vrouwelijke componisten Women Composers Archives for November 2010 | news
 
November 2010

New CD - Yma Sumac

Haar echte naam was Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo, haar bijnaam was: de Inca Prinses. Yma Sumac begon haar carrière als zangeres bij de Compañia Peruana de Arte, een groep van 46 dansers, zangers en musici. De groep toerde door Zuid-Amerika. In 1946 verhuisde Yma Sumac naar New York.
yma sumac
Zij produceerde een aantal legendarische lounge-opnames van Zuid-Amerikaanse volksliederen, gerelateerd aan de Inca-cultuur. In 1950 begon haar succesvolle samenwerking met Capitol Records, er werden albums uitgebracht in verschillende stijlen, zoals mambo dance, Peruaanse folksongs, alles in een aantrekkelijke jazzy Hollywood stijl met begeleiding van geweldige orkesten.
De combinatie van haar unieke stem, haar exotische uiterlijk en haar extravagante persoonlijkheid maakte Yma Sumac razend populair bij het Amerikaanse publiek. Ze kreeg filmrollen en werd in 1955 Amerikaans staatsburger. In 1960 begon Yma Sumac aan een wereldtournee die 5 jaar zou duren. Prins Bernard en Koningin Wilhelmina waren enorme fans van Yma Sumac. Tot aan het eind van haar leven trok Yma Sumac volle zalen.
Yma Sumac - Karibe Taki - TL 1351

Seminar rond Anna Cramer

Het Nederlands Muziek Instituut (NMI) organiseert samen met de Vrienden Nederlandse Muziek een seminar rond de Nederlandse componiste Anna Cramer (1874-1968).
Er zijn lezingen over het leven en werk van deze componiste die een aanzienlijk oeuvre heeft geschreven dat van bijzondere kwaliteit is. Het NMI heeft enkele jaren geleden al een eerste bundel met liederen van Cramer uitgegeven. En de aanleiding voor de vervolguitgave van nog eens twee liedbundels ontstond nadat dirigent Stephan Pas een concertserie initieerde met een nieuwe orkestratie van enkele liederen van Cramer, en de CD-opname die daaruit voortvloeide.
anna cramer

Datum: zaterdag 20 november 2010
Tijd: 13:00 tot 16:30 uur
In de aula van de Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
aanmelden via: info@nederlandsmuziekinstituut.nl of 070-3140721

Lees meer over Anna Cramer hier>>

New CD - Annette Kruisbrink

'Resonant Light'  van Arlette Ruelens
Uitgave: Les Productions d'OZ 
composities van Annette Kruisbrink
Raga Suite; Carnatic Interlude; Tendresse; Una Palabra de Consuelo-Variations on Opou Episkiasi I Haris Sou; Ahimsa; Preludio a un Momento di Silenzio
Luisterfragment
Bestel hier>>

New CD - Rozalie Hirs

Rozalie Hirs presenteert op zaterdag 13 november haar nieuwe cd 'Pulsars' in Cineac Sonore, de elektronische luisterkamer van festival November Music in 's-Hertogenbosch. De officiële presentatie is om 15.00 uur. De entree is gratis. Op het nieuwe album staan drie elektro-akoestische composities van de Nederlandse componist/dichter, te weten 'Pulsars' (2007), 'In LA' (2010) en 'Bridge of Babel' (2010). Alle stukken bevatten gedichten door Rozalie Hirs.

Kate Moore - On the Road

The Open Road van componiste Kate Moore is een magisch realistische vertelling over de vraag wat de mens drijft om altijd weer verder te willen trekken. Over het paradoxale verlangen van de mens om te reizen terwijl we op zoek zijn naar een thuis. Het libretto van het muziektheaterwerk is ontleend aan ’Song of the Open Road’ van Walt Whitman (1819-1892), een serie gedichten die mensen inspireert tot het opgeven van vertrouwde manieren van leven om daarmee nieuwe, individuele wegen te zoeken. We zullen volgens Whitman in deze zoektocht moeilijke uitdagingen tegenkomen maar tegelijkertijd brengt die ons ook het plezier van The Open Road.
Niet alleen door heel Nederland te zien dit najaar maar ook tijdens het
BABEL FESTIVAL, een nieuw Amsterdams festival voor hedendaags muziektheater
De programmering van het Babelfestival heeft een nieuwe invulling gekregen en staat voortaan in het teken van hedendaags muziektheater en kleinschalige opera. Het Ostadetheater werkt vast samen met de Diamantfabriek, het nieuwe productiehuis voor hedendaags muziektheater in Amsterdam.
Babel Festival
4 t/m 14 november 2010

Songs without Words

Na de succesvolle tournee met de opera over de bergen treedt gitariste Corrie van Binsbergen in de maand november aan met een kleiner gezelschap; haar nieuwe `Trio Van Binsbergen, Offermans, Sun' met Hein Offermans op bas en Yonga Sun op drums. Hun samenwerking ontstond eind 2008 tijdens het door Van Binsbergen georganiseerde jaarlijkse Brokken Festival in het Bimhuis, waar de hoogtepunten klinken van de maandelijkse Brokkenconcerten in Zaal100 in Amsterdam. Het trio wordt deze maand aangevuld met internationale gastsolisten, Matthias Schriefl & Gianluca Petrella.
11-11-2010 Lantaren/Venster Rotterdam
12-11-2010 Paradox Tilburg
13-11-2010 SJU-Jazz Utrecht
15-11-2010 Jazzpower Eindhoven
18-11-2010 Philharmonie Haarlem
19-11-2010 Bimhuis Amsterdam
Meer informatie over het trio hier>>

New CD - British Women Composers

Een bloemlezing van werken voor viool en piano uit de de 19e en 20ste eeuw. Met grote namen als Ethel Smyth en Elizabeth Maconchy en minder bekenden als Poldowski, Phyllis Tate en Ethel Barns.
Uitvoerenden: Clare Howick, viool en Sophia Rahman, piano
NAXOS - 8.572291