vrouwelijke componisten Women Composers Archives for November 2018 | news
 
November 2018

Vrouw aan de piano - Boek
door Veerle Janssens

De Belgische schrijver Veerle Janssens heeft een bijzonder boek geschreven, een kennismaking met componistes-pianistes, voornamelijk uit de 19de en begin 20ste eeuw. Maar ook enkele hedendaagse componistes komen aan het woord. Van o.a. Fanny Mendelssohn en Clara Schumann tot Louise Farrenc, de zusters Boulanger, Ethel Smyth en Rebecca Clarke om te eindigen met Eliane Rodriguez en Annelies Van Parys. Het boek is een zoektocht van een journaliste naar zichzelf in een jaar getekend door drastische veranderingen in haar leven aan de hand van pianomuziek. 12 maanden zijn de hoofdstukken, een jaar van verbeelding en dromen.
In de komende uitzendingen van Radio Monalisa veel muziek van de componisten uit het boek!
Luister haar interview op OPIUM
En lees meer en bestel hier>>

Kaarslichtconcert - Portugese Synagoge Amsterdam

Elke maand zorgen de honderden brandende kaarsen en de prachtige akoestiek voor unieke concertavonden in de Portugese Synagoge. Sigrid Hagn en Janina Ibel spelen met hun programma Ariela muziek van joodse vrouwelijke componisten uit de negentiende en twintigste eeuw.
Geïnspireerd door een sculptuur van Manolo Valdés met dezelfde titel, speelt het Oostenrijkse duo een eerbetoon aan componisten als Henriëtte Bosmans (1895-1952), Rosy Wertheim (1888-1949), Lena Stein-Schneider (1874-1958) en Helene Liebmann (1795-1869).
22 november 2018 |19.30 uur (deuren open vanaf 19.00 uur)
Portugese Synagoge | Amsterdam

NEW CD - Lucia Ronchetti

action music pieces in the title of Lucia Ronchetti's new cd, a collection of 5 theatrical instrumental pieces performed by Ensemble Intercontemporain and the Orchestra della Tosacana.
Read more >> Kairos - 0015027KAI and listen to a few tracks which will be broadcasted on Sunday, November 18th via Radio Monalisa.

Annelies Van Parys - wereldpremière

Ter gelegenheid van de nationale herdenkingsplechtigheden rond de Eerste Wereldoorlog, vroeg het Belgian National Orchestra Annelies Van Parys een nieuw werk te componeren voor koor, twee solisten en orkest. Op zondag 11 november, brengt Klara Live - honderd jaar na de Grote Oorlog - rechtstreeks vanuit Bozar, A War Requiem. Voluit heet het werk A War Requiem – For a human World: het wil een eresaluut zijn aan de slachtoffers van alle oorlogen, èn een pleidooi voor meer begrip en menselijkheid.
Het Nationaal Orkest van België, Collegium Vocale Gent en solisten Sophie Karthäuser en Thomas Bauer staan onder leiding van dirigent Hugh Wolff.
11 November, BOZAR Brussels (BE) - Live te horen vanaf 14.00 uur op KLARA-LIVE
10 November, De Singel Antwerpen (BE)
9 November, Concertgebouw Brugge (BE)
8 November, Salle Philharmonique Liège (BE)

On sale now!

Sheet music and scores (bladmuziek en partituren) by women composers from the Radio Monalisa archives. Vocal and instrumental works in various instrumentations; song cycles by Alma Mahler, Thea Musgrave and Sofia Gubaidulina; piano solo works by Galina Ustvolskaya, Clara Schumann, Margaret Bonds....and more!
Mail to:radiomonalisa.nl for queries and information.

Corrie van Binsbergen en Toon Tellegen

Muziek, literatuur en filosofie. Gaat dat samen? Ja! Dat bewijzen Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet al sinds 2006. Steeds opnieuw slagen ze erin in verschillende programma’s een wonderbaarlijke sfeer te scheppen van weemoed en verlangen, absurde redenaties en feestelijke avontuurlijkheid.
IK WOU: tournee 12 november 2018 t/m 17 februari 2019

