vrouwelijke componisten Women Composers Archives for May 2018 | news
 
May 2018

Oranjewoud Festival - premières

Artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz, voormalig Oerol-directeur Joop Mulder, componiste Vanessa Lann en de tienkoppige band Coal Harbour openen de culturele-hoofdstadeditie van Oranjewoud Festival. Daarna: de spectaculaire wereldpremière van Future Perfect, een locatiespecifiek werk van de Amerikaans-Nederlandse componiste. Ongeveer een half uur voor aanvang van het concert gaat Thea Derks in gesprek met componiste Vanessa Lann en artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz.
1 juni - Oranjewoud | 19.00 uur

Première van Koerikoeloem (bis) Een muzikaal gedicht gevangen door de wind - een nieuw werk van componiste Miranda Driessen op een gedicht van Tjitske Jansen. Met Naomi Sato op het Japanse blaasinstrument sho, blokfluittrioTrio Axolot en acht zangers.
2 juni - Oranjewoud | 17.00 uur

Sinta Wullur - concerten en premierès

Tijdens het internationale gamelanfestival in München worden tween nieuwe werken speciaal geschreven voor het festival. Gamelan Bells voor carillon en Balinese gamelan en Polèng voor chromatische gamelan.
June 8 – 17, 2018 - Indonesia # Bronze.Bamboo.Beats
Stadtmuseum, München

Emily Songs
met teksten van Emily Dickinson, uitgevoerd op de Javaanse gamelan, zang en saxofoon, door ensemble Widosari. Deze nieuwe compositie is een onderdeel van het veelzijdig spektakel met alle elementen van de traditionele Javaanse gamelan, poppenspel, Wayang kulit.
Shadows of Java
3 juni 15.00 uur Muziek & Dansschool, Amstelveen
30 mei 20.00 uur Bijlmer Parktheater, Amsterdam
27 mei 15.30 uur Kumpulan – Bronbeek, Arnhem
25 mei 20.00 uur Tong Tong Festival, Den Haag

Balinese Gendèr Duo
Balinese gamelan door duo Sinta Wullur & Inez Liem tijdens de Finnisage van kunstenaar Nicky Snackey
Galerie Cargo: 27 mei 16.00 uur
Haparandadam 8, Amsterdam

De lancering van de Indian fusion groep Raagini tijdens het jaarlijkse event van de muziekstudenten van Global Raga.
Muziek & Dansschool: 26 mei om 17.00 uur
Stadshart 26, Amstelveen

NEW CD - Louise Farrenc

Biliana Tzinlikova, interprets pieces by Louise Farrenc, the genius composer of the 19th century who mastered the art of variations. Precious music from the classical spirit with the romantic feeling and the fine esprit of France. Including world premiere recordings.
Louise Farrenc - Variations for Piano
Paladino Music - pmr0088

Gaudeamus Sessie met
Rieteke Hölscher & Miranda Driessen

Tijdens de 20ste editie van de Gaudeamus Sessies, een preview van Koerikoeloem, de muziektheatervoorstelling van Miranda Driessen naar het gelijknamige prozagedicht van Tjitske Jansen. Een multidisciplinair werk voor 8 solostemmen, sho (een Japans blaasinstrument), blokfluittrio en een klankinstallatie bestaande uit 8 windharpen.
Ook op het programma de klankinstallatie Disturbing Light van beeldend vormgever Marij Janssen en componist/pianist Rieteke Hölscher. Dit werk bestaat uit een zwerm van zwevende figuurtjes die in een compacte ‘wolk’ in de ruimte deinen. Door geraffineerd lichtgebruik ontstaat er een spannend spel van licht en schaduw op de muur waarin de figuurtjes allemaal een eigen identiteit krijgen. Rieteke Hölscher componeerde een nieuw minimalistisch stuk voor elektronica, piano en viool vol herhaling en variaties op de motieven. Beeld en geluid vloeien naadloos in elkaar over en geven het publiek een gevoel van een oneindigheid tijdlus.
19 mei 2018 - Muziekhuis Utrecht

Dag in de Branding - Editie 48

Deze editie van Festival Dag in de Branding staat in het teken van ‘ruimtes en rafelranden’. Muziek van veel vrouwelijke componisten worden dan uitgevoerd: Barbara Ellison, Maya Verlaak, Marina Poleukhina, Geneviève Murphy en Petra Strahovnik. Lees hier wat curator Saskia Lankhoorn zegt over de programmering.
Dag in de Branding - 26 mei 2018 - Den Haag

Composer's Treat 2018: Jasna Velickovic

The guest for Composer’s Treat 2018 is composer and performer Jasna Velickovic. Jasna will stay for a week starting on April 29th at the Buitenwerkplaats to work on a new piece for the instrument she designed, the Velicon and percussion. She will be collaborating with percussionist Marijn Korff de Gidts. The presentation of this new work is on May 20th in De Ruimte in Amsterdam.