vrouwelijke componisten Women Composers Archives for November 2016 | news
 
November 2016

Wereldpremière - Claudia Rumondor

Ver-langen gaat over het gevoel van thuis zijn, of juist ver weg van thuis. De muziek en woorden van Claudia Rumondor verbinden heden met het verleden, hier met ver weg in de Indonesische cultuur van haar oma en haar ouders. In de liedcyclus Op dagen van Licht worden polder en sawa in een ademhaling gezongen, zijn we even onder de klapperboom, maar ook hier en nu waar het geluk is—totdat wij het laten vallen. Stuk. Mooie contrasten voor mezzo-sopraan Helena van Heel, altvioliste Julia Barnes, de jonge klarinettiste Amy de Leeuw, bassiste Norma Brooks en slagwerker Yung-Tuan Ku. In het programma zijn ook verrassende slagwerk en elektronische performances van MAPA Masters Yung-Tuan Ku, Illy Cheng en Che-Sheng Wu.
27 november 2016 16.00 uur
Verkade Zaal, FluXus - Westzijde 148, Zaandam

Wereldpremière - Hanna Kulenty

Hanna Kulenty's 6th String Quartet will receive it's world premiere by the Arditti Quartet during a concert at the London Wigmore Hall. The composer on her piece: In String Quartet No. 6 (which can be seen as a follow up of my String Quartet No. 5) I try to combine an existing theme that I used in the music for the feature film 'Influence' with quasi-melodical motives that from time to time accelerate, decelerate and come to a standstill, like a Doppler effect. This combination results in an almost 'surrealistic' effect. I sometimes use these different 'time dimensions' parallel, other times they follow each other chronologically, but in any case the listener experiences different feelings of time.
Saturday, November 26, 2016 - Wigmore Hall, London, UK

Première - Corrie van Binsbergen

Muziek, literatuur en filosofie - Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet van gitariste Corrie van Binsbergen - Zij bewijzen al meer dan 10 jaar dat dat samen gaat. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet verschijnt Wij weten wie wij zijn...
Tevens verschijnt 19 november bij Uitgeverij Rubinstein Wij weten wie wij zijn... – Op toer met Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet. Speciaal voor deze uitgave reisde Kees ’t Hart mee met de schrijver en de muzikanten. Zijn verslag hiervan geeft een kijkje in de keuken van deze hechte groep. Van Binsbergen dook in het fotoarchief en bracht 10 jaar Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet in beeld. Op de bijgevoegde cd’s zijn de verzamelde luisterboeken te vinden, met als bonus Het vertrek van de mier dat nog niet eerder als luisterboek verscheen.
Premiere: 19 november 2016 - OBA Amsterdam
daarna een tournee door heel Nederland

The Ultimate Game - Anna Mikhailova

Anna Mikhailova presenteert de eerste versie van een nieuw onderdeel van haar operareeks,The Ultimate Game. De opera’s van Ultimate Game zijn interdisciplinaire theatrale verwerkingen van het gedachtengoed van de politieke en artistieke beweging van de Situationisten en verwante denkers uit de jaren ’50 en ’60, die versmelten en in dialoog treden met archetypische personages uit geschiedenis en religie.
In deze Opera 1 focust zij op het personage Lucebert/Lucifer. Via de pianola’s laat zij de geesten van tangocomponisten en -pianisten uit het verleden samensmelten tot een nieuw soort operaorkest.
In het Pianola Museum; een van de fijnste plekjes voor een concert in Amsterdam!
The Ultimate Game: zaterdag 19 november 2016 - 20.15

Wereldpremière - Annelies Van Parys

In opdracht van het tweejaarlijkse festival Ars Musica componeerde Annelies Van Parys een stuk voor vier strijkkwartetten. Perspectives wordt in première gebracht door vier jonge Belgische strijkkwartetten met een passie voor nieuwe noten. In een ruimtelijke opstelling staan de 64 snaren van Quatuor Zerkalo, Quatuor Bonnacorda, Quatuor Amon en Quatuor MP4 garant voor een duizelingwekkende ervaring van rap wisselende klankperspectieven.
Ars Musica, Eglise Protestante de Bruxelles - donderdag 17 november 2016 om 20.00 uur

