vrouwelijke componisten Women Composers festival | news
 
festival

SONIC ACTS 2019

Sonic Acts is hét festival in Nederland voor vernieuwende muziek, beeldende kunst, wetenschap en technologie. Het festival onderzoekt, biedt context en toont het spannendste nieuwe werk van gerenommeerde en opkomende beeld- en geluidskunstenaars. Het festival opent op 21 februari 2019 in Paradiso met een uitvoering van ARTHESIS van Eliane Radrigue.
Naast nieuwe werken van o.a. Christina Kubisch (electrical walks in de Brakke Grond) en het programma in het Stedelijk Museum met o.a. Nina Pixel en Ji Youn Kang.
Het festival sluit met de wereldpremière van Jennifer Walshe nieuwste werk, Time Time Time, in het Muziekgebouw aan het IJ.
Sonic Acts - t/m 24 februari
Muziekgebouw a/h IJ | zondag 24 februari 2019 | | 20.30 uur

Brokken Festival viert 10-jarig bestaan

Op zondagmiddag 30 december programmeer en presenteert Corrie van Binsbergen het jaarlijkse Brokken Festival in het Amsterdamse Bimhuis. Kenmerk van het Brokken Festival is de grote variëteit aan stijlen, contrasten en genres. Jazz, pop en klassiek ontmoeten elkaar, jong talent en outsiders delen het podium met gevestigde namen. Met onder meer Half Playstation 3.0 (de ritmesectie van mijn band Vanbinsbergen Playstation met studenten van de KHU afdeling Musician 3.0), Kaja Draksler piano solo, Tom America en Indian Askin.
EXTRA: Presentatie Brokken Records #10 tijdens Brokken Festival 2018
ook op die middag presenteert Corrie van Binsbergen Brokken Records #10, een speciale CD ter ere van het 10-jarig bestaan van haar eigen label en het Brokken Festival. De CD opent met FIFTEEN, een 15-delige suite gecomponeerd in opdracht van de Westergasfabriek (die in 2018 15 jaar bestaat). en wordt uitgevoerd door Van Binsbergen Playstation. De CD bevat tracks van alle voorgaande Brokken Records. Het geheel is een kleurrijk en feestelijk verzamel-album.
30 december 2018 | Bimhuis Amsterdam

Alba Rosa Viva! Festival

Ze was een uitzonderlijk muzikaal talent, een kosmopoliet, die zich nooit liet hinderen door haar vrouw-zijn: Alba Rosa Viëtor. De violiste en componiste overleed in 1979 maar leeft door in haar muziek. En in het naar haar genoemde Alba Rosa Viva! Festival. Ook deze derde editie, nu voor het eerst in Het Concertgebouw, is helemaal in de geest van Viëtor. Artistiek leider Reinild Mees stelde een dag samen vol eigenzinnige, lyrische composities van vooral veel vrouwen. Van Clara Schumann en Alma Mahler tot composer in residence Tansy Davies. Mezzosopraan Karin Strobos zingt liederen van Rosy Wertheim. U hoort onder meer het Dudok Kwartet, cellistes Harriet Krijgh en Ella van Poucke, violist Niek Baar en pianist Thomas Beijer. In de finale van de Alba Rosa Viëtor Composition Competition staan vijf jonge talenten. Eén dag, vier prachtige concerten. Alba Rosa leeft!
Live te horen op NPO Radio 4 - 2 december om 20.00 uur

November Music - Highlights

FESTIVALCOMPONIST KATE MOORE COMPONEERT NIEUW BOSCH REQUIEM
speciaal voor November Music
November Music opent op vrijdag 2 november met een gloednieuwe dodenmis op de dag van Allerzielen en zet daarmee de inmiddels achtjarige traditie van het Bosch Requiem voort. Festivalcomponist Kate Moore schrijft in opdracht van het festival Lux Aeterna; VIVID, een werk vol spirituele verbeeldingskracht dat ze componeerde voor de combinatie van oude muziekspecialisten Cappella Pratensis, vrouwengroep Wishful Singing, TEMKO en haar eigen Herz Ensemble.
Kate Moore won in 2017 de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs met haar compositie The Dam, te horen op de afsluitende dag van het festival door het Engelse ensemble Icebreaker. De post-minimalistische composities van Moore zijn glashelder en opzwepend en geïnspireerd door de muziek van onder meer Steve Reich en Arvo Pärt. Haar werk is verder te horen in concerten van Amsterdam Sinfonietta, Bauwien van der Meer, Vivian Choi en Tom Sanderman.
vrijdag 2 november 2018 | Theater aan de Parade - Den Bosch | 19.00 uur

Vol overgave stort de Schots/Nederlandse componiste Genevieve Murphy zich in een nieuw avontuur met accordeonisten Renée Bekkers en Pieternel Berkers van het gelauwerde duo TOEAC. In hun performance The One I Feed - een compositieopdracht van November Music - verkent Murphy de kruisbestuivingen tussen performancekunst en eigentijdse muziek.
zondag 4 november 2018 | Kunstroute - Den Bosch | 12.00 & 14.00 uur

Fantastic Women - Bauwien van der Meer en pianist Caecilia Boschman
met muziek van: Kate Moore, Aleksandra Bajde, Rozalie Hirs*, Anda Kryeziu, Renske Vrolijk, Georgia Nicolaou*, Barbara Okma*, Annelies van Parys, Calliope Tsoupaki, Yiran Zhao
* Compositieopdrachten November Music
vrijdag 9 november 2018 | Willem Twee Concertzaal - Den Bosch | 12.30

Ze was een legendarische Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster: Harriet Tubman (ca. 1822 - 1913). Halverwege de vorige eeuw ontsnapte zij aan een slavenbestaan, waarna ze met gevaar voor eigen leven vele lotgenoten bevrijdde. In deze voorstelling Harriet vertelt zij haar hartverscheurende levensverhaal aan het meisje Alice. Sopraan Claron McFadden en componiste Hilda Paredes (Mexico, 1957) eren Harriet Tubman met urgent muziektheater dat ons uiteindelijk allemaal een spiegel voorhoudt.
vrijdag 9 november 2018 | Theater aan de Parade - Den Bosch | 21.00 uur

