vrouwelijke componisten Women Composers concerttip | news
 
concerttip

MUJERES DE LUNA 🌓 WOMEN IN CUBAN MUSIC

ESTRELLA ACOSTA & ESQUINA 25 VIEREN INTERNATIONALE VROUWENDAG MET MUZIEK VAN GROTE VROUWELIJKE COMPONISTEN UIT HAAR MOEDERLAND CUBA.
Om Internationale Vrouwendag 2019 te vieren presenteert Estrella Acosta een programma van haar favoriete songs, geschreven door vrouwen uit Cuba gedurende de afgelopen honderd jaar.
Deze Cubaanse topcomponistes waren pioniers in hun tijd en openden de weg voor veel andere vrouwelijke artiesten. Estrella en haar zeskoppige band geven hun persoonlijke, spannende visie op deze muziek en vertellen ook wat elk van deze vrouwen zo uniek en inspirerend maakt.
vrijdag 8 maart 2019 | 20:30 uur | CC Amstel, Cullinanplein 1, Amsterdam

Kate Moore - Zielsverwanten

Dit seizoen is Kate Moore zielsverwant van het Muziekgebouw. Met haar eigen Herz Ensemble presenteert Moore vanavond tien internationale collega’s met wie ze verwantschap voelt. De componisten in het programma x gen x tonen een cultuur van diversiteit en globalisering. Componisten als Lam Lai, Kate Buckley, Jobina Tinnemans, Karmit Fadael en Marie Guilleray. Net als Moore zelf hebben de meesten hun geboortegrond verlaten en elders hun creatieve stem gevonden.
Muziekgebouw a/h IJ | donderdag 7 februari 2019 | | 20.15 uur

Kaarslichtconcert - Portugese Synagoge Amsterdam

Elke maand zorgen de honderden brandende kaarsen en de prachtige akoestiek voor unieke concertavonden in de Portugese Synagoge. Sigrid Hagn en Janina Ibel spelen met hun programma Ariela muziek van joodse vrouwelijke componisten uit de negentiende en twintigste eeuw.
Geïnspireerd door een sculptuur van Manolo Valdés met dezelfde titel, speelt het Oostenrijkse duo een eerbetoon aan componisten als Henriëtte Bosmans (1895-1952), Rosy Wertheim (1888-1949), Lena Stein-Schneider (1874-1958) en Helene Liebmann (1795-1869).
22 november 2018 |19.30 uur (deuren open vanaf 19.00 uur)
Portugese Synagoge | Amsterdam

FANTASTIC WOMEN

Bauwien van der Meer is de bedenkster van de voorstelling Fantastic Women, een voorstelling met de statuur van een liedrecital (zang en piano) en de levendigheid van een variété-act. Het thema van dit project is vrouwenkwesties: tien componistes stellen aan de hand van indringende muziek en (in veel gevallen eigen) teksten de positie van vrouwen anno 2017 aan de orde. Geïnspireerd door Maya Angelou, Sylvia Plath, Hannah Gadsby en Mathilde Wesendonck is Fantastic Women een poëtische stand up die geen aanklacht is, maar een podium voor de fantastische vrouw..Met muziek van: Kate Moore, Calliope Tsoupaki, Rosalie Hirs, Renske Vrolijk, Annelies van Parys, Anda Kryeziu, Yiran Zhao, Aleksandra Bajde, Barbara Okma en Georgia Nicolaou.
Speellijst 2018-2019
Splendor Amsterdam | 6 november 2018
Gelderlandfabriek Culemborg | 8 november 2018
November Music, De Toonzaal Den Bosch | 9 november 2018
CC Amstel Amsterdam | 11 november 2018
Atria Amsterdam (debat) | 6 december 2018
TivoliVredenburg Utrecht I 25 januari 2019
De Pont Tilburg | 24 maart 2019
Operadagen, Stadsschouwburg Rotterdam | 19 mei 2019

Night of the Tarantella
Kate Moore e.a.

Kate Moores eerste concert als zielsverwant van het Muziekgebouw staat in het teken van de gigantische spinnensculpturen van beeldend kunstenares Louise Bourgeois en de kracht van vrouwelijke energie. De collage van dansante werken begint en eindigt met muziek van Moore zelf.
Wie wordt gebeten door de tarantulaspin moet woest dansen om het gif uit te zweten. Volgens de overlevering is dat de oorsprong van de tarantella; een wervelende Italiaanse dans. Kate Moores eigen Herz Ensemble arrangeerde verschillende traditionele tarantella’s én vroeg jonge componisten om nieuwe tarantella’s te schrijven. Daarnaast een selectie uit de dertiende-eeuwse Spaanse Cantigas de Santa Maria, een van de grootste verzamelingen eenstemmige liederen uit de westerse muziekgeschiedenis. Ook met muziek van Celia Swart, Amba Klapwijk, Cat Hope and Linda Buckley.
donderdag 20 september 2018 - 20.15 uur | Muziekgebouw aan het IJ

