vrouwelijke componisten Women Composers Archives for June 2010 | news
 
June 2010

Maria Schneider op The Hague Jazz

Dirigent-componist Maria Schneider is weer in ons land. Tijdens The Hague Jazz op 12 juni a.s. zwaait zij haar baton voor het Metropole Orkest. Maria Schneider kreeg wereldwijd bekendheid met het in 1992 opgerichte Maria Schneider Orchestra. Luister naar de muziek van Maria Schneider hier!

Première Vanessa Lann bij UBE Lustrum

Vrijdag 11 juni speelt het Utrechts Blazer Ensemble een concert ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het orkest. Het programma bevat stukken uit de hele periode van het bestaan van het UBE, van het oprichtingsstuk van Bernard Hunnekink uit 1980 tot aan een nieuwe opdrachtcompositie van Vanessa Lann.
muziek van: Leo Samama - Darius Milhaud - Francis Poulenc - Bernard Hunnekink en de première van: DOWN TO THE SEA IN SHIPS van VANESSA LANN
Vanessa Lann schreef dit werk in opdracht en ter gelegenheid van het zesde lustrum van het ensemble. De titel komt uit een Bijbelse psalm en dit ruimtelijke werk werd gëinspireerd door de Nederlandse en Britse ontdekkingsreizen naar de Nieuwe Wereld in 1609 op het schip De Haelve Maen.
Jussi Jaatinen, dirigent
Katerina Konstantourou, piano
20:15 - Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht  

Plattèl zingt Anna Blaman’

Gedichten van Anna Blaman op muziek gezet en gezongen door componiste & zangeres Plattèl.
CD presentatie: ‘Ik heb haar lief’ tijdens de opening van het Anna Blaman Herdenkingsjaar 2010 met een optreden van Plattèl begeleid door pianist Bart Wolvekamp in het Letterkundig Museum Den Haag.
zondag 6 juni 2010 - 14.30 uur

In 2010 is het 50 jaar geleden dat de Rotterdamse Anna Blaman overleed. Deze schrijfster en winnares van de P.C. Hooftprijs in 1956 (als eerste vrouw, als eerste Rotterdammer en voor haar gehele oeuvre) wordt dit jaar in haar 50ste sterfjaar herdacht.
Meer info

nieuwe opera Corrie van Binsbergen

Corrie van Binsbergen’s nieuwe opera gaat over de nooit ophoudende gevoelens van verlangen en gemis. Het hoofdpersonage is geen mens, maar een wezen vol verlangen. Het vangt ijle klanken op van ergens over de bergen, en wordt door die sirenenzang aangezogen, voortgestuwd, overhoop gehaald, weggeblazen. Libretto Josse De Pauw. Met Claron McFadden en een 16-koppig ensemble.

Nederlandse première: 5 juni 2010 (ook op 6 juni 2010) in de Rotterdamse Schouwburg
Operadagen Rotterdam
Bekijk de trailer hier