In haar nieuwe compositie Dreams of Airs gebruikt Rozalie Hirs binaural beatings voor het opwekken van hersengolven die normaliter worden toegeschreven aan toestanden tijdens mediteren, slapen, dromen of creatieve processen. Dreams of Airs biedt een unieke luisterervaring, waarin het publiek wordt meegevoerd door hypnotiserende versnellingen en vertragingen. De combinatie van gesproken woord, muziek en visuals prikkelt tegelijkertijd meerdere zintuigen. Ruimtelijke objecten vormen daarnaast een zichtbare verbinding tussen uitvoerders en publiek.
zaterdag 10 november 2018 | Willem Twee Concertzaal - Den Bosch | 19.00 uur

Julia Barnes - Joyce Festival

Beeldend kunstenaars, componisten en vertalers hebben het werk van Joyce ieder op hun manier vertolkt. Op 14 oktober 2018 zal al dit moois in de Oosterkerk tijdens een multidisciplinair minifestival te beleven zijn. Met o.a. optredens door het Pomes Ensemble m.m.v. sopraan Caroline Stam, bariton Matthijs Mesdag, Julia Henneman en Han Buhrs, stem; Yung-Tuan Ku en Che-Sheng Wu slagwerk en Virág Dezsö. Dan zal de werken Pomes Penyeach, The Flowering Branch, Joyce in Love en Old Heart’s Wisdom van Julia Barnes klinken.
Oosterkerk Amsterdam | 14 oktober 2018 | 10.00-17.00

Sofia Gubaidulina
Dag in de Branding

De aankomende editie van Festival Dag in de Branding staat geheel in het teken van de Russische componist Sofia Gubaidulina. Zij is een van de meest markante stemmen in de hedendaagse muziek. Haar werk is oorspronkelijk, diep religieus en van een grote helderheid en precisie. Op 5 en 6 oktober 2018 is ze te gast in Den Haag voor een retrospectief van haar werk. Het New European Ensemble, het Residentie Orkest en studenten van het Koninklijk Conservatorium spelen een selectie uit haar oeuvre, reikend van vroeg atonaal werk uit de Sovjet-tijd tot muziek die ze recentelijk heeft gecomponeerd.
sofia
(Foto: Matthew Cavanaugh)
Saskia Lankhoorn, curator Festival Dag in de Branding: “Ik vind het fantastisch dat componiste van wereldfaam Sofia Goebaidoelina naar Den Haag komt om Festival Dag in de Branding met haar aanwezigheid te vereren. Dat wij iemand in ons midden hebben die uit zo’n andere wereld komt en die al zo lang zulke prachtige muziek schrijft, is iets van grote waarde. Ik kan dan ook voorspellen dat het twee bijzondere muzikale dagen gaan worden die het publiek en de musici veel inspiratie zullen brengen, alsook een verdieping voor het verdere luisterende én componerende leven.”
5 + 6 oktober 2018 | Den Haag

Corrie van Binsbergen
Cultuurnacht Haarlem

Corrie van Binsbergen mocht meedenken over het programma in de Philharmonie tijdens de Cultuurnacht Haarlem; een zeer gevarieerd minifestival en opening van het culturele seizoen. Met onder meer Nora Fischer & Marnix Dorrestein, Diamanda La Berge Dramm en Vanbinsbergen Playstation.
8 september 2018| | Haarlem Cultuur Festival

Women Composers at the Proms

22 women composers are championed by the Proms this summer as the festival reflects on the moment 100 years ago when some women got the vote. Anna Meredith’s work Five Telegrams opened the BBC Proms 2018 and Roxanna Panufnik's Songs of Darkness, Dreams of Light was commissioned for the Last Night on September 8, 2018. Live broadcast on BBC Radio 3 and BBC 2.
Check out the fantastic page where you can watch or listen to performances of their music at this year's Proms.

Holland Festival Tips van Radio Monalisa

DEAR ESTHER
Dear Esther is bejubeld als een van de meest vernieuwende computergames van de laatste tien jaar. De game is poëtisch, symbolisch en ingetogen en raakt aan thema’s als liefde, verlies en verlossing. Een wandeling door het prachtige, verlaten landschap van een onbewoond eiland in de Schotse Hebriden blijkt op mysterieuze wijze verbonden met een traumatisch autoongeluk en een existentiële crisis. Naar het podium gebracht – zowel het spel als de muziek worden live gespeeld – krijgt de videogame nieuwe, onvermoede muziektheatrale kanten.
24 juni | Muziekgebouw aan het IJ | 20.30

OCTAVIA E. BUTLER'S PARABLE OF THE SOWER
Met Octavia E. Butler’s Parable of the Sower maken de Amerikaanse componisten en muzikanten Toshi Reagon en Bernice Johnson Reagon post-apocalyptisch muziektheater, dat tweehonderd jaar zwarte muziek omvat. De opera is gebaseerd op de sciencefiction-romans van Octavia Butler. Een jonge vrouw ontvlucht een buitenwijk van Los Angeles die onleefbaar is geworden; ongebreidelde privatisering, inkomensongelijkheid en klimaatverandering hebben geleid tot escalerend geweld. Terwijl ze door een uitgedroogd Amerikaans landschap reist, plant ze de zaadjes voor een nieuw geloof.
20-21 juni | Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam | 20.30

SAIGON
11 Franse en Vietnamese acteurs spelen verhalen over liefde en ballingschap. De personages treffen elkaar in een Vietnamees restaurant in Parijs. Scènes schakelen tussen Parijs en Saigon en tussen 1956, toen de Fransen verslagen werden in Dien Bien Phu en zich terugtrokken uit Vietnam, en 1996, het jaar waarin de Verenigde Staten een einde maakten aan het economisch embargo en Vietnamezen het land weer konden bezoeken. Een duikt in de pijnlijke, gedeelde geschiedenis van Frankrijk en Vietnam en vertaalt deze naar universeel theater over de langdurige gevolgen van oorlogsvoering, migratie en liefde.
13 - 14 juni | Stadsschouwburg, Amsterdam | 19.30

ANNA KARENINA...– Allerdings mit anderem Text und auch anderer Melodie
Het boek wordt gebracht als wervelende jaren 70- en 80-radioshow. Luister naar muziek van Grandmaster Flash, Eurythmics en de Steve Miller Band en zie hoe Anna Karenina te gronde gaat aan de liefde. Dit is een geraffineerde en onweerstaanbare theaterkomedie.
8-9 juni | Stadsschouwburg, Amsterdam | 20.30 (10 juni om 15.00 uur)

