vrouwelijke componisten Women Composers Archives for January 2015 | news
 
January 2015

Dansen op een Glazen Plafond

Dansen op een Glazen Plafond is alternatief variété met schrijvers, dichters, musici van zeer divers pluimage, een singer songwriter, een cabaretière en een tapdanseres.
Eigenzinnige types, met een sterk profiel en inderdaad, allen vrouw.
Een unieke bundeling van sterke vrouwen die hun talent vol elan en overtuiging vieren tijdens deze verrassende en zeer veelkleurige avond van alternatief variété met diepgang. Van hilarische column tot abstracte poëzie en van stand-up-comedy tot poëtisch verhaal. Van klassiek strijkje tot heftige rock en van hedendaagse harpmuziek tot swingende jazz.

Het idee komt van muzikante Corrie van Binsbergen. Zij vond projecten met alleen vrouwen eigenlijk altijd maar onzin. Het zou niet moeten uitmaken of er mannen of vrouwen op het podium staan. Vinden ook al deze vrouwen.
Alle betrokkenen aan deze voorstelling denken er hetzelfde over: het zou er niet toe moeten doen of er mannen of vrouwen op het podium staan. Maar het feit dat er louter vrouwen op het podium staan, zal waarschijnlijk niet onopgemerkt blijven, terwijl een big band met alleen mannen nog steeds geen enkele verbazing wekt.
Zoals het ‘dansen’ in de titel al aangeeft gaat het niet om een probleemstelling of een feministisch manifest maar juist om een feestelijke viering van talenten.

Het glazen plafond staat voor begrenzing, vooroordelen. Nu willen zijn het omdraaien en de negatieve connotatie omkeren naar het positieve; openheid, contact maken, verbinden, anders kijken, de geest en de ogen openen, vergezichten en een poëtische kijk op het glazen plafond bieden.

Met:
Sanne Wallis de Vries & Frédérique Spigt Hermine Deurloo mondharmonica
Corrie van Binsbergen gitaar Tini Thomsen baritonsax Tineke de Jong viool
Esther Apituley altviool Saartje van Camp/Annie Tangberg cello Nora Mulder piano, accordeon, cymbalom Mick Paauwe bas Marije Nie tapdans
Tatiana Koleva slagwerk, vibrafoon (pool A) Miriam Overlach harp (pool B)

Tjitske Jansen, Manon Uphoff, Christine Otten (schrijvers/dichters-pool A)
Esther Gerritsen, Ellen Deckwitz, Anne Vegter (schrijvers/dichters-pool B)

première maandag 26 januari 2015
De Kleine Komedie - Amsterdam
zie ook: www.dansenopeenglazenplafond.nl

Tsoupaki's Triologie

In een avondvullend programma speelt het DoelenKwartet speelt Triptychon, een drieluik van Calliope Tsoupaki, met medewerking van klarinetist Arjan Woudenberg.
De zijpanelen zijn Mercurius en Eothinòn voor strijkkwartet en als middendeel Lychnos voor klarinet en strijkkwartet. Eothinòn uit 2013 is het uiteindelijke resultaat van een work in progress dat Tsoupaki in seizoen 2012-2013 schreef voor de strijkkwartettenserie van het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ. Onder de werktitel ‘groeibriljant’ werkte zij gestaag aan deze compositie, die steeds in aangelengde vorm terugkeerde op de lessenaars van wisselende strijkkwartetten.
Tsoupaki zegt hier zelf over: ‘Ik gebruik een korte melodische kiem die telkens groeit en bloeit en weer tot stilstand komt. De compositie heeft geen echt einde, de melodieën die een bloeicyclus doormaken, keren terug in de rust van waaruit ze weer een nieuw cyclus beginnen.’

zondag 11 januari 2015 - 20.15
Om 19.30 uur inleiding door o.a. Calliope Tsoupaki
Red Sofa Serie - Jurriaanse Zaal De Doelen - Rotterdam

concert tip - Monday Match

Voor elke editie van Monday Match, Dans & Music Impro Lab kiest een danser een musicus als partner, of omgekeerd. Dit tweetal bedenkt de invalshoek voor een uniek improvisation lab. Meestal op de eerste maandag van de maand betreedt een aantal door hen geselecteerde dansers en musici het podium. Ter plekke creëren zij een inspirerende match voor performers en publiek.
De eerste curatoren van dit seizoen zijn Ben Brown en Alma Lindenhovius.
De Dansers: Kenzo Kusuda, Rita Vilhena, Thomas Johannsen, Kim Hoogterp, Alma Sua Lindenhovius.
De Musici: Anne La Berge dwarsfluit/elektronica, Wilbert De Joode bas, Lisa Simpson naaimachine, Ben Brown drums, Ellen Knops licht
5 januari - 20.30
Bimhuis Amsterdam