vrouwelijke componisten Women Composers news
 

NEW CD - Johanna Senfter

Johanna Senfter (Duitsland, 1879 -1961) was studente was bij Max Reger. 134 werken liet zij na, waaronder 9 symfonieën, 26 orkestwerken, kamermuziek, koormuziek, én orgelwerken. Weinig daarvan is gepubliceerd en na haar dood in 1961 gingen de manuscripten naar het Conservatorium in Keulen.
Net uitgebracht door Paladino Music is een dubbel-cd met werken voor viool.
World premiere recordings!
Johanna Senfter - Works for Violin
Paladino Music - PMR 0101

Shirley Thomspon - Canales Project

Shirley Thompson schrijft een nieuw lied voor The Canales Project, een liedprogramma dat bijzondere vrouwelijke leiders muzikaal viert. Thompson componeert ter ere van ambassadeur Ruth Davis, de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse directeur van de United States Diplomatic Services, het hoogste orgaan voor diplomatie in de VS. De opdracht wordt ondersteund door de United Nations Decade of Women en de Universiteit van Wolverhampton.
Meer lezen over dit project hier>>.
Shirley ThompsonLegend of the Phoenix
The Canales Project – Carla Canales, singer
12 mei 2019 | National Gallery of Art Washington D.C.

Mayke Nas - Wereldpremière

Mayke Nas schrijft prettig gestoorde muziek voor de ZaterdagMatinee waaraan altijd een ironisch rafeltje zit. In een extra voorconcert klinkt om 13.15 uur A horseless carriage: een ode aan Henry Ford, die niet alleen de ‘allesmans-auto’, maar ook de eindeloos repeterende beweging aan de lopende band uitvond. Minimal music, maar dan neo.
zaterdag 6 april 2019 • Concertgebouw Amsterdam -13.15 uur
Luisteren live kan hier>>

NEW CD - Eva Reiter

Noch sind wir ein Wort ... is the title of the portrait-CD of the winner of the Erste Bank Kompositionspreis of 2016, Eva Reiter. Eva Reiter's music is a speculative approach of the basic elements of music. She not only examines the musical elements and orders them in an analytically "correct" fashion, but also renders audible a world that previously, had yet to exist.
Noch sind wir ein Wort...
Klangforum Wien
Kairos 0015031 KAI

Kate Moore - wereldpremière

Space Junk (ruimteafval) is het nieuwste werk van Kate Moore, dat tijdens de opening van het Minimal Music Festival 2019 haar wereldpremière beleeft. De uitgesproken geëngageerde Moore componeerde het speciaal voor Asko|Schönberg. Het werk is van alles tegelijk: een broeierige harmonie van sferen, maar ook de verklanking van een milieuramp én een spannend ruimteverhaal verteld met graphic novel-technieken. Het is een avondvullende programma van Moore's muziek; ook The Art of Levitation en Klepsydra worden uitgevoerd olv Marzena Diakun.
woensdag 3 april 2019 • Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam - 20.15 uur
n.b. om 22.00 uur DJ Fenna Fiction!
Alles over het Minimal Music Festival 2019
hier>>

PRIJZEN - Annelies Van Parys

Op vrijdag 22 maart 2019 werden voor de 9e keer De Klara's - Classical Music Awards uitgereikt. Annelies Van Parys ontving De Klara voor Beste Componist én Muziekpersoonlijkheid van 2018. Uit het juryrapport: Wie doet het haar na? In één jaar minstens vier aanzienlijke creaties waaronder 'A War Requiem' als officieel slotmoment voor de herdenking van 14-18... Het was muziek die binnen kwam, die meedogenloos en spectaculair was. In elke noot...
Van Parys weet altijd te bekoren. Haar muziek raakt al je zintuigen. Zij is een componist en een artiest waar je niet meer langs kan - Annelies Van Parys is de muziekpersoonlijkheid van het jaar.

Mathilde Wantenaar - Wereldpremière

Amsterdam Sinfonietta speelt werken van Biber en Bartók en een nieuwe versie voor strijkorkest van Nachtmuziek een ode van componist Mathilde Wantenaar aan de Hongaar Béla Bartók. Ook op het programma, het eerste pianoconcert van JS Bach met de Italiaanse pianiste Beatrice Rana als soliste. Zij is voor het eerst te gast bij Amsterdam Sinfonietta.
za 30 maart 2019 • Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam - 20.15 uur

Vanessa Lann winnaar
Buma Award Classical 2019!

Op 11 maart ontving componiste Vanessa Lann de Buma Classical Award Classical 2019 uit handen van Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki. Vanessa Lann is de meest succesvolle Nederlandse componist in 2018 met talloze uitvoeringen in binnen-en buitenland.

Kirsti Concert - Les femmes d’esprit

Les femmes d’esprit is een eerbetoon aan twee vrouwen, de Franse componistes Elisabeth-Claude Jacquet de la Guerre (1665-1729) en Marguerite Monnot (1903-1961), die hun kans gegrepen hebben om hun talenten te ontplooien in een weerbarstige wereld. Beide vrouwen waren virtuoze toetsenisten, de eerste op het klavecimbel, de tweede op de moderne piano. Maar hun grote successen lagen in hun composities.
KirstiConsort is een jong en verfrissend ensemble dat op barokinstrumenten muziek speelt van vrouwelijke componisten uit de 15e tot 21e eeuw. Dat zijn: Kirsti Apajalahti, barokviool - Anna Vala Ólafsdóttir, alt - Elianne Ardts, barokcello - Tim Veldman, klavecimbel

zo 17 maart 2019 • Oosterkerk, Amsterdam - 12.00 uur

NEW CD - Tasmin Little

Performing on stages throughout the world for more than 25 years, renowned violinist Tasmin Little will be stepping down from the concert platform during the summer of 2020. Over the course of her career she has made 50 CD recordings. On her latest release she performs works by Clara Schumann, Dame Ethel Smyth and Amy Beach. Check out the reviews here>>
CHANDOS 20030