METROPOLE ORKEST & SOLOISTS OF THE SYRIAN BIG BAND
Met topklarinettist Kinan Azmeh en de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans - en de wereldpremière van een grensoverschrijdend dubbelconcert voor klarinet en trompet: Tragoudi van Calliope Tsoupaki.
8 + 9 juni | Theater Carré | 20.00 uur

Oranjewoud Festival - premières

Artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz, voormalig Oerol-directeur Joop Mulder, componiste Vanessa Lann en de tienkoppige band Coal Harbour openen de culturele-hoofdstadeditie van Oranjewoud Festival. Daarna: de spectaculaire wereldpremière van Future Perfect, een locatiespecifiek werk van de Amerikaans-Nederlandse componiste. Ongeveer een half uur voor aanvang van het concert gaat Thea Derks in gesprek met componiste Vanessa Lann en artistiek leider Yoram Ish-Hurwitz.
1 juni - Oranjewoud | 19.00 uur

Première van Koerikoeloem (bis) Een muzikaal gedicht gevangen door de wind - een nieuw werk van componiste Miranda Driessen op een gedicht van Tjitske Jansen. Met Naomi Sato op het Japanse blaasinstrument sho, blokfluittrioTrio Axolot en acht zangers.
2 juni - Oranjewoud | 17.00 uur

Dag in de Branding - Editie 48

Deze editie van Festival Dag in de Branding staat in het teken van ‘ruimtes en rafelranden’. Muziek van veel vrouwelijke componisten worden dan uitgevoerd: Barbara Ellison, Maya Verlaak, Marina Poleukhina, Geneviève Murphy en Petra Strahovnik. Lees hier wat curator Saskia Lankhoorn zegt over de programmering.
Dag in de Branding - 26 mei 2018 - Den Haag

Festival - Dag in de Branding

Dit jaar heeft het Festival Dag in de Branding een nieuwe samenwerking met muziekverteller Brechtje Roos.
Op 10 maart geeft zij een korte inleiding voor het concert in de Electriciteitsfabriek om 18:00u. Geen lezing over muziekgeschiedenis of droge achtergrondinformatie, maar een praktische voorbereiding op het concert. Wat kunt u straks verwachten, op welke manieren kunt u luisteren, hoe kunt u uw eigen kennis van muziek (en niet alleen klassieke muziek!) inzetten tijdens het concert? Brechtje slaat een brug van de tentoonstelling naar het concert, geeft context en luistertips. Wie is Brechtje? “Ik ben thuis in muziek. Van origine musicus. Tegenwoordig kietel ik de oren van luisterend publiek met muziek in allerlei smaken vooral als muziekverteller, spreker, pedagoog, columnist en presentator.”
Meer over Brechtje Roos op haar website
za 10 maart 18:00 uur | Electriciteitsfabriek | Toegang gratis

1e Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

Het Muziekgebouw aan het Ij staat van 27 januari t/m 3 februari 2018 van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat helemaal in het teken van de 1e Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Het enige festival ter wereld dat zo diepgaand en grootschalig een van de meest bijzondere genres in de klassieke muziek viert: het strijkkwartet – de poëzie onder de kamermuziek. Een week lang is Amsterdam the place to be voor liefhebbers en nieuwsgierige luisteraars, strijkkwartetten en componisten – van de wereldtop tot jong talent.
Met wereldprèmieres van o.a. twee Italiaanse componistes, Manuela Kerer (zondag 28 januari) en Silvia Colasanti (29 januari). En op 3 februari, muziek van Componist des Vaderlands Mayke Nas.
Lees verder hier>>

Dag in de Branding

De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt door het Fonds Podiumkunsten. Dit jaar mag Kate Moore de prijs in ontvangst nemen voor het werk The Dam. De jury stelt dat ‘The Dam zowel een spannende meeslepende compositie is als een rijke verklanking van het tijdsgewricht. De fluisterzachte, mysterieuze motorische beweging waarmee het werk opent mondt met een overtuigende opbouw uit in een groots muzikaal gebaar... Moore wil in haar muziek niet nuanceren of verzachten, maar raakt de luisteraar direct zonder compromis.'
Uitreiking Matthijs Vermeulen Prijs aan Kate Moore
met aansluitend concert HERZ ensemble
za 2 december, 20.00 uur | Korzo Theater

Highlights - November Music Den Bosch

Kate Moore
Porcelain
Slagwerk Den Haag
12 november 17.00 uur - Verkadefabriek
Bushranger Psychodrama
Iarla O Lionáird, & Quartetto Maurie
9 november 2017om 18.45 uur - Verkadefabriek
Rozalie Hirs
Meditations (2017) voor piano en elektronische klanken
tijdens de Kunstmuziek Route
12 november 2017 om 12.00, 13.00 en 14.00 uur - Muzerije
Het Luisterhuis (2017; The Listening House), the architectural interactive sound sculpture by Machiel Spaan/M3H architecten (concept, design) and Rozalie Hirs (music),will be exhibited during November Music. 2 t/m 12 november daily from 9:00-21:00 - Willem II (Kunsthal).

Aspasia Nasopoulou
Modrian's dream - Wishful Singing, female a cappella
11 november 2017 om 12:30 - Azijnfabriek
Raw Rocks Krokeatis lithos/Blueschist/Sandstones
composed for Ralph van Raat, solo piano
9 november 2017 om 15:45 - Willem Twee Concertzaal

Vanessa Lann
The bird that was trapped has flown - Wishful Singing, female a cappella
11 november 2017 om 12:30 - Azijnfabriek

Calliope Tsoupaki -
Fortress Europa
Opera Trionfo & Asko | Schönberg
8 november 2017 om 20.30 uur - Theater aan de Parade

Corrie van Binsbergen - Godverdomse Dagen op een Godverdomse Bol
6 november 2017 om 21.00 uur - Verkadefabriek

Arielle Besson - Radio One
5 november 2017 om 15.00 uur - Verkadefabriek

Koorbiënnale 2017 - Openingsconcert

Voor het openingsconcert van Koorbiënnale 9 worden a cappella zang, dans en architectuur samen gebracht in een doorlopende ‘happening’ van klank, beweging en ruimte. Het vermaarde 12-stemmige Latvian Radio Chamber Singers (het kleinere ensemble van leden van het Lets Radiokoor, dat zich uitsluitend over de nieuwe muziek ontfermt) gaat een spontane samenwerking aan met Maurice Causey. Deze alom bekende choreograaf en meester van de improvisatie zal, samen met twee andere dansers, een deel van het gezongen repertoire vergezellen met - volledig geïmproviseerde – dans.
Met muziek van o.a. Kaija Saariaho en Santa Ratniece.
30 juni 2017 om 20.30 uur - GROTE OF ST. BAVOKERK,Haarlem

