vrouwelijke componisten Women Composers Holland Festival Tips van Radio Monalisa | news
 

Holland Festival Tips van Radio Monalisa

Focus: OLGA NEUWIRTH
In Nederland wordt haar muziek zelden gespeeld, maar internationaal geldt Olga Neuwirth als een van de meest vooraanstaande en interessante hedendaagse componisten. Haar eclectische werk, waarin ze invloeden uit hoge en lage cultuur laat doordringen, toont een componist die midden in de wereld van nu staat. Ze verwijst veelvuldig naar uiteenlopende bronnen uit de literatuur, architectuur, popmuziek en cartoons. In de maand juni presenteert het Holland Festival haar opvallende werk.
Kloing! - 5 juni - 15.00 - Stadsschouwburg
Le Encantadas - 18 juni - 20.30 - Gashouder, Westergasfabriek
Deze maand veel muziek van Olga Neuwirth in Radio Monalisa!

Die Stunde da wir nichts voneinander wußten
Europa verandert en blijft veranderen. Wat is er nog over van de Europese droom van eenheid? Het Estse regie-duo Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo, geroemd om zijn ge­ëngageerde werk, maakte bij het Hamburgse Thalia Theater een geheel tekstloze voorstelling over Europa anno nu.
4, 5 & 6 juni - 20.00 - Stadsschouwburg

Stop Acting Now
Ter afsluiting van hun project The New Forest maakte Wunderbaum een film waarin de groep stopt met acteren en overgaat tot écht handelen. In deze film volgt regisseur Mijke de Jong de verwoede pogingen van de acteurs om de wereld radicaal te veranderen.
5, 6, & 26 juni - 19.15 - EYE Film Instituut

The Walking Forest
Wat als Macbeth op dit moment in Brazilië aan de macht zou zijn? Na de verrassende Tsjechov-bewerking What if they went to Moscow? op het festival vorig jaar is Christiane Jatahy terug met The Walking Forest.
13, 14 juni - Frascati

The Transmigration of Morton F.
The Transmigration of Morton F. is een digitale opera, een computergame en een ritueel ineen. Regisseur Sjaron Minailo en componist Anat Spiegel ontwikkelen in opdracht van Holland Festival een muziektheatervoorstelling die vanaf 20 juni volledig digitaal te ervaren is op www.mortonf.net.
De legendarische Amerikaanse zangeres en stemkunstenaar Joan La Barbara speelt hierin de hoofdrol.
20 juni - 20.30 - Theater Bellevue

Fifty for the Future
Het Kronos Quartet, al ruim veertig jaar aan de top, is een week lang artist in residence tijdens het festival met zijn project Kronos'Fifty for the Future. Een van de activiteiten is dit concert in Muziekgebouw aan ’t IJ, waar het kwartet werk van onder anderen Donnacha Dennehy en Laurie Anderson speelt.
23 juni - 20.30 - Muziekgebouw aan 't IJ