vrouwelijke componisten Women Composers wereldpremière | news
 
wereldpremière

Annelies Van Parys - wereldpremière

Ter gelegenheid van de nationale herdenkingsplechtigheden rond de Eerste Wereldoorlog, vroeg het Belgian National Orchestra Annelies Van Parys een nieuw werk te componeren voor koor, twee solisten en orkest. Op zondag 11 november, brengt Klara Live - honderd jaar na de Grote Oorlog - rechtstreeks vanuit Bozar, A War Requiem. Voluit heet het werk A War Requiem – For a human World: het wil een eresaluut zijn aan de slachtoffers van alle oorlogen, èn een pleidooi voor meer begrip en menselijkheid.
Het Nationaal Orkest van België, Collegium Vocale Gent en solisten Sophie Karthäuser en Thomas Bauer staan onder leiding van dirigent Hugh Wolff.
11 November, BOZAR Brussels (BE) - Live te horen vanaf 14.00 uur op KLARA-LIVE
10 November, De Singel Antwerpen (BE)
9 November, Concertgebouw Brugge (BE)
8 November, Salle Philharmonique Liège (BE)

Mathilde Wantenaar - wereldpremière

In opdracht van de Cello Biënnale werkte Mathilde Wantenaar de afgelopen maanden aan een nieuw stuk voor Cellokwartet Ferschtman voor cellisten Dmitry Ferschtman, Larissa Groeneveld, Ketevan Roinishvili en Willem Stam.
donderdag 25 oktober 2018 | Muziekgebouw aan het IJ | 20.15
Lees meer hier>>

Kate Moore - wereldpremière

Cello Biënnale Amsterdam - Highlights! Drie generaties componisten schrijven voor cello - met Amsterdam Sinfonietta, en solisten Kristina Blaumane, Harriet Krijgh (cello) en Claron McFaddon zang. Op het programma o.m. een nieuw werk voor 4 cello's van Kate Moore. Ook op het programma, het celloconcert van Dobrinka Tabakova. Op de Cello Biënnale van 2008 speelde Kristina Blaumane het nieuwe celloconcert van de Bulgaars-Britse componiste Dobrinka Tabakova. Het inmiddels vaak uitgevoerde en op cd gezette stuk verdient na 10 jaar een reprise.
zaterdag 27 oktober 2018 | Muziekgebouw a/h IJ | 16.30
Lees meer hier>>

Annelies van Parys - Wereldpremière

Annelies Van Parys voltooit Debussy's opera La chute de la maison Usher voor Staatsoper Berlin
Op 12 oktober 2018 vindt de wereldpremière plaats van USHER. Deze nieuwe avondvullende opera van Annelies Van Parys is gebaseerd op Debussy's schetsen van zijn onvoltooide opera La chute de la maison Usher. Met evenveel respect als precisie neemt zij de muzikale ideeën van Debussy op in haar compositorische palette en schroomt niet om haar eigen klankwereld te laten samensmelten met die van Debussy.
Lees meer

Hilda Paredes - Wereldpremière

Ze was een legendarische Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster: Harriet Tubman (ca. 1822 - 1913). Halverwege de vorige eeuw ontsnapte zij aan een slavenbestaan, waarna ze met gevaar voor eigen leven vele lotgenoten bevrijdde. In deze voorstelling Harriet vertelt zij haar hartverscheurende levensverhaal aan het meisje Alice. Sopraan Claron McFadden en componiste Hilda Paredes (Mexico, 1957) eren Harriet Tubman met urgent muziektheater dat ons uiteindelijk allemaal een spiegel voorhoudt.
Deze voorstelling Harriet is al genomineerd voor de Fedora Generali Prize for Opera 2018.
woensdag 3 oktober 2018 | 20.15 | Muziekgebouw a/h IJ

Calliope Tsoupaki - Wereldpremière

De zee. Calliope Tsoupaki roept met blokfluit, panfluit (!) en orkest dezelfde krachten op als Debussy haar opdrachtwerk voor de Zaterdagmatinee: Salto di Saffo.
Zij putte inspiratie uit de zee, meer specifiek uit de bootreis die haar voor een compositiestudie naar Nederland voerde. Ter hoogte van Lefkas, het rotsige eiland waar volgens de overlevering de dichteres Sappho haar fatale sprong zou hebben gemaakt, besefte Tsoupaki dat ze voor lange tijd afscheid nam van haar geboortegrond. 'Het was een heel dubbele emotie', aldus de componiste. 'Een gevoel van diep verlies, maar ook van een enorme kracht.' Die dubbele gemoedstoestand vormde het uitgangspunt voor een golvende dialoog tussen blokfluit, panfluit en ensemble.
Concertgebouw - zaterdag 6 oktober 2018 | 14.15 uur