Annelies Van Parys - Operadagen Rotterdam

Annelies Van Parys staat met twee voorstellingen in het festival die onlangs in België hun première beleefden.
Dagboek van een verdwenene is de nieuwste productie van Muziektheater Transparant in een regie van Ivo van Hove. De oorspronkelijke liedcyclus van Leoš Janáček voor bariton en piano, waarin een boerenjonge zijn liefde voor zigeunermeisje Zefka bezingt, werd door Annelies Van Parys aangevuld met een partij voor Zefka (sopraan) en klein vrouwenkoor. Recensent Tom Janssen schreef in de Standaard "…. de toegevoegde waarde van haar muziek is groot, raadselachtig, prachtig" .
Rotterdamse Schouwburg
vr 12 mei 20.30 - 21.30u
za 13 mei 20.30 - 21.30u
De tweede voorstelling met muziek van Annelies Van Parys is Het Kanaal. Een actueel thema over een ontmoeting tussen een vluchteling en een travestiet, gebaseerd op verschillende dialogen van Shakespeare die zijn aangevuld met nieuwe teksten van Gaea Schoeters. Steractrice Katelijne Verbeke is deel van de cast.Op het strand bij Calais maakt een vluchteling zich klaar om het Kanaal over te zwemmen, zijn toekomst tegemoet. Op de krijtrotsen aan de overkant neemt een (transseksuele) vrouw afscheid van het leven; nog even en ze springt haar einde tegemoet. Tussen de twee ontstaat een verrassende dialoog: hun lot blijkt sterker verbonden dan gedacht.
Rotterdamse Schouwburg
za 13 mei 2017 15.00 - 16.30u
za 13 mei 2017 19.00 - 20.30u

Annelies Van Parys tijdens het
Opera Forward Festival

In And you must suffer geven de Palestijns-Israëlische Samir Odeh-Tamimi en de Vlaamse Annelies Van Parys met nieuwe muziek commentaar op Bach. Odeh-Tamimi plaatst een nieuw werk in het midden, dat contrasteert met de muziek van Bach. Zijn compositie stelt vragen, becommentarieert. Aan het begin en aan het eind laat Van Parys vanuit de stilte een monoloog ontstaan, als bezinning op wat geweest is of nog komen gaat. De sobere regie van Pierre Audi verbindt dit alles met elkaar. Videobeelden van Mirjam Devriendt voorzien het geheel van een extra laag.
And You Must Suffer is zo een eigentijdse reflectie op identiteit, religie en haar claim op de waarheid en op het lijden en medelijden in deze wereld.
Opera Forward Festival
28 en 29 maart 2017 - 20.00 uur - Muziekgebouw a/h IJ

Wereldpremière - Calliope Tsoupaki

Opera Trionfo en Asko|Schönberg brengen een nieuwe opera met muziek van Calliope Tsoupaki over een van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: de vluchtelingencrisis: Fortress Europe
Het is de eerste aflevering van “Sign of the Times”, een serie nieuw te schrijven opera’s, die snel inhaken op de actualiteit. De opera vertelt het verhaal van Europa en haar zoon, de politicus. Zelf geboren in Noord-Afrika, trad zij als jonge vrouw vol moed en idealen de wereld tegemoet. Nu leeft ze afgezonderd in haar appartement in Brussel. Ondertussen heeft haar zoon de opdracht de poort naar Europa te bewaken. Er ontspint zich een drama vol politieke belangen, persoonlijke verlangens en het rumoer van angst en haat van populisten.
Opera Forward Festival i.s.m. De Nationale Opera
20 maart 2017 (première), 21 maart 2017, 22 maart 2017
Amsterdam Stadsschouwburg, Rabozaal
Daarna tournee door Nederland

Holland Festival Tips van Radio Monalisa

Focus: OLGA NEUWIRTH
In Nederland wordt haar muziek zelden gespeeld, maar internationaal geldt Olga Neuwirth als een van de meest vooraanstaande en interessante hedendaagse componisten. Haar eclectische werk, waarin ze invloeden uit hoge en lage cultuur laat doordringen, toont een componist die midden in de wereld van nu staat. Ze verwijst veelvuldig naar uiteenlopende bronnen uit de literatuur, architectuur, popmuziek en cartoons. In de maand juni presenteert het Holland Festival haar opvallende werk.
Kloing! - 5 juni - 15.00 - Stadsschouwburg
Le Encantadas - 18 juni - 20.30 - Gashouder, Westergasfabriek
Deze maand veel muziek van Olga Neuwirth in Radio Monalisa!

Die Stunde da wir nichts voneinander wußten
Europa verandert en blijft veranderen. Wat is er nog over van de Europese droom van eenheid? Het Estse regie-duo Ene-Liis Semper en Tiit Ojasoo, geroemd om zijn ge­ëngageerde werk, maakte bij het Hamburgse Thalia Theater een geheel tekstloze voorstelling over Europa anno nu.
4, 5 & 6 juni - 20.00 - Stadsschouwburg

Stop Acting Now
Ter afsluiting van hun project The New Forest maakte Wunderbaum een film waarin de groep stopt met acteren en overgaat tot écht handelen. In deze film volgt regisseur Mijke de Jong de verwoede pogingen van de acteurs om de wereld radicaal te veranderen.
5, 6, & 26 juni - 19.15 - EYE Film Instituut

The Walking Forest
Wat als Macbeth op dit moment in Brazilië aan de macht zou zijn? Na de verrassende Tsjechov-bewerking What if they went to Moscow? op het festival vorig jaar is Christiane Jatahy terug met The Walking Forest.
13, 14 juni - Frascati

The Transmigration of Morton F.
The Transmigration of Morton F. is een digitale opera, een computergame en een ritueel ineen. Regisseur Sjaron Minailo en componist Anat Spiegel ontwikkelen in opdracht van Holland Festival een muziektheatervoorstelling die vanaf 20 juni volledig digitaal te ervaren is op www.mortonf.net.
De legendarische Amerikaanse zangeres en stemkunstenaar Joan La Barbara speelt hierin de hoofdrol.
20 juni - 20.30 - Theater Bellevue

