vrouwelijke componisten Women Composers Archives for March 2019 | news
 
March 2019

PRIJZEN - Annelies Van Parys

Op vrijdag 22 maart 2019 werden voor de 9e keer De Klara's - Classical Music Awards uitgereikt. Annelies Van Parys ontving De Klara voor Beste Componist én Muziekpersoonlijkheid van 2018. Uit het juryrapport: Wie doet het haar na? In één jaar minstens vier aanzienlijke creaties waaronder 'A War Requiem' als officieel slotmoment voor de herdenking van 14-18... Het was muziek die binnen kwam, die meedogenloos en spectaculair was. In elke noot...
Van Parys weet altijd te bekoren. Haar muziek raakt al je zintuigen. Zij is een componist en een artiest waar je niet meer langs kan - Annelies Van Parys is de muziekpersoonlijkheid van het jaar.

Mathilde Wantenaar - Wereldpremière

Amsterdam Sinfonietta speelt werken van Biber en Bartók en een nieuwe versie voor strijkorkest van Nachtmuziek een ode van componist Mathilde Wantenaar aan de Hongaar Béla Bartók. Ook op het programma, het eerste pianoconcert van JS Bach met de Italiaanse pianiste Beatrice Rana als soliste. Zij is voor het eerst te gast bij Amsterdam Sinfonietta.
za 30 maart 2019 • Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam - 20.15 uur

Vanessa Lann winnaar
Buma Award Classical 2019!

Op 11 maart ontving componiste Vanessa Lann de Buma Classical Award Classical 2019 uit handen van Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki. Vanessa Lann is de meest succesvolle Nederlandse componist in 2018 met talloze uitvoeringen in binnen-en buitenland.

Kirsti Concert - Les femmes d’esprit

Les femmes d’esprit is een eerbetoon aan twee vrouwen, de Franse componistes Elisabeth-Claude Jacquet de la Guerre (1665-1729) en Marguerite Monnot (1903-1961), die hun kans gegrepen hebben om hun talenten te ontplooien in een weerbarstige wereld. Beide vrouwen waren virtuoze toetsenisten, de eerste op het klavecimbel, de tweede op de moderne piano. Maar hun grote successen lagen in hun composities.
KirstiConsort is een jong en verfrissend ensemble dat op barokinstrumenten muziek speelt van vrouwelijke componisten uit de 15e tot 21e eeuw. Dat zijn: Kirsti Apajalahti, barokviool - Anna Vala Ólafsdóttir, alt - Elianne Ardts, barokcello - Tim Veldman, klavecimbel

zo 17 maart 2019 • Oosterkerk, Amsterdam - 12.00 uur

NEW CD - Tasmin Little

Performing on stages throughout the world for more than 25 years, renowned violinist Tasmin Little will be stepping down from the concert platform during the summer of 2020. Over the course of her career she has made 50 CD recordings. On her latest release she performs works by Clara Schumann, Dame Ethel Smyth and Amy Beach. Check out the reviews here>>
CHANDOS 20030

Mathilde Wantenaar - Wereldpremière

In opdracht van de NTR Zaterdagmatinee schreef Mathilde Wantenaar Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken. De première is op 23 maart en wordt uitgevoerd door het Groot Omroepkoor olv Philipp Ahmann. Als tekst gebruikte zij het gelijknamige gedicht van Herman Gorter, nadat zij al eerder zijn gedicht 'De stille weg' op muziek zette. Verder op het programma staan stukken van Tchaikovsky en Sofia Gubaidoelina. Voor wie graag wil komen, maar niet kan, niet getreurd: het concert wordt live uitgezonden op Radio 4.
za 23 maart 2019 • Concertgebouw | Amsterdam - 14.15 uur