vrouwelijke componisten Women Composers Archives for May 2011 | news
 
May 2011

New CD - Maria Rosa Ribas

Les Ales del Vent (De vleugels van de wind)
Poesies de Màrius Torres / Música de Maria Rosa Ribas
14 liederen op gedichten van Marius Torres voor zangstem en begeleiding van verschillende instrumenten.
Columna Música 1CM0244
Op 30 mei wordt het werk Sweet Angel of Death, voor sopraan en strijkkwartet uitgezonden via Radio Monalisa

The Reclining Woman - Astrid Kruisselbrink

Tijdens de OperaDagen Rotterdam de voorstelling The Reclining Woman
De levenscyclus van de vrouw verteld in een muziektheatervoorstelling van componiste Astrid Kruisselbrink, geïnspireerd door de liggende vrouwenbeelden van Henry Moore en teksten van
onder andere Lucebert en Sappho. The Reclining Woman is een kwetsbare en fascinerende voorstelling die op een bijzondere locatie wordt gespeeld.
Geïnspireerd door de liggende vrouw de 'de reclining figure’ van beeldhouwer Henry Moore, schreef Astrid Kruisselbrink muziek die de levenscyclus van de vrouw vertelt. The Reclining Woman is een ode aan de vrouw, met haar typische eigenschappen als het vrouwelijk lichaam, seksualiteit en het moederschap. De tekst bestaat uit vier delen; elk deel vormt een fase in het leven van de vrouw.
Een productie van Muziektheatergroep de Helling.

za 28 mei 21.00u, Kunsthal - Rotterdam
OperaDagen Rotterdam

Festival Galina Oestvolskaja

Van vrijdag 27 t/m zondag 29 mei in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam.
Haar muziek is als gehamer op het aambeeld der waarheid: compromisloos, onbetwistbaar, bezeten en tegelijk exact en vormbewust. De Petersburgse componiste Galina Oestvolskaja stond niet boven, maar naast de tijd.
Ver van trends en stromingen concipieerde zij haar als uit graniet gehouwen klanken. Ze creëerde daarmee een klein maar hecht oeuvre waarin elke compositie er één is en elke noot een noodzaak. Het moet de minst gewenste muziek zijn die in de tweede helft van de twintigste eeuw in de Sovjet-Unie is geschreven. Pas als bejaarde vrouw heeft Oestvolskaja, vooral buiten Rusland, erkenning en een podium voor haar muziek gevonden. In het bijzonder in Nederland. In 2006 stierf de componiste, zevenentachtig jaar oud. Hoogste tijd voor een retrospectief en een hommage.

Festivalactiviteiten
Op 27 en 28 mei zijn tussen de concerten door verschillende activiteiten te bezoeken, waaronder twee bijzondere documentaires over Galina Oestvolskaja.
> klik hier voor een overzicht van alle festivalactiviteiten
Het hele festival wordt uitgezonden als webcast door de VPRO. Het Radio 4-blog Eigentijds besteedt in mei uitgebreid aandacht aan leven en werk van Galina Oestvolskaja.

New CD - Ann Southam

Glass Houses Revisited
Canadian composer
Ann Southam (1937-2010) and pianist Christina Petrowska Quilico collaborated on this project and together chose nine pieces from Southam’s mammoth piano series Glass Houses. With the composer’s permission Petrowska Quilico edited and revised these works for this recording just before the Southam’s death in 2010.
Glass Houses Revisited are fiendishly difficult etudes for pianists. Fingers become whirling dervishes entering a mystical and ecstatic trance through suddenly shifting patterns and moods.
CMC CD16511
Canadian Music Centre

New CD - Unsuk Chin

The works:
Fantaisie mécanique (1994, REV. 1997), Patrick Davin conducting
Xi (1997/1998), David Robertson conducting
Akorstichon-Wortspiel (1991/1993), Kazuschi Ono conducting
Double Concerto (2002), Stefan Asbury conducting (this work will be broadcasted on Radio Monalisa - May 9th at 4:00 p.m.)
with:
Piia Komsi, soprano
Samule Favre, percusssion
Dimitri Vassilakis, piano
Ensemble intercontemporain
KAIROS CD 003062KAI