Fifty for the Future
Het Kronos Quartet, al ruim veertig jaar aan de top, is een week lang artist in residence tijdens het festival met zijn project Kronos'Fifty for the Future. Een van de activiteiten is dit concert in Muziekgebouw aan ’t IJ, waar het kwartet werk van onder anderen Donnacha Dennehy en Laurie Anderson speelt.
23 juni - 20.30 - Muziekgebouw aan 't IJ

Mayke Nas ontvangt Kees van Baaren Prijs 2015

Mayke Nas ontvangt de Kees van Baarenprijs 2015 voor Down the Rabbit-Hole (2012), geschreven voor het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Tijdens de 40ste Dag in de Branding (14 mei 2016) zal het bekroonde werk uitgevoerd worden door het Residentie Orkest olv Otto Tausk in het Zuiderstrandtheater, Den Haag.
Ook op het programma, de wereldpremière van het Altvioolconcert van Hanna Kulenty.
De Dag in de Branding - Editie 40

Vanessa Lann during Red Sofa City Festival

Three works by Vanessa Lann will be performed at Red Sofa City, organized by De Doelen (October 14-18, 2015), and focusing on composers living, working or studying in Rotterdam:

October 15, 2015 - 8:15 pm
Grote Zaal, de Doelen, Rotterdam
Rotterdam Concerto III: 'Double | Reed'
- for bassoon and chamber orchestra (2013)
Bram van Sambeek, bassoon
Sinfonia Rotterdam; Conrad van Alphen, conductor

October 17, 2015 - 8:15 pm
Jurriaanse Zaal, de Doelen, Rotterdam
Landscape of a Soul's Remembering
- for string quartet (2006)
with the DoelenKwartet (Frank de Groot, Maartje Kraan, Karin Dolman, Hans Woudenberg)

and on October 18, 2015 as part of the "Red Sofa City Fietstocht"*
selections from ZEMTSOV'S FIVE
- for viola quartet plus viola student(s) (2015) WORLD PREMIERE
with the Zemtsov Viola Quartet (Mikhail Zemtsov, Alexander Zemtsov,Julia Dinerstein - Zemtsov, Dana Zemtsov)
* Between 1:15 and 5 pm there will be a bicycle tour during which the works of five Rotterdam composers (Elmer Schoenberger, Patrick van Deurzen, Hans Koolmees, Hayo Boerema and Vanessa Lann) will be performed.
Exact locations and exact parts of which compositions will be played: to be announced.

Holland Festival Tips van Radio Monalisa

Baroque Revisited - Sarah Nemtsov
Vier oude meesters. Vier jonge, aanstormende solisten. Baroque Revisited katapulteert de muziek van Bach, Pandolfi Mealli, Von Biber en Barriere naar de 21e eeuw, in een theatrale uitvoering die de mogelijkheden van de concertzaal maximaal benut. Componiste Sarah Nemtsov (1980) smeedde alles aaneen tot een nieuw, avondvullend werk, waarin de parallellen en contrasten tussen de componisten door de ruimtelijke opstelling van de solisten en de strijkers van Solistenensemble Kaleidoskop een sterk fysiek karakter krijgen.
Muziekgebouw aan 't IJ - 18 juni 2015 - 20.30
meer hier>>

What if they went to Moscow?
Regisseuse Christiane Jatahy verplaatst het origineel van Tsjechov's Drie zusters naar een setting in haar eigen hedendaagse Brazilië. De live performance van het stuk wordt gefilmd en rechtstreeks uitgezonden in een andere zaal. Het publiek kan kiezen ofwel eerst het live deel te zien en dan de film, of andersom. Door het publiek een toneelversie en een film te tonen – de eerste gericht op de gemeenschappelijke levensvragen van de zusjes, de tweede inzoomend op het individuele leed – en door het publiek direct bij de voorstelling te betrekken, slecht Jatahy de grenzen tussen fictie en werkelijkheid, tussen heden en verleden. Zo geeft ze de zussen een kans om de impasse te doorbreken en een eerste stap te zetten op weg naar verandering.
Frascati - zondag 14 juni - 17.00 uur
maandag 15 juni - 18.30
meer hier>>

een dag en een uur in urbo kune is een 25 uur durend totaalproject over Europese identiteit, stedenbouw, geschiedenis, kunst, politiek en architectuur.
Hoe willen we in de toekomst samenleven? Hoe moeten onze steden eruit zien, hoe zit de maatschappij in elkaar en wat voor muziek klinkt er? Deze vragen, en vele andere, worden door het ongeëvenaarde Weense ensemble voor eigentijdse muziek Klangforum Wien en een keur aan denkers en doeners behandeld in de ‘stedenbouwkundige opera’ urbo kune.
De soundtrack van urbo Kune bevat werk van onder meer Xenakis, Furrer en Donatoni. Componiste Rozalie Hirs schrijft voor de gelegenheid een nieuw werk. Bij de vele internationale sprekers voegt zich een aantal Nederlandse keynotes: Arnon Grunberg (met een nieuw kort verhaal) en architecte Francine Houben. Bovendien is er eten uit alle hoeken van Europa.
Muziekgebouw aan 't IJ - 6 juni 2015 -12.12
meer hier>>

wereldpremière Yesterday Tomorrow - Annie Dorsen
Van Yesterday van The Beatles tot Tomorrow uit de musical Annie: de voorstelling Yesterday Tomorrow van Annie Dorsen neemt ons mee op een spannende, onvoorspelbare muzikale reis door tijd en ruimte. Dorsen maakt internationaal naam als maker van ‘algoritmisch theater’, waarin ze bekende teksten, en nu dus ook muziek, ontleedt en door de computer weer in elkaar laat zetten.