Gaudeamus Sessie met
Rieteke Hölscher & Miranda Driessen

Tijdens de 20ste editie van de Gaudeamus Sessies, een preview van Koerikoeloem, de muziektheatervoorstelling van Miranda Driessen naar het gelijknamige prozagedicht van Tjitske Jansen. Een multidisciplinair werk voor 8 solostemmen, sho (een Japans blaasinstrument), blokfluittrio en een klankinstallatie bestaande uit 8 windharpen.
Ook op het programma de klankinstallatie Disturbing Light van beeldend vormgever Marij Janssen en componist/pianist Rieteke Hölscher. Dit werk bestaat uit een zwerm van zwevende figuurtjes die in een compacte ‘wolk’ in de ruimte deinen. Door geraffineerd lichtgebruik ontstaat er een spannend spel van licht en schaduw op de muur waarin de figuurtjes allemaal een eigen identiteit krijgen. Rieteke Hölscher componeerde een nieuw minimalistisch stuk voor elektronica, piano en viool vol herhaling en variaties op de motieven. Beeld en geluid vloeien naadloos in elkaar over en geven het publiek een gevoel van een oneindigheid tijdlus.
19 mei 2018 - Muziekhuis Utrecht

Concerto della Donne - L’amante segreto

Een bijzonder concert met bijzonder instrumenten en componisten!
Op het programma liederen van Maddalena Casulana, Barbara Strozzi, Chiara Margarita Cozzolani en instrumentaal werk van Isabella Leonarda. De musici:
Annemiek van Zeben – alt
Brigit de Klerk – mezzosopraan & blokfluiten
Sarah Haynes – violone
Paula Quint – luit & arciliuto
Toegang € 5,-; kinderen zijn welkom en mogen gratis mee. Na afloop nog volop gelegenheid om na te praten bij een glas en lekkere (gratis) hapjes.
19 februari 2017 om 15:00 uur in De Nieuwe Coenen, Amsterdam

Monday Match in Bimhuis

DANCE & MUSIC IMPRO LAB
Voor elke editie van Monday Match kiest een danser een musicus als partner, of omgekeerd. Dit tweetal bedenkt de invalshoek voor een uniek improvisation lab. Meestal op de eerste maandag van de maand betreedt een aantal door hen geselecteerde dansers en musici het podium. Ter plekke creëren zij een inspirerende match voor performers en publiek.
In december zijn de CURATOREN: MAKIKO ITO & NINA
maandag 7 december 2015
Bimhuis Amsterdam

Sandwich concert in 't Orgelpark

ann_eysermans
Het Belgische Duo 64-Feet: Iris Eysermans en Marie-Noëlle Bette. Beiden virtuoze organisten, spelen vierhandig repertoire - zeer oude muziek en hedendaagse muziek – met gebruik van nieuwe technologie, live-electronics en synthesizer gecombineerd met het pijporgel. Een uiterst avontuurlijk concert, met o.a. muziek van componiste Ann Eysermans in misschien wel de mooiste concertzaal van Nederland: het Orgelpark in Amsterdam, aan de rand van het Vondelpark. MIS HET NIET!
vrijdag 4 december 13.13 uur

Concerttip - Kate Moore

In de donderdagavond serie van 19 november ondermeer een cello concerto van Kate Moore. Het is een vrijmoedige bewerking van haar Days and Nature, een stuk dat zij op organische groeiprocessen baseerde.
Met cellist Hans Woudenberg en het Asko|Schönberg Ensemble.

donderdag 19 november 2015, 20.15 uur (met inleiding om 19.15 uur)
Bestel je kaarten hier: Muziekgebouw aan 't IJ

Calliope Tsoupaki in Enschede

Calliope Tsoupaki leidt ons naar de wonderbaarlijke wereld van Griekse mythologie, poëzie, klank én geur. Over Narcissus, die verliefd wordt op zijn eigen spiegelbeeld. Tenor Marcel Beekman zingt de liederen die Tsoupaki schreef op gedichten van Konstantinos Kavafis en Maria Polidouri. Begeleid door een topensemble van 2 geurspecialisten, piano, viool, cello, basklarinet, hoorn en harp. En Edzard Mik leest fragmenten voor uit Waar de zee begint, over een romance tussen een Griek en een Hollandse. Totaaltheater...muziek, poezie, hapjes, drankjes, geuren...

Een Griekse Liefde / Narcissus, een melodrama in klank en geur
composities en inleiding: Calliope Tsoupaki

6 december 2015 - 14.30
Bestel je kaarten hier: WilminkTheater - Enschede

concert tip - Monday Match

Voor elke editie van Monday Match, Dans & Music Impro Lab kiest een danser een musicus als partner, of omgekeerd. Dit tweetal bedenkt de invalshoek voor een uniek improvisation lab. Meestal op de eerste maandag van de maand betreedt een aantal door hen geselecteerde dansers en musici het podium. Ter plekke creëren zij een inspirerende match voor performers en publiek.
De eerste curatoren van dit seizoen zijn Ben Brown en Alma Lindenhovius.
De Dansers: Kenzo Kusuda, Rita Vilhena, Thomas Johannsen, Kim Hoogterp, Alma Sua Lindenhovius.
De Musici: Anne La Berge dwarsfluit/elektronica, Wilbert De Joode bas, Lisa Simpson naaimachine, Ben Brown drums, Ellen Knops licht
5 januari - 20.30
Bimhuis Amsterdam