vrouwelijke componisten Women Composers Archives for March 2017 | news
 
March 2017

Annelies Van Parys tijdens het
Opera Forward Festival

In And you must suffer geven de Palestijns-Israëlische Samir Odeh-Tamimi en de Vlaamse Annelies Van Parys met nieuwe muziek commentaar op Bach. Odeh-Tamimi plaatst een nieuw werk in het midden, dat contrasteert met de muziek van Bach. Zijn compositie stelt vragen, becommentarieert. Aan het begin en aan het eind laat Van Parys vanuit de stilte een monoloog ontstaan, als bezinning op wat geweest is of nog komen gaat. De sobere regie van Pierre Audi verbindt dit alles met elkaar. Videobeelden van Mirjam Devriendt voorzien het geheel van een extra laag.
And You Must Suffer is zo een eigentijdse reflectie op identiteit, religie en haar claim op de waarheid en op het lijden en medelijden in deze wereld.
Opera Forward Festival
28 en 29 maart 2017 - 20.00 uur - Muziekgebouw a/h IJ

Toypiano specialiste
Isabel Ettenauer in NL

Tijdens haar speelgoedpianotrecitel in De Doelen te Rotterdam, zal toypianospecialiste Isabel Ettenauer minstens vijf verschillende instrumenten gebruiken, 'ieder pianootje heeft een eigen karaktervolle klank,' aldus Ettenaur.
Haar eerste speelgoedpian kreeg ze op haar vierde verjaardag. Later werd dat natuurlijk vervangen door een vleugel. Maar Ettenaur herontdekte het instrument weer, toen ze zich ging bezighouden met muziek van John Cage, die de speelgoedpiano voor het eerst als concertpiano gebruikte in zijn Suite for Toy Piano. Sindsdien is Ettenauer verslingerd aan de speelgoedpiano en blijkt de beperking van het instrument componisten juist te inspireren tot het schrijven van unieke muziek. Op het programma o.a. Is a bell… an bell? (voor 2 speelgoedpiano’s) die Vanessa Lann speciaal voor de Oostenrijkse componeerde.
donderdag 23 maart 2017 - 20.15 uur - De Doelen - Rotterdam

Wereldpremière - Calliope Tsoupaki

Opera Trionfo en Asko|Schönberg brengen een nieuwe opera met muziek van Calliope Tsoupaki over een van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: de vluchtelingencrisis: Fortress Europe
Het is de eerste aflevering van “Sign of the Times”, een serie nieuw te schrijven opera’s, die snel inhaken op de actualiteit. De opera vertelt het verhaal van Europa en haar zoon, de politicus. Zelf geboren in Noord-Afrika, trad zij als jonge vrouw vol moed en idealen de wereld tegemoet. Nu leeft ze afgezonderd in haar appartement in Brussel. Ondertussen heeft haar zoon de opdracht de poort naar Europa te bewaken. Er ontspint zich een drama vol politieke belangen, persoonlijke verlangens en het rumoer van angst en haat van populisten.
Opera Forward Festival i.s.m. De Nationale Opera
20 maart 2017 (première), 21 maart 2017, 22 maart 2017
Amsterdam Stadsschouwburg, Rabozaal
Daarna tournee door Nederland

New CD - Corrie van Binsbergen

Tales Without Words is een conceptalbum van Vanbinsbergen Playstation, een cd met een mysterieus randje, vol gelaagde en klankvolle werken. Verhalen en poëzie van Remco Campert, Tommy Wieringa, Manon Uphoff, Tjitske Jansen en Toon Tellegen inspireerden Corrie van Binsbergen en de bandleden tot het vertellen van een muzikaal verhaal. In het uitgebreide Engels/Nederlandstalige cd-boekje zijn delen van de gedichten en verhalen van de schrijvers opgenomen.

vrijdag 10 maart 2017 presenteert de nieuwe cd Tales Without Words in het Bimhuis in Amsterdam
vrijdag 17 maart in de Willem Twee Concertzaal (voorheen De Toonzaal) in Den Bosch
De cd ligt 11 maart in de winkel en is uiteraard te koop tijdens de concerten.

New CD - Sofia Gubaidulina

In tempus praesens, the second violin concerto by Sofia Gubaidulina, originally written in 2007 for violinist Anne-Sophie Mutter has just been released on a new cd featuring Dutch violinist Simone Lamsma. A live recording from the Concertgebouw, Amsterdam.
Netherlands Radio Philharmonic Orchestra
Reinbert de Leeuw, conductor
CC72681

extra uitzending Radio Monalisa
op 8 maart 2017

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag - 8 maart 2017 - een extra uitzending op de Concertzender van 20 tot 22 uur.
Twee uur lang genieten van ouvertures en fragmenten uit opera's en muziektheater van 25 vrouwelijke componisten (de speellijst). Een waarlijke ontdekkingsreis voor u samengesteld door Patricia Werner Leanse van Radio Monalisa.

Meer Dan Muze - Cromhouthuis, Amsterdam

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, speelt pianiste Kaoru Iwamura samen met harpiste Masumi Nagasawa werk van vrouwelijke componisten op de prachtige Erard vleugel uit 1892 van Romain d’Ansembourg. Masumi speelt daarbij op een Erard harp. Ze zullen o.a. muziek voor harp en piano spelen van Sophia Corri-Dussek, Cécile Chaminade en Maria Szymanowska.
8 maart 2017 | 16.00 uur | Museum het Cromhouthuis, Amsterdam

Prèmieres - Annelies Van Parys

The premiere of Dagboek van een verdwenene (The Diary of One Who Disappeared) will take place on 11 March, during the Klara Festival in Brussels. The staging was created by Ivo van Hove and is based on Leos Janáček's song cycle of the same name, about the passionate love affair between a village boy named Janik and a gypsy girl, Zefka. Annelies Van Parys composed a companion piece to go along with Janáček's rustic, poetic songs, in which she gives Zefka her own voice.
11 and 12 March 2017 - KaaiTheater, Brussels
12 & 13 May 2017- Operadagen, Rotterdam

More of Van Parys' new works will be heard during the Opera Forward Festival. Her And Thou Must Suffer offers a penetrating prelude and epilogue to Bach's St John Passion. Director Pierre Audi has made a sober staging for this oratorio, based on images by the artist Wim Delvoye. This is a production dealing with truth, suffering, religion and compassion in a time of growing cultural unrest.
28 and 29 March 2017 - Muziekgebouw an het IJ, Amsterdam

Jeugdopera Monique Krüs in het Holocaust Museum

Anne en Zef, de jeugdopera van Monique Krüs krijg een reprise in het Holocaust Museum te Amsterdam.
Met de oorspronkelijke cast: Lilian Farahani als Anne and Benjamin de Wilde als Zef, en leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Huba Hòlloköi.
Lees meer over de voorstelling hier>>
1-5 maart 2017 - Holocaust Museum, Amsterdam
12 t/m 14 maart 2017 - Santa Cecilia, Rome