In samenwerking met het IRCAM instituut heeft Annie Dorsen een algoritme ontworpen dat ervoor zorgt dat het traject dat Yesterday Tomorrow aflegt door het gebruik van ‘evolutionaire computatie’ steeds verschillend is – het vertrekpunt (Yesterday) en het evolutionaire doel (Tomorrow) zijn bekend, maar niemand weet hoe de weg daartussen precies zal verlopen. Als Yesterday steeds verder uit het gehoor verdwijnt en Tomorrow steeds herkenbaarder klinkt, ervaart het publiek hoe de tijd verstrijkt en het verlies van het verleden wordt ingelost door de belofte van een nieuwe toekomst.
Muziekgebouw aan 't IJ - 4 juni 2015 - 20.30
inleiding om 19.45 / meer hier>>

MuziektheaterDagen A'dam

Festival voor hedendaags muziektheater
Ostade A'dam en de Diamantfabriek presenteren in december 2014 onder een nieuwe naam de Muziektheaterdagen A'dam. Een jaarlijks festival waarin talentvolle, jonge muziektheatermakers worden gepresenteerd naast gevestigde makers. Rode draad in deze eerste editie van de Muziektheaterdagen vormen de utopieën en dromen uit de jaren zestig en zeventig die door de makers tegen een nieuw licht worden gehouden.
De Diamantfabriek richt zich op de ontwikkeling van excellentie op het gebied van muziektheater en brengt tijdens de opening van het festival de première van de muziektheatervoorstelling Sisters van componiste Anna Mikhailova en regisseur Isabel Schröder.
Sisters te zien op:
Do 4 dec. 21.00 uur (Try-out)
Za 6 dec. 20.30 uur (Première) - Opening Muziektheaterdagen A'dam.
Zo 7 dec. 13.00 uur
Di 9 dec. 21.00 uur
Muziektheaterdagen A'dam
Muziek van Anna Mikhailova wordt uitgezonden in Radio Monalisa op zondag 30 november - 11.00 uur.

Highlights - November Music Den Bosch

Kate Moore is centraal componist tijdens November Music, het festival voor actuele, eigentijdse muziek in ’s-Hertogenbosch. Haar avondvullende pianoperformance Dances & Canons gaat in première (zaterdag 8 november), maar klinkt er ook orkestmuziek en presenteert ze een gloednieuwe installatie. De weelderige natuurkrachten vormen een grote inspiratiebron voor de Australisch/Nederlandse componiste Kate Moore (1979). In haar composities botsen pure muziektheorie en gracieuze organische vormen op elkaar. Haar orkest werk Days & Nature wordt uitgevoerd tijdens het openingsconcert op donderdag 6 november 2014.

Ook tijdens het feestelijke openingsconcert van November Music 2014 op donderdag 6 november 2014 zal de muziekcompositie Roseherte (2008) door Rozalie Hirs worden uitgevoerd. Dit werk voor negentigkoppig symfonie-orkest & elektronische klanken zal voor het eerst te horen zijn in een spiksplinternieuwe versie voor tweeënveertigkoppig orkest & elektronische klanken. Het wordt uitgevoerd door philharmonie zuidnederland.
Op 8 november 2014 presenteert het Bozzini Quartet de Nederlandse première van de muziekcompositie Nadir voor strijkkwartet en elektronische klanken (2014) door Rozalie Hirs. Hirs werkte eerder met dit vermaarde kwartet uit Montréal, Canada, samen. In 2011 en 2012 speelde het Bozzini haar eerste strijkkwartet Zenit (2010) in Canada, Nederland en Zwitserland. Het nieuwe werk bevat naast de instrumentatie van 2 violen, altviool en cello tevens elektronische klanken, die door Hirs met behulp van additieve klanksynthese uit sinustonen worden gesynthetiseerd.

Dubbeltalenten hebben het maar voor het uitkiezen. En de kunstwereld doet er zijn voordeel mee. Een zeldzaam artistiek ras waartoe ook de Nederlandse componist/dichter Micha Hamel behoort. In het concertprogramma ‘Nous Deux’ kan hij zijn vele talenten etaleren. Poëzie, muziek en de menselijke stem vloeien op een organische wijze in elkaar over. Micha Hamel vroeg de Nederlands/Griekse componiste Aspasia Nasopoulou om gedichten van zijn hand op muziek te zetten. In dit nieuwe stuk Nachtwerk neemt Micha Hamel zelf de rol van voordrachtskunstenaar op zich. mmv het DoelenKwartet. Op zaterdag 8 november 2014.
Bekijk de trailer hier>>

De vrouw in al haar mysterieuze verschijningsvormen. Maagd, moeder en heks. Ongrijpbare schoonheid én raadselachtige betovering ineen. De vrouw blijft fascineren. De Nederlandse Dyane Donck heeft een totaalcompositie geschreven voor zangeres/performer en drie slagwerkers. Haar HEX is een multimediale ervaring met als middelpunt de bevlogen mezzossopraan Els Mondelaers. Op zaterdag 8 november 2014. Lees meer hier>>

Oost en west ontmoeten elkaar in het oeuvre van de Koreaanse componiste Seung-Ah Oh. Magische muziek die klankpoëzie, stilte en mystiek drama op een verslavende wijze omarmt. Oh’s live muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien. Het theater is de aangewezen plek voor Oh om haar visioenen te realiseren. In Slagwerk Den Haag heeft Oh haar ideale vertolkers gevonden. Words and Beyond II wordt uitgevoerd op zaterdag 8 november 2014.

Voor het Amsterdam Sinfonietta schreef Sofia Gubaidulina een nieuwe compositie voor fluit, klarinet en strijkorkest. De Russische componiste is aanwezig tijdens het festival om haar nieuwe werk 'Why?' ten doop te houden. Lees meer hier>>
En accordeonist Vincent van Amsterdam voert haar indrukwekkende werk De Profundus uit in Museum Slager op 9 november 2014 (om 12.30, 13.30, 14.30 & 15.30 uur)

**link naar informatie over de installaties van Dyane Donck, Rozalie Hirs en Kate Moore. Tijdens November Music 2014 zijn op diverse locaties (gratis) installaties te bezoeken.
November Music, ’s-Hertogenbosch
5 t/m 9 november

Holland Festival Tips van Radio Monalisa

Oidípous - Calliope Tsoupaki
Kleurrijke muzikale bewerking van Sophocles’ laatste tragedie
De Grieks-Nederlandse componiste presenteert met schrijver Edzard Mik een semi-scenisch oratorium gebaseerd op Sophocles’ tragedie Oidípous te Kolonos. Tsoupaki en Mik gooien in hun bewerking alle moderne interpretatieve ballast overboord en gaan terug naar de originele tekst. Tsoupaki geeft het rijkgeschakeerde emotionele palet van het verhaal vorm met de veelkleurigheid van het barokinstrumentarium. Centraal staat een uitgerekte flashback naar het moment waarop Oidípous onbewust zijn vader vermoordde. Terugdenkend aan dit even ongelukkige als noodlottige moment lost de woede om zijn ellendig verlopen leven uiteindelijk op in berusting en verlichting uit zijn lijden.

Deze productie is de afsluiting van het festival en vormt daarmee het afscheid van Pierre Audi als artistiek directeur.

