vrouwelijke componisten Women Composers Archives for October 2017 | news
 
October 2017

NEW CD - Estrella Acosta

De Cubaanse zangeres Estrella Acosta ging op zoek in de rijke en mooie muziekgeschiedenis van Cuba. Ze ontdekte nieuwe en originele stukken door vrouwen gecomponeerd. En nu presenteert zij die songs met een band van 8 musici in het programma Mujeres de Luna - Women in Cuban Music. Het zij top latin-jazz musici en het Pavadita strijkkwartet die haar begeleiden. T/m december van dit jaar door heel Nederland. En er komt een cd uit; de presentatie daarvan is op 29 oktober 2017 in Amsterdam in het Bimhuis.
Volledige speellijst en meer over Estrella hier>>

Aspasia Nasopoulou - Premieres

Utopia-Rubini-Ochto
New Frontiers: Square Pianos and the Future: New Contemporary Compositions for Square Piano
composed for Michael Tsalka, solo square piano
Museum Het Cromhouthuis, Amsterdam
24 oktober 2017 om 20.15
ook op 28 oktober 2017 om 20.00 Kasteel Loenersloot, Utrecht

Tijdens November Music

Modrian's dream
Wishful Singing, female a cappella
11 november 2017 om 12:30 Azijnfabriek, 's-Hertogenbosch

Raw Rocks Krokeatis lithos/Blueschist/Sandstones
composed for Ralph van Raat, solo piano
9 november 2017 om 15:45
Willem Twee Concertzaal, 's-Hertogenbosch
November Music, during Fiumarathon

Moriana
composed for Antonis Pratsinakis, solo cello
Nieuwe Noten Sessie 1
26 november, 15:00-17:00 De Ruitme, Distelweg 23

Filmportretten in ATRIA

Schermafbeelding 2017-10-03 om 09.49.33
donderdag 19 oktober – ATRIA – Vijzelstraat 20, Amsterdam
inloop: 19:30 - start programma: 20:00 - eind programma: 21:30
tickets: €10,50 (voorverkoop) €12,00 (aan de deur)
Op donderdagavond 19 oktober vertoont Atria vijf korte films van
Patricia Werner Leanse, in samenwerking met Yve du Bois.

*Twee Amsterdamse componisten: Marjo Tal, meesterpianist, maar vooral componist van honderden Franse chansons en Rosy Wertheim die al in de jaren ‘30 wereldwijd succes genoot.
*Elfrida Andrée, Zweedse componist, dirigent, organist, telefoniste.
*Johanna Beyer vertrok in 1923 met 100 mark op zak naar New York en werd een belangrijk componist van electronische muziek.
*Aspasia Nasopoulou, een hedendaagse Nederlands/Griekse componist, werkt samen met beeldende kunstenaars.

Els van Swol (kunst- en cultuurwetenschapper) geeft een korte inleiding en duo Rae&Evo (accordeon/basgitaar) vertolkt Franse chansons van Marjo Tal.

Patricia Werner Leanse organiseerde concertseries in Amsterdam en maakt wekelijks een radioprogramma (Radio Monalisa) voor de Concertzender, gewijd aan muziek van vrouwelijke componisten. Daarnaast is ze filmmaker. In die hoedanigheid maakte zij i.s.m. Yve du Bois filmportretten, o.a. van de eerste Componist des Vaderlands, Willem Jeths, en talloze concertregistraties met muziek van Calliope Tsoupaki, Rozalie Hirs en anderen. Website: www.BubbleEyes.nl

*Twee Amsterdamse componisten: Mede mogelijk gemaakt door
AFK

Premiere - Rozalie Hirs

Op 7 oktober 2017 tussen 12:00-17:00 uur spelen acht leden van het Concertgebouworkest 3 keer een nieuw werk van Rozalie Hirs voor fluit, klarinet, slagwerk, twee harpen, viool, altviool, cello en elektronische klanken. De titel ervan is parallel world [breathing]. De uitvoeringen vinden plaats in het kader van de Open Dag van het Science Park in Amsterdam. Het werk is een opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest en de Universiteit van Amsterdam.
Ook te horen op 19 oktober 2017 in het Concertgebouw tijdens de Entrée Late Night afterparty (vrij toegankelijk).
Dezeuitvoering is onderdeel van de Serie Horizon van het Concertgebouw, Amsterdam. Eerder op de avond speelt het Concertgebouworkest werken van Ligeti, Vivier en Eötvös.

NEW CD - Imogen Holst

Music teacher, conductor, writer, editor and composer, Imogen Holst (UK, 1907-1984) was the daughter of Gustav Holst - on whose life and works she wrote the definitive studies. She studied at the Royal College of Music, was director of music at Dartington Arts Centre between 1943 and 1951, before moving to Aldeburgh to become a Co-director of the Festival and Britten's personal assistant from 1952-64. Her later years were mainly devoted to editing, recording and promoting her father's music. Although she only composed when asked to do so, she left a small, useful and distinctive output.
NMC D236 - IMOGEN HOLST: STRING CHAMBER MUSIC