schumacher
Slagwerk: Slagwerkgroep Den Haag.