Nederlandse Bachvereniging olv Jos van Veldhoven
Marcel Beekman, tenor
Nora Fischer, sopraan
Harry van der Kamp, bas
Pierre Audi, mise-en-espacei
28 juni 2014 om 20.30 uur
29 juni 2014 om 15.00 uur
Muziekgebouw aan ’t IJ

Nocturne – Tomoko Mukaiyama
Tomoko Mukaiyama creëerde de installatie Nocturne in de nasleep van de tsunami op 11 maart 2011. Zij liet zich inspireren door het verlies en de hoop van de slachtoffers in Japan.
Tijdens het openingsconcert speelt Mukaiyama een collage van Nocturnes van Chopin gemixt met andere meer hedendaagse composities en video.
Installatie 2 t/m 29 juni, openingsconcert 2 juni 18.30 uur, Muziekgebouw aan ’t IJ - gratis toegang

Holland Festival Tips van Radio Monalisa

When the mountain changed its clothing
25-26 juni, 2013 - Westergasfabriek

Waar dromen meisjes van? Van het mes en het bloed.’ Dit citaat van Alain Robbe-Grillet vormt het vertrekpunt voor Heiner Goebbels’ nieuwste muziektheaterwerk. Met een collage van tekst en muziek thematiseert Goebbels de ontwikkeling van kind naar volwassene. Veertig meisjes tussen de 10 en 20 jaar van het Vocal Theatre Carmina Slovenica schakelen van middeleeuwse gezangen naar Sloveense volksmuziek en modern repertoire. Zij verbeelden dat dreigende niemandsland waarin het oude niet meer is en het nieuwe nog buiten bereik is.
Lees meer>>

The Inquisitive Musician
22-23 juni, 2013 - Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum wordt tijdens het Holland Festival opgeluisterd met een theatrale confrontatie tussen ‘bierstrijkers’ en ‘kunstblazers’. De Amerikaanse kunstenaar Cindy Bernard bewerkte de 17e-eeuwse Duitse satire Musicus Curiosus van Johann Kuhnau voor een 21e-eeuws publiek. Een vrolijke performance met live muziek, gesproken woord en video.
Lees meer>>

Shirokuro
18 juni, 2013 - Stadsschouwburg Amsterdam

Een schreeuw in het heelal, zo is Galina Oestvolskaja’s Pianosonate nr. 6 wel eens genoemd. Samen met de filmische Pianosonate nr. 5 vormt dit werk het kloppende hart van SHIROKURO, wat in het Japans wit-zwart betekent. Pianiste Tomoko Mukaiyama en choreografe Nicole Beutler maakten een dansconcert vol extremen en contrasten.
Lees meer>>

Desdemona
11-13 juni, 2013 - Muziekgebouw aan 't IJ

Toni Morrison schreef Desdemona na een discussie over Othello met regisseur Peter Sellars. In haar tekst geeft zij Desdemona, die bij Shakespeare een bescheiden rol heeft, een stem. Deze Desdemona is van vlees en bloed en spreekt over racisme, oorlog en onderdrukking en de transformerende kracht van de liefde. De wereldberoemde Malinese singer-songwriter Rokia Traoré tekende voor de compositie.
Lees meer>>
In onze uitzending van 26 mei a.s. veel muziek van Rokia Traoré

Dutch Ladies of Jazz op festival in Darmstadt

Van 22 januari t/m 19 februari staan Nederlandse literatuur en jazz centraal in de programmering van de Stadtkirche Darmstadt in, Duitsland. Onder de noemer ‘Europaische Nachbarn: Passion Niederlande.
In totaal zullen ruim een dozijn Nederlandse schrijvers geprogrammeerd worden ’, waaronder Cees Nooteboom, Arnon Grunberg, Adriaan van Dis, Ramsey Nasr en Remco Campert.

In aanvulling op de literatuur programmering staan er ook een vijftal Nederlandse jazzgroepen geprogrameerd met allemaal vrouwlijke bandleiders, onder de titel “Live! Dutch Ladies of Jazz” @ Jazz in der Stadtkirche.

De volgende groepen reizen af naar Darmstadt:
22 januari - Amina Figarova Sextet
25 januari - Saskia Laroo Quartet
2 februari - Susanne Alt + Band
8 februari - Fay Claassen
17 februari - Tineke Postma

Kaija Saariaho Festival 6-8 oktober 2011 in Den Haag

Op woensdag 28 september om 17.00 uur gaat het Saariaho Festival in het Atrium van het Stadhuis Den Haag van start met de opening van de Video- en Lichtinstallatie Disintegration. Een ruimtelijke installatie waarin lichtkunstenaar Lorraine Haye en Visueel Media kunstenaar Merlijn van Eijk het ontstaan van het noorderlicht verbeelden. Een op het noorderlicht geïnspireerde beeldcompositie reflecteert, valt uiteen en herhaalt zich binnen de ruimte.
Het is voor het eerst dat er in Nederland zoveel van Saariaho’s werken te horen zijn; er zijn dan ook maar liefst vijf Nederlandse premières te beluisteren.
Tijdens een compositie masterclass door Kaija Saariaho presenteert zij haar werk en bespreekt het werk van diverse studenten van de compositieafdeling.
Alle info op: Festival Saariaho

Festival Nederlandse Kamermuziek

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de Leo Smit Stichting en het 100-jarig jubileum van het Genootschap van Nederlandse Componisten organiseert de Leo Smit Stichting in het Bethaniënklooster een Festival Nederlandse Kamermuziek van 16-18 september.
Op dit nieuwe festival zal Nederlandse muziek klinken uit de periode van de afgelopen 100 jaar, zowel oud als nieuw. Zoals bij de Uilenburger Concerten gebruikelijk is, klinken ook een aantal premières. Het festival laat horen hoe ook hedendaagse Nederlandse muziek wortelt in een traditie.
Feestelijke Opening vrijdag 16 sept. 17.30 met muzikale/visuele presentatie in Bethaniënklooster, Barndesteeg 6b, Amsterdam.
Toegang gratis, wel reserveren via: secretariaat@leosmit.nl
Later op die dag drie (niet gratis) concerten met muziek van Vanessa Lann, Rita Hijmans, Elizabeth Gaskill, Claudia Rumondor, Sylvia Maessen en anderen.
Uitgevoerd door Ralph van Raat (pianist), Duo Bilitis (2 harpen), Marcel Worms (Ned. Bluespianist)
Kijk voor het volledige programma, prijzen en reserveren op www.leosmit.nl