Calliope Tsoupaki - wereldpremière

Calliope Tsoupaki heeft in opdracht van het Holland Festival een nieuw dubbelconcerto geschreven. De Syrian Big Band was de eerste in zijn soort in de Arabische wereld en gaf bigbandmuziek een stem in Syrië. Samen met het Metropole Orkest speelt een aantal solisten van de Syrische bigband – de meesten inmiddels woonachtig in het Westen – in Carré een avontuurlijk programma vol traditioneel repertoire en energiek eigen werk. Veelzijdige muzikanten als ney-speler Moslem Rahal (in 2016 nog op het festival met The Orchestra of Syrian Musicians), zangeres Dima Orsho en zanger en multi-instrumentalist Ibrahim Keivo laten hun soulvolle geluid horen.
Bovendien treden topklarinettist Kinan Azmeh en de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans aan voor de wereldpremière van een grensoverschrijdend dubbelconcert voor klarinet en trompet: Tragoudi. Deze compositie is van de Grieks-Nederlandse Tsoupaki, die zich in haar werk vaak laat inspireren door traditionele muziek uit Griekenland en het Midden-Oosten.
8 & 9 juni 2018 - 20.00 | Theater Carré

Catherine Christer Hennix
Wereldprèmiere in het Stedelijk Museum Amsterdam

Op 16 en 17 februari 2018 vindt de première plaats van Blue(s) in Green to the 31 Limit, een nieuw werk van Catherine Christer Hennix dat twee maal wordt uitgevoerd in het Teijin Auditorium als deel van de Sonic Acts Academy in het Stedelijk Museum. Dit nieuwe werk, uitgevoerd door Benjamin Duboc, Rozemarie Heggen en Marcus Pel, gaat in op opvattingen over de ruimte en probeert met name onze ervaring van ruimte-gebonden fenomenen tegen te werken. Het werk maakt deel uit van een reeks experimenten met microtonaliteit, pure intonatie en de ruimte van geluid.
Stedelijk Museum Amsterdam -Teijin Auditorium

Vanessa Lann - Wereldpremière

The National Children's Choir of the Netherlands conducted by Wilma ten Wolde (Nationaal Kinderkoor) will give the premiere performance of a new choral work by Vanessa Lann: The Duck and the Kangaroo (text: Edward Lear)
This piece was written on request to celebrate their 25th Anniversary as part of a new collection of pieces for the choir.
January 28, 2018, 17.00 | Noorderlichtkerk - Zeist

Rieteke Hölscher - Wereldpremière

The world premiere of Black and White for Robot Toy Piano by Rieteke Hölscher will take place during the UnCaged Toy Piano Festival 2017 in Brooklyn, New York.
If you're in the area, check it out!
December 13, 2017 - 8 p.m. | Roulette Intermedium

Vanessa Lann - Wereldpremière @Bimhuis Amsterdam

naked, I for two pianos is een nieuw werk dat Vanessa Lann in opdracht schreef voor het onlangs opgerichte pianoduo X88 (Saskia Lankhoorn & Vicky Chow). Deze compositie maakt onderdeel uit het programma OUTER LIMITS met allemaal nieuw werk.
3 december 2017 - Den Haag
Festival Dag in de Branding
15.00 uur | Korzo Theater
2 december 2017 - Rotterdam
20.15 uur | RED SOFA Series, De Doelen
1 december 2017 - Amsterdam
om 20.30 uur | Bimhuis, Muziekgebouw aan 't IJ

Dag in de Branding

De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt door het Fonds Podiumkunsten. Dit jaar mag Kate Moore de prijs in ontvangst nemen voor het werk The Dam. De jury stelt dat ‘The Dam zowel een spannende meeslepende compositie is als een rijke verklanking van het tijdsgewricht. De fluisterzachte, mysterieuze motorische beweging waarmee het werk opent mondt met een overtuigende opbouw uit in een groots muzikaal gebaar... Moore wil in haar muziek niet nuanceren of verzachten, maar raakt de luisteraar direct zonder compromis.'
Uitreiking Matthijs Vermeulen Prijs aan Kate Moore
met aansluitend concert HERZ ensemble
za 2 december, 20.00 uur | Korzo Theater

Dobrinka Tabakova - Wereldpremière

Voor de tweede keer kreeg de Bulgaarse/Britse Dobrinka Tabakova een opdracht van Amsterdam Sinfonietta. Zij zal aanwezig zijn bij de wereldpremière in het Muziekgebouw aan het IJ op donderdag 16 november 2017 (helaas uitverkocht, maar probeer op de wachtlijst te komen). Speciaal voor dit programma schreef de Brits/Bulgaarse componiste Dobrinka Tabakova een nieuw dubbelconcert met pianistische broers Jussen naast het orkest. Amsterdam Sinfonietta gaat dan ook nog op tournee door het land en dit werk is dan een aantal keren te horen. Kijk hier voor de speellijst.

Vanessa Lann - Wereldpremière

Martine Reurings & Dick Hanemaayer (bassoons) and the Van Wassenaer Orchestra under the direction of Benjamin Boers will perform the world premiere of Rise by Vanessa Lann. Concertos for two bassoons and orchestra have existed for some time, but this work is unique: the sound combinations between the two bassoons are totally new, as are the timbres within the orchestra.
November 19, 2017 | 15:00 - Messiaskerk - Zijlaan 57 Wassenaar