Highlights - November Music Den Bosch

Lera Auerbach
72 Angels door Nederlands Kamerkoor & Raschèr Saxophone Quartet
Grote Kerk - donderdag 10 november 2016 om 18.45
Annelies van Parys
nieuw werk voor strijkkwartet door Quatuor Diotima
De Toonzaal - zaterdag 12 november 2016 on 12.30 - De Toonzaal
Nicoline Soeter
muziektheatervoorstelling Wunderkammer
Pand 18 - zaterdag 12 november 2016 om 14 en 17 uur
Evelien van den Broek
False memories door Evelien van den Broek, Tony Roe, Koen Kaptijn, Richard van Kruysdijk
Theater Artemis - zaterdag 12 november 2016 om 15.30

En de KunstmuziekRoute
Prachtige locaties in de Bossche binnenstad openen tussen 11.30 en 18.00 uur hun deuren voor de concerten van de KunstmuziekRoute die plaatsvindt op de laatste zondagmiddag van November Music. Met één kaartje heb je keuze uit zo'n 25 zeer gevarieerde concerten en performances. Daarbij stel je zelf je programma samen. De concerten zijn onder gebracht in routes.
Aspasia Nasopoulou
Ten Dipoles door Seldom Sene / Ernst Dullemond / Horst Rickels
De Muzerije - zondag 13 november 2016 om 12.30, 13.30 en 15.00 uur
Dyane Donck
The Bold, The Bound & The Brittle door celliste Jacqueline Hamelink een dansers
Bank van Leening - zondag 13 november 2016 om 13.00 en 17.15 uur
Ig Henneman
Songs for solo instruments door violiste Diamanda La Berge Dramm, altvioliste Elisabeth Smalt, klarinettist Anna voor de Wind, fagottist Dana Jessen. Daarnaast klinken improvisaties voor klarinet/shakuhachi en altviool door het duo Baars-Henneman.
De Muzerije - zondag 13 november 2016 om 12.00, 13.00, 14.30 en 16.00 uur
Dyane Donck
Nyx door Dyane Donck en Els Mondelaers
Stadsbibliotheek - zondag 13 november 2016 om 15.00 en 16.00 uur
Mayke Nas
Nieuw werk door Slagwerk Den Haag / Biënnale Cello Band
Verkadefabriek - zondag 13 november 2016 om 15.30 en 16.30 uur
Vanessa Lann
Big Picture door het Storioni Trio
De Toonzaal - zondag 13 november 2016 om 16.00 uur

Wereldpremière - Lera Auerbach

72 Angels is een groot werk voor koor en saxofoonkwartet van Lera Auerbach en bestaat uit 72 preludes. Elke prelude vertegenwoordigt een engel uit de joods-mystieke interpretatie van Exodus 14:19-21. Over het stuk zegt de componiste: “Iedere wereldgodsdienst kent spirituele gidsen of boodschappers: de engelen van het Christendom, de Islam en het Jodendom, de Deva van het Hindoeïsme of de Fravashi van het zoroastrisme. 72 Angels is een muzikale meditatie die iedere luisteraar op zijn eigen manier kan interpreteren.” Voor Auerbach is 72 Angels een hoogtepunt: ze heeft jaren naar de compositie toegewerkt.
Met het Nederlands Kamerkoor & Raschèr Saxophone Quartet olv Peter Dijkstra
03 november 2016 - wereldpremiere: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
05 november 2016 - Grote Kerk, Zwolle
10 november 2016 tijdens November Music, Den Bosch
12 november 2016 tijdens Le Guess Who, Utrecht

Wereldpremière - Mayke Nas

Het samengaan van heel diverse muziekstijlen staat centraal in het jubileumprogramma van 30 jaar BRISK: Choralvorspiele, fuga’s en concerti van Bach worden gecombineerd met korte hedendaagse commentaren van Guus Janssen en Toek Numan, en met de wereldpremiëre van Microludium van Mayke Nas.
zaterdag 5 november 2016 om 14.00 - Noorderkerk te Amsterdam