Diana Soh - preview Gaudeamus Music Week 2011

Diana Soh (Singapore, 1984) is one of the 13 nominated composers for the Gaudeamus Music Prize 2011.
Her composition
[Ro]ob[ta]ject[tions] for string quartet will be performed by the Doelen Quartet on 6 September in the Geertekerk, Utrecht
More information here>>
In this video Diana Soh talks about her life as a composer and her piece:


Festival Galina Oestvolskaja

Van vrijdag 27 t/m zondag 29 mei in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam.
Haar muziek is als gehamer op het aambeeld der waarheid: compromisloos, onbetwistbaar, bezeten en tegelijk exact en vormbewust. De Petersburgse componiste Galina Oestvolskaja stond niet boven, maar naast de tijd.
Ver van trends en stromingen concipieerde zij haar als uit graniet gehouwen klanken. Ze creëerde daarmee een klein maar hecht oeuvre waarin elke compositie er één is en elke noot een noodzaak. Het moet de minst gewenste muziek zijn die in de tweede helft van de twintigste eeuw in de Sovjet-Unie is geschreven. Pas als bejaarde vrouw heeft Oestvolskaja, vooral buiten Rusland, erkenning en een podium voor haar muziek gevonden. In het bijzonder in Nederland. In 2006 stierf de componiste, zevenentachtig jaar oud. Hoogste tijd voor een retrospectief en een hommage.

Festivalactiviteiten
Op 27 en 28 mei zijn tussen de concerten door verschillende activiteiten te bezoeken, waaronder twee bijzondere documentaires over Galina Oestvolskaja.
> klik hier voor een overzicht van alle festivalactiviteiten
Het hele festival wordt uitgezonden als webcast door de VPRO. Het Radio 4-blog Eigentijds besteedt in mei uitgebreid aandacht aan leven en werk van Galina Oestvolskaja.

Vrouwelijke componisten tijdens de Gaudeamus Muziekweek 2010

De Gaudeamus Muziekweek vindt plaats in Amsterdam tussen 6 en 12 september 2010. Met concerten in het conservatorium, het Bimhuis, het Muziekgebouw aan 't ij, het Orgelpark en het tropentheater. Een week lang, nieuwe muziek van de jongste generatie componisten uit de global village. Het hoofdbestanddeel van dit festival is een competitie voor jonge componisten. 21 werken zijn genomineerd voor de Gaudeamus Prijs 2010. En aan het eind van de week zondagmiddag 12 september bepaalt de jury wie de winnaar is van de Gaudeamus Prijs: een opdracht voor een nieuwe compositie ter waarde van €4550,-.
Hieronder een overzicht van de concerten waarin de muziek van jonge vrouwelijke componisten wordt uitgevoerd.

maandag 6 september 20.15 - Muziekgebouw aan ’t IJ*
Nieuw Ensemble Bas Wiegers, dirigent
Ernest Rombout, hobo
Charlotte Riedijk, sopraan
Diana Rotaru (Roemenië, 1981, winnaar ISCM-IAMIC Young Composer Award 2008) - Unevensong (2010)
Natalia Dominguez Rangel (Nederland, 1981, winnaar Tera de Marez Oyens Prijs 2009) - Song cycle (2010)
* Inleiding om 19.30 uur op Foyerdeck 1 door Thea Derks

dinsdag 7 september 12.30 - Conservatorium van Amsterdam
Ensemble Aleph
Huba de Graaff (Nederland, 1959) - nieuw werk (2010)
Insomnio
Claire-Mélanie Sinnhuber (Zwitserland/Frankrijk, 1973) - 7 exceptions (2010)

dinsdag 7 september 20.15 - Orgelpark
Doelenkwartet
Dobrinka Tabakova (VK/Bulgarije, 1980) - Such different paths (2008) Jury selection
Gertie Bruin, accordeon
Ann Cleare (Ierland, 1983) - I am not a clockmaker either (2009) Jury selection
Doelenkwartet
Ji Sun Yang (Zuid Korea, 1979) - Kronkelweg - Melody, Notes, Five - Les accordéons (2010)

woensdag 8 september 23.00 - Bimhuis
Monica Germino, viool, elecktrische viool, stem, elektronica
Julia Wolfe (VS, 1958) - With a blue dress on (2010)
Catherine Kontz (VK) - 4½ tatami (2009-10)

vrijdag 10 september 12.30 - Bimhuis
Sonsoles Alonso (piano) met live elektronica
Werken finalisten ECPNM competitie 2009
Kasia Glowicka (Polen / Nederland, 1979) - Turbulence (2009); RETINAn (2010)
Anne Parlevliet (Nederland, 1978) - Open (2008)

vrijdag 10 september 15.30 - Tropentheater
Dyane Donck (Nederland, 1968) - 7.a.m. (2009)
Claudia Rumondor (Nederland, 1983) - Silat, voor gamelan slendro (2009)

zaterdag 11 september 20.15 - Muziekgebouw aan ’t IJ*
Holland Symfonia
Hans Leenders, dirigent
Charlotte Riedijk, sopraan
Ruby Fulton (VS, 1981) - Road Ranger Cowboy (2008) Jury selection
Lu Wang (China, 1982) - Wailing (2007-08) Jury selection
* Inleiding om 19.30 uur op Foyerdeck 1 door Thea Derks
Première Renske Vrolijk op Orgelfestival Haarlem

Componiste Renske Vrolijk (Haarlem, 1965) schreef het werk Lacrimae voor orgel in opdracht van de Stichting Internationaal Orgelconcours Haarlem.
Woensdag 21 juli is dat werk te horen in een uitvoering van organist Jos van der Kooy en ook in een bewerking voor saxofoonkwartet door het Amstel Quartet.
Het avondconcert van 21 juli staat in het teken van Nederlandse componisten die verbonden zijn met Haarlem, waarbij enkele werken werken een eerste uitvoering krijgen.
Internationaal Orgel Festival Haarlem 16-31 juli 2010 - Lees meer
hier

Maria Schneider op The Hague Jazz

Dirigent-componist Maria Schneider is weer in ons land. Tijdens The Hague Jazz op 12 juni a.s. zwaait zij haar baton voor het Metropole Orkest. Maria Schneider kreeg wereldwijd bekendheid met het in 1992 opgerichte Maria Schneider Orchestra. Luister naar de muziek van Maria Schneider hier!