vrouwelijke componisten Women Composers Highlights - November Music Den Bosch | news
 

Highlights - November Music Den Bosch

Kate Moore is centraal componist tijdens November Music, het festival voor actuele, eigentijdse muziek in ’s-Hertogenbosch. Haar avondvullende pianoperformance Dances & Canons gaat in première (zaterdag 8 november), maar klinkt er ook orkestmuziek en presenteert ze een gloednieuwe installatie. De weelderige natuurkrachten vormen een grote inspiratiebron voor de Australisch/Nederlandse componiste Kate Moore (1979). In haar composities botsen pure muziektheorie en gracieuze organische vormen op elkaar. Haar orkest werk Days & Nature wordt uitgevoerd tijdens het openingsconcert op donderdag 6 november 2014.

Ook tijdens het feestelijke openingsconcert van November Music 2014 op donderdag 6 november 2014 zal de muziekcompositie Roseherte (2008) door Rozalie Hirs worden uitgevoerd. Dit werk voor negentigkoppig symfonie-orkest & elektronische klanken zal voor het eerst te horen zijn in een spiksplinternieuwe versie voor tweeënveertigkoppig orkest & elektronische klanken. Het wordt uitgevoerd door philharmonie zuidnederland.
Op 8 november 2014 presenteert het Bozzini Quartet de Nederlandse première van de muziekcompositie Nadir voor strijkkwartet en elektronische klanken (2014) door Rozalie Hirs. Hirs werkte eerder met dit vermaarde kwartet uit Montréal, Canada, samen. In 2011 en 2012 speelde het Bozzini haar eerste strijkkwartet Zenit (2010) in Canada, Nederland en Zwitserland. Het nieuwe werk bevat naast de instrumentatie van 2 violen, altviool en cello tevens elektronische klanken, die door Hirs met behulp van additieve klanksynthese uit sinustonen worden gesynthetiseerd.

Dubbeltalenten hebben het maar voor het uitkiezen. En de kunstwereld doet er zijn voordeel mee. Een zeldzaam artistiek ras waartoe ook de Nederlandse componist/dichter Micha Hamel behoort. In het concertprogramma ‘Nous Deux’ kan hij zijn vele talenten etaleren. Poëzie, muziek en de menselijke stem vloeien op een organische wijze in elkaar over. Micha Hamel vroeg de Nederlands/Griekse componiste Aspasia Nasopoulou om gedichten van zijn hand op muziek te zetten. In dit nieuwe stuk Nachtwerk neemt Micha Hamel zelf de rol van voordrachtskunstenaar op zich. mmv het DoelenKwartet. Op zaterdag 8 november 2014.
Bekijk de trailer hier>>

De vrouw in al haar mysterieuze verschijningsvormen. Maagd, moeder en heks. Ongrijpbare schoonheid én raadselachtige betovering ineen. De vrouw blijft fascineren. De Nederlandse Dyane Donck heeft een totaalcompositie geschreven voor zangeres/performer en drie slagwerkers. Haar HEX is een multimediale ervaring met als middelpunt de bevlogen mezzossopraan Els Mondelaers. Op zaterdag 8 november 2014. Lees meer hier>>

Oost en west ontmoeten elkaar in het oeuvre van de Koreaanse componiste Seung-Ah Oh. Magische muziek die klankpoëzie, stilte en mystiek drama op een verslavende wijze omarmt. Oh’s live muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien. Het theater is de aangewezen plek voor Oh om haar visioenen te realiseren. In Slagwerk Den Haag heeft Oh haar ideale vertolkers gevonden. Words and Beyond II wordt uitgevoerd op zaterdag 8 november 2014.

Voor het Amsterdam Sinfonietta schreef Sofia Gubaidulina een nieuwe compositie voor fluit, klarinet en strijkorkest. De Russische componiste is aanwezig tijdens het festival om haar nieuwe werk 'Why?' ten doop te houden. Lees meer hier>>
En accordeonist Vincent van Amsterdam voert haar indrukwekkende werk De Profundus uit in Museum Slager op 9 november 2014 (om 12.30, 13.30, 14.30 & 15.30 uur)

**link naar informatie over de installaties van Dyane Donck, Rozalie Hirs en Kate Moore. Tijdens November Music 2014 zijn op diverse locaties (gratis) installaties te bezoeken.
November Music, ’s-Hertogenbosch
5 t/m 9 november