vrouwelijke componisten Women Composers award | news
 
award

Anna Korsun wint Gaudeamus Prijs 2014

Anna Korsun (Oekraïene, 1986) is unaniem door de jury tot winnaar uitgeroepen. De jury, bestaande uit Vanessa Lann (NL), Wim Henderickx (BE), Oscar Bianchi (CH), beoordeelde alle inzendingen als divers en van hoge kwaliteit. Over het winnende werk Vocerumori van Anna Korsun zei de jury:
“De muziek van Anna Korsun heeft ons diep geraakt, ondanks het feit dat het stevig geworteld is in de hedendaagse muziek is haar werk - dat historische referenties heeft die variëren van Gabrieli’s Venetiaanse dubbelkoren tot aan de stukken voor geprepareerde piano van Cage - op een of andere manier vrij van dat alles. Haar opvallende onbevangenheid en grote toewijding voor zowel materiaal als vorm zijn de constante factor in haar stilistisch breed scala aan composities. De manier waarop Korsun open staat voor de uitdagingen zodra ze aan een nieuw werk begint, toont kracht, nieuwsgierigheid en vertrouwen in klank, inspiratie en creativiteit.”

De Prijs bestaat uit een geldbedrag van € 4.550,- in de vorm van een compositie-opdracht voor een volgende Muziekweek.

Prijzen voor Aspasia Nasopoulou

Tijdens het Finale Concert op zaterdag 24 mei in Amersfoort van het Tristan Keuris Concours werd bekendgemaakt dat Aspasia Nasopoulou winnaar is van zowel de juryprijs als de publiekprijs in de categorie: Ensemble. Het winnende werk: Nanourisma for piano, flute and bassoon.
Het Keuris Componisten Concours gaat uit van het gedachtengoed van Tristan Keuris en richt zich op de inspiratie en wisselwerking tussen (jeugdige) amateurs en professionele musici. Keuris wordt beschouwd als een van Nederlands grootste naoorlogse componisten. Componisten van over de hele wereld hebben composities ingestuurd voor symfonieorkest en ensemble voor het Tristan Keuris Concours.

Marion von Tilzer - Winnaar Compositieopdracht Prijs van MCN

Marion von Tilzer kreeg de eerste prijs (10.000 euro) voor haar compositie Rote Schuhe, een compositie voor strijkkwartet, contrabas, fluit, hobo en Hardangerviool (een volksmuziekinstrument met volgens de overlevering een duivels karakter). Daarnaast waren er twee aanmoedigingsprijzen ‒ bestaande uit een bedrag van 2500 euro ‒ die gingen naar Aspasia Nasopoulou voor haar blokfluitkwintet Lelia doura, en naar Mathilde Wantenaar voor haar werk voor piano, bandoneon, besklarinet, altviool, cello en contrabas.
Meer lezen>>
Marion_von_Tilzer_photo_Marco_Borggreve
Deze week o.m. in Radio Monalisa, Inner Bells van Marion von Tilzer (foto: Marco Borgreve).

Annelies Van Parys uitgeroepen tot Laureaat 2011 van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten

In een plechtigheid in het Paleis der Academiën in Brussel, België, op 10 dec 2011, werd de Vlaamse componist Annelies Van Parys bekroond met de prestigieuze prijs van de laureaat 2011 van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. De Academie kent jaarlijks prijzen uit aan vier jonge, veelbelovende onderzoekers en kunstenaars. De Koninlijke VlaamseAcademie van België voor Wetenschappen en Kunsten (Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten) is een onafhankelijke en multidisciplinaire organisatie ter bevordering van wetenschap en cultuur. De Academie bevordert de verspreiding van wetenschap en cultuur van de Vlaamse Gemeenschap op nationaal en internationaal niveau. De Academie heeft vier klassen: natuurwetenschappen, geesteswetenschappen en sociale wetenschappen, kunst en technische wetenschappen.
http://www.anneliesvanparys.be

