vrouwelijke componisten Women Composers Archives for April 2016 | news
 
April 2016

Meet the Composer:
Aspasia Nasopoulou

Tijdens de concerten van Meet the Composer! klinkt nieuwe muziek op haar best: ontroerend en aanstekelijk, verrassend en tóch herkenbaar. Een van de componisten is Aspasia Nasopoulou. Raak betoverd door haar melodische muziek en de ongewone klankkleuren. Ga mee op verkenningstocht naar haar Griekse wortels.
Zij verbindt nieuwe technieken met eeuwenoude traditie: je zou haar muziek kunnen aanduiden als ‘intelligente mystiek’, of als een ‘intiem universum’ dat de luisteraar van harte welkom heet. Drie keer heb je de kans om haar te leren kennen via de ogen van Stine Jensen, Mike Boddé en Paul Haenen.
WO.20.04 - 20.15 uur
ASPASIA ONTMOET STINE JENSEN
LUX - Nijmegen
VR.22.04 - 20.15 uur
ASPASIA ONTMOET MIKE BODDÉ
Theater Walhalla - Rotterdam
ZO.24.04 - 15.00 uur
ASPASIA ONTMOET PAUL HAENEN
Compagnietheater - Amsterdam

New CD - Elisabeth Kuyper

Dankzij violiste Aleksandra Maslovaric, heeft Elisabeth Kuyper (NL, 1877-1953) weer een plek op de muzikale kaart. Op deze cd het vioolconcert in b klein, opus 10 uit 1910 en de sonata voor piano en viool opus 1.
Kuyper: Rediscovering a Dutch Master.
Aleksandra Maslovaric, viool
Tamar Rumiantsev, piano
Brno Philharmonic olv Mikel Toms
Feminae Records 1401

Reprise Annelies Van Parys

Eind april gaat de opera Private View van Annelies Van Parys in reprise. Vanaf 26 april is er gelegenheid om deze bijzondere voorstelling opnieuw te zien met het Duitse gezelschap Neue Vocal Solisten en de nieuwe muziek specialisten van het Asko|Schönberg. Van Parys vertelt in deze video ver de op Hitchcock geïnspireerde opera. Private View werd vorig jaar geselecteerd voor de internationale competitie Music Theatre Now en werd geselecteerd voor de FEDORA - Rolf Liebermann Prize 2014. Tevens ontving Van Parys de Belgische SABAM prijs voor dit werk.
26 april Zwolle, Odeon / De Spiegel
29 april Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ
12 juni Stuttgart, Theaterhaus, Musik der Jahrhunderte
14 november Brugge, Concertgebouw

Julia Wolfe & Trio Mediaeval in Amsterdam

Julia Wolfe is bekend als een van de Bang on a Can-componisten. Voor de innovatieve musici van het Amerikaanse ensemble Bang on a Can en het Noorse vocale Trio Mediaeval creëerde ze de alt-folkcompositie Steel Hammer. Een indringende compositie met stevige wortels in de minimal music. Wolfe baseerde het stuk op de Amerikaanse ‘John Henry’-legende over mens versus machine.
In dit volksverhaal neemt een arbeider het met een stalen hamer op tegen een stoommachine.

Zelf vertelt ze over de compositie: ‘Met Steel Hammer keer ik terug naar mijn roots in de volksmuziek uit de Appalachen. Toen ik het werk componeerde hield ik de brede muzikaliteit van de Bang on a Can in gedachten. Ook Trio Mediaeval was een grote inspiratiebron omdat zij het werk een prachtig heldere klank en emotionele diepte geven.’

donderdag 21 april - 20.15 (met inleiding vooraf)
Muziekgebouw a/h IJ

Mayke Nas ontvangt Kees van Baaren Prijs 2015

Mayke Nas ontvangt de Kees van Baarenprijs 2015 voor Down the Rabbit-Hole (2012), geschreven voor het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Tijdens de 40ste Dag in de Branding (14 mei 2016) zal het bekroonde werk uitgevoerd worden door het Residentie Orkest olv Otto Tausk in het Zuiderstrandtheater, Den Haag.
Ook op het programma, de wereldpremière van het Altvioolconcert van Hanna Kulenty.
De Dag in de Branding - Editie 40