vrouwelijke componisten Women Composers muziek en meer | news
 
muziek en meer

Pitch Dark - Katharina Gross e.a.

‘Pitch Dark’ is het Engelse begrip waarmee de absolute afwezigheid van licht wordt aangeduid. Dit fenomeen komt in de natuur niet vaak voor en daarom gebruikt men het begrip doorgaans voor een ‘tamelijk’ of ‘bijna’ donkere toestand. Maar hoe is het wanneer het werkelijk ‘volledig’ donker is? Hoe beïnvloedt volledige duisternis onze lichamelijke en psychische waarneming? Kunnen we volledige duisternis niet uitsluitend ervaren wanneer we ook licht hebben waargenomen?
Een samenwerking tussen beeldend kunstenaar Giny Vos, celliste Katharina Gross en componist/slagwerker Arnold Marinissen.
21 en 22 december 2018 - Stedelijk Museum Amsterdam

Calliope Tsoupaki - Componist des Vaderlands

Calliope Tsoupaki is sinds 25 november 2018 twee jaar lang Componist des Vaderlands. Zij is de derde componist die dit vaderlandse ambt bekleedt na Willem Jeths (2014–2016) en Mayke Nas (2016-2018).
De Componist des Vaderlands is een spraakmakende toondichter. Als bevlogen ambassadeur komt de componist op voor het belang van alle betrokkenen in het muziekleven en gaat in gesprek met collega-componisten, musici, theaterdirecteuren, concertbezoekers, platenmaatschappijen, muziekdocenten, politici en programmamakers bij radio en tv.
Door het hele land treedt de Componist des Vaderlands op: voor inleidingen en interviews, en om samen te werken met zalen, ensembles, orkesten en festivals. Houd onze agenda in de gaten voor actuele optredens.

Composer's Treat 2018: Jasna Velickovic

The guest for Composer’s Treat 2018 is composer and performer Jasna Velickovic. Jasna will stay for a week starting on April 29th at the Buitenwerkplaats to work on a new piece for the instrument she designed, the Velicon and percussion. She will be collaborating with percussionist Marijn Korff de Gidts. The presentation of this new work is on May 20th in De Ruimte in Amsterdam.

Kaja Draksler wint Paul Acket Award

Pianiste/componiste Kaja Draksler (1987, Kranj, Slovenië) heeft de Paul Acket Award gewonnen. De Paul Acket Award wordt jaarlijks door het North Sea Jazz Festival uitgereikt aan een artiest die een bredere publieke erkenning verdient voor zijn of haar buitengewone muzikaliteit. Spannende, krachtige vrije improvisaties in combinatie met technieken uit de hedendaags-gecomponeerde muziek