November Music - Highlights

FESTIVALCOMPONIST KATE MOORE COMPONEERT NIEUW BOSCH REQUIEM
speciaal voor November Music
November Music opent op vrijdag 2 november met een gloednieuwe dodenmis op de dag van Allerzielen en zet daarmee de inmiddels achtjarige traditie van het Bosch Requiem voort. Festivalcomponist Kate Moore schrijft in opdracht van het festival Lux Aeterna; VIVID, een werk vol spirituele verbeeldingskracht dat ze componeerde voor de combinatie van oude muziekspecialisten Cappella Pratensis, vrouwengroep Wishful Singing, TEMKO en haar eigen Herz Ensemble.
Kate Moore won in 2017 de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs met haar compositie The Dam, te horen op de afsluitende dag van het festival door het Engelse ensemble Icebreaker. De post-minimalistische composities van Moore zijn glashelder en opzwepend en geïnspireerd door de muziek van onder meer Steve Reich en Arvo Pärt. Haar werk is verder te horen in concerten van Amsterdam Sinfonietta, Bauwien van der Meer, Vivian Choi en Tom Sanderman.
vrijdag 2 november 2018 | Theater aan de Parade - Den Bosch | 19.00 uur

Vol overgave stort de Schots/Nederlandse componiste Genevieve Murphy zich in een nieuw avontuur met accordeonisten Renée Bekkers en Pieternel Berkers van het gelauwerde duo TOEAC. In hun performance The One I Feed - een compositieopdracht van November Music - verkent Murphy de kruisbestuivingen tussen performancekunst en eigentijdse muziek.
zondag 4 november 2018 | Kunstroute - Den Bosch | 12.00 & 14.00 uur

Fantastic Women - Bauwien van der Meer en pianist Caecilia Boschman
met muziek van: Kate Moore, Aleksandra Bajde, Rozalie Hirs*, Anda Kryeziu, Renske Vrolijk, Georgia Nicolaou*, Barbara Okma*, Annelies van Parys, Calliope Tsoupaki, Yiran Zhao
* Compositieopdrachten November Music
vrijdag 9 november 2018 | Willem Twee Concertzaal - Den Bosch | 12.30

Ze was een legendarische Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster: Harriet Tubman (ca. 1822 - 1913). Halverwege de vorige eeuw ontsnapte zij aan een slavenbestaan, waarna ze met gevaar voor eigen leven vele lotgenoten bevrijdde. In deze voorstelling Harriet vertelt zij haar hartverscheurende levensverhaal aan het meisje Alice. Sopraan Claron McFadden en componiste Hilda Paredes (Mexico, 1957) eren Harriet Tubman met urgent muziektheater dat ons uiteindelijk allemaal een spiegel voorhoudt.
vrijdag 9 november 2018 | Theater aan de Parade - Den Bosch | 21.00 uur

In haar nieuwe compositie Dreams of Airs gebruikt Rozalie Hirs binaural beatings voor het opwekken van hersengolven die normaliter worden toegeschreven aan toestanden tijdens mediteren, slapen, dromen of creatieve processen. Dreams of Airs biedt een unieke luisterervaring, waarin het publiek wordt meegevoerd door hypnotiserende versnellingen en vertragingen. De combinatie van gesproken woord, muziek en visuals prikkelt tegelijkertijd meerdere zintuigen. Ruimtelijke objecten vormen daarnaast een zichtbare verbinding tussen uitvoerders en publiek.
zaterdag 10 november 2018 | Willem Twee Concertzaal - Den Bosch | 19.00 uur

FANTASTIC WOMEN

Bauwien van der Meer is de bedenkster van de voorstelling Fantastic Women, een voorstelling met de statuur van een liedrecital (zang en piano) en de levendigheid van een variété-act. Het thema van dit project is vrouwenkwesties: tien componistes stellen aan de hand van indringende muziek en (in veel gevallen eigen) teksten de positie van vrouwen anno 2017 aan de orde. Geïnspireerd door Maya Angelou, Sylvia Plath, Hannah Gadsby en Mathilde Wesendonck is Fantastic Women een poëtische stand up die geen aanklacht is, maar een podium voor de fantastische vrouw..Met muziek van: Kate Moore, Calliope Tsoupaki, Rosalie Hirs, Renske Vrolijk, Annelies van Parys, Anda Kryeziu, Yiran Zhao, Aleksandra Bajde, Barbara Okma en Georgia Nicolaou.
Speellijst 2018-2019
Splendor Amsterdam | 6 november 2018
Gelderlandfabriek Culemborg | 8 november 2018
November Music, De Toonzaal Den Bosch | 9 november 2018
CC Amstel Amsterdam | 11 november 2018
Atria Amsterdam (debat) | 6 december 2018
TivoliVredenburg Utrecht I 25 januari 2019
De Pont Tilburg | 24 maart 2019
Operadagen, Stadsschouwburg Rotterdam | 19 mei 2019