vrouwelijke componisten Women Composers November Music - Highlights | news
 

November Music - Highlights

Mayke Nas - Down the Rabbit-Hole
philharmonie zuidnederland
o.l.v. Bas Wiegers

Tijdens het openingsconcert van November Music wordt Down the Rabbit-Hole (een werk uit 2012 in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest) van Mayke Nas uitgevoerde. Het is een ontwapende klankreis: van Lucy in the Sky with Diamonds van de Beatles tot Lewis Carroll’s Alice in Wonderland. De melodie van de Beatles-hit zweeft door de eerste minuten van Nas’ stuk. ‘Ingekrompen en uitgerekt slingert de golvende reeks noten zich met een steeds grotere curve door het stuk heen, zoals Alice alsmaar slinkt en groeit tijdens haar belevenissen in het konijnenhol en daarbij continu van de ene verwondering in de andere valt’, verheldert Nas haar kijk op het stuk.

Donderdag 7 november 2013
Hervormde Kerk - Den Bosch
19.00 - 20.15 uur
KAARTEN BESTELLEN

******************

Calliope Tsoupaki - Narcissus
door Nieuw Amsterdams Peil /
Tanja Deurloo (geurcompositie)

Calliope Tsoupaki schrijft zinsbegoochelende muziek die oren, ogen en zelfs onze neus verleidt en vervoert. Melodisch, temperamentvol en vol mystiek. Voor November Music schept Tsoupaki een nieuw werk voor ensemble Nieuw Amsterdams Peil.

Haar ‘Narcissus’ is een muziekdrama in de puurste vorm, zonder tekst, libretto of lied. Het staat echter bol van de dramatische spanning, maar dan in een kamermuzieksetting. Tsoupaki heeft bovendien een geurcompositie (parfum) ontwikkeld voor de voorstelling. Een specifiek geurakkoord is straks waar te nemen door de bezoekers. “Dit ‘Narcissus –akkoord’ ontwikkel ik samen met Tanja Deurlo van Annindriya Perfume Lounge tijdens het componeren van de muziek”, aldus de componiste. “De geur zal daarbij mijn compositie beïnvloeden, en mijn compositie de geur.”

Eerder overtuigde Tsoupaki al met het kamermuzikale drama ‘Medea’. Ook nu staat een Griekse mythe centraal: die van de jongen Narcissus die verliefd wordt op zijn eigen spiegelbeeld. Gedurende het stuk bewegen piano en viool als twee magnetische polen om elkaar heen. Het mechanisme van samen te willen smelten en ook weer los te willen komen vormt het hart van de compositie. Naast de viool en piano zijn er vier andere instrumenten die in paren van twee hun alterego's symboliseren. Zij bevinden zich aan beide kanten van de piano en viool. Het publiek zit in een cirkel rondom de musici.

Zaterdag 9 november 2013
Hervormde Kerk - Den Bosch
14.00 - 15.00 & 17.00 - 18.00 uur
KAARTEN BESTELLEN