vrouwelijke componisten Women Composers Festival Galina Oestvolskaja | news
 

Festival Galina Oestvolskaja

Van vrijdag 27 t/m zondag 29 mei in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam.
Haar muziek is als gehamer op het aambeeld der waarheid: compromisloos, onbetwistbaar, bezeten en tegelijk exact en vormbewust. De Petersburgse componiste Galina Oestvolskaja stond niet boven, maar naast de tijd.
Ver van trends en stromingen concipieerde zij haar als uit graniet gehouwen klanken. Ze creëerde daarmee een klein maar hecht oeuvre waarin elke compositie er één is en elke noot een noodzaak. Het moet de minst gewenste muziek zijn die in de tweede helft van de twintigste eeuw in de Sovjet-Unie is geschreven. Pas als bejaarde vrouw heeft Oestvolskaja, vooral buiten Rusland, erkenning en een podium voor haar muziek gevonden. In het bijzonder in Nederland. In 2006 stierf de componiste, zevenentachtig jaar oud. Hoogste tijd voor een retrospectief en een hommage.

Festivalactiviteiten
Op 27 en 28 mei zijn tussen de concerten door verschillende activiteiten te bezoeken, waaronder twee bijzondere documentaires over Galina Oestvolskaja.
> klik hier voor een overzicht van alle festivalactiviteiten
Het hele festival wordt uitgezonden als webcast door de VPRO. Het Radio 4-blog Eigentijds besteedt in mei uitgebreid aandacht aan leven en werk van Galina Oestvolskaja.