Edison voor Tineke Postma

Tineke Postma wint Edison Jazz Nationaal
Saxofoniste Tineke Postma is de winnaar in de categorie Jazz Nationaal. Zij kreeg dit nieuws te horen tijdens de opname van haar live optreden bij de culturele talkshow Opium van Cornald Maas, op zaterdagavond 29 oktober j.l.
In de categorie Jazz Nationaal is de keuze gevallen op het album ‘The Dawn Of Light’ Tineke's laatst uitgebrachte album op Challenge Records. De jury vindt dat de saxofoniste met dit album toont dat haar muzikale ontwikkeling gestaag voortschrijdt en haar eigen stijl zich steeds duidelijker aftekent.
http://www.tinekepostma.com/

Turner Prize for Susan Philpsz

The announcement that Susan Philipsz had won the Turner prize for  - a sound piece consisting of her own frailly beautiful voice singing  a Scottish lament over the black waters of the Clyde - was rendered 
almost inaudible tonight by the chants and whoops of student protesters, who were separated from the champagne-sipping partygoers at Tate Britain only by a hastily erected barrier.

Mayke Nas receives DAAD grant

Mayke Nas recently received the artist grant of the Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD), a prestigious exchange endowment, allowing her to work for a year in Berlin. Great names in musical history have preceded her: Stravinsky, Cage, Feldman, Riley, Xenakis, Nono all worked upon invitation of  DAAD for a year during their life in Berlin.  This is the second time in history that this grant has been awarded to a composer in the Netherlands. Moreover Mayke Nas is the first Dutch composer to receive this distinction since Louis Andriessen (who resided there in 1964).
Check out Mayke’s website!
 

Seung-Ah Oh wint Buma Toonzetters Prijs 2010

seung-ah oh
Op zondag 29 augustus ontving zij de Buma Toonzetters Prijs (€10,000) voor haar compositie JungGa. De internationale vakjury met o.a. Lucas Vis, kwalificeerde JungGa als beste Nederlandse compositie van 2009. De prijs werd uitgereikt in het Muziekgebouw aan ’t IJ naar een live uitvoering van het werk voor hobo en ensemble.
Uit het juryrapport: „veel energie, gebouwd op een overtuigend concept; Music that matters, een soort interculturele muziek, met een eigen unieke vorm en een volledig eigen gedachte."
Dit is de een nieuw hoogtepunt in 2010 voor Seung-Ah Oh. Al eerder dit jaar kreeg zij een
Guggeheim Fellowship.
Het winnende stuk
JungGa en andere werken zijn te beluisteren via haar website.

Grammy Award for Jennifer Higdon

Jennifer Higdon (New York, 1962) heeft een GRAMMY AWARD gewonnen in de categorie  Best Contemporary Classical Composition voor haar Percussion Concerto, een werk voor  solo percussie en orkest. Er is een cd van gemaakt door het London Philharmonic Orchestra o.l.v. Marin Alsop. De San Francisco Opera heeft  Higdon gevraag om een opera te schrijven die in 2013 in premiere moet gaan.

Resting in Light

Sungji HONG (Korea, 1973)

  An international jury awarded  her  'RESTING IN LIGHT' for clarinet and string trio to the First Prize at the 2nd International Composition Competition 'Jesus Villa-Rojo' by the Siglo Futuro Foundation in Guadalajara, Spain. The prize consists of € 6000 and the winning composition will be published for the Siglo Futuro Foundation by EMEC (Spanish Contemporary Music Publishing House) in Madrid.

Prijs voor Kaija Saariaho

Kaija Saariaho (Finland, 1952) zal de Deense Léonie Sonning Music Prize 2010 ontvangen, met daarbij een geldbedrag van DKK 600.000 (circa €80.000). De Léonie Sonning Music Prize is de hoogste muzikale onderscheiding van Denemarken. Deze wordt jaarlijks toegekend aan een internationaal bekend componist, musicus, dirigent of zanger. De prijs werd in 1959 voor het eerst toegekend aan componist Igor Stravinsky.