vrouwelijke componisten Women Composers Archives for May 2013 | news
 
May 2013

Aspasia Nasopoulou - Componist

Wereldpremière - Marion von Tilzer

Marion von Tilzer kreeg de MCN Compositieopdrachtprijs voor haar compositie Rote Schuhe, een werk voor strijkkwartet, contrabas, fluit, hobo en Hardangerviool (een volksmuziekinstrument met volgens de overlevering een duivels karakter).
In de maand juni wordt het stuk uitgevoerd door De Bezetting Speelt.
Concertdata en locaties:
Zondag 2/6/2013 - 11.00, World Art Delft, Rotterdamseweg 205, Delft
Zondag 2/6/2013 - 15.00, Arminius, Museumpark 3, Rotterdam
Donderdag 6/6/2013 - 20.15, Beauforthuis, Austerlitz/ Zeist
Zondag 9/6/2013 - 11.00, Museum Gouda, Oosthaven 9, Gouda
Zondag 9/6/2013 - 15.00, Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht
Zondag 30/6/2013 - 12.00 en 15.00, Audi Centrum A'dam, Klokkenbergweg 19
Meer hier>>

Holland Festival Tips van Radio Monalisa

When the mountain changed its clothing
25-26 juni, 2013 - Westergasfabriek

Waar dromen meisjes van? Van het mes en het bloed.’ Dit citaat van Alain Robbe-Grillet vormt het vertrekpunt voor Heiner Goebbels’ nieuwste muziektheaterwerk. Met een collage van tekst en muziek thematiseert Goebbels de ontwikkeling van kind naar volwassene. Veertig meisjes tussen de 10 en 20 jaar van het Vocal Theatre Carmina Slovenica schakelen van middeleeuwse gezangen naar Sloveense volksmuziek en modern repertoire. Zij verbeelden dat dreigende niemandsland waarin het oude niet meer is en het nieuwe nog buiten bereik is.
Lees meer>>

The Inquisitive Musician
22-23 juni, 2013 - Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum wordt tijdens het Holland Festival opgeluisterd met een theatrale confrontatie tussen ‘bierstrijkers’ en ‘kunstblazers’. De Amerikaanse kunstenaar Cindy Bernard bewerkte de 17e-eeuwse Duitse satire Musicus Curiosus van Johann Kuhnau voor een 21e-eeuws publiek. Een vrolijke performance met live muziek, gesproken woord en video.
Lees meer>>

Shirokuro
18 juni, 2013 - Stadsschouwburg Amsterdam

Een schreeuw in het heelal, zo is Galina Oestvolskaja’s Pianosonate nr. 6 wel eens genoemd. Samen met de filmische Pianosonate nr. 5 vormt dit werk het kloppende hart van SHIROKURO, wat in het Japans wit-zwart betekent. Pianiste Tomoko Mukaiyama en choreografe Nicole Beutler maakten een dansconcert vol extremen en contrasten.
Lees meer>>

Desdemona
11-13 juni, 2013 - Muziekgebouw aan 't IJ

Toni Morrison schreef Desdemona na een discussie over Othello met regisseur Peter Sellars. In haar tekst geeft zij Desdemona, die bij Shakespeare een bescheiden rol heeft, een stem. Deze Desdemona is van vlees en bloed en spreekt over racisme, oorlog en onderdrukking en de transformerende kracht van de liefde. De wereldberoemde Malinese singer-songwriter Rokia Traoré tekende voor de compositie.
Lees meer>>
In onze uitzending van 26 mei a.s. veel muziek van Rokia Traoré

New CD - Iva Bittová

Singer/violinist/composer Iva Bittová (Czech Repubic, 1958) has said: “The violin is a mirror reflecting my dreams and imagination. I believe there are fundamentals to my performance, such as the music’s vibration and resonance between violin and my voice.”
12 compositions, 42 minutes of idiosyncratic ‘folk’ music, contemporary composition, improvisation, any and all of these may apply from moment to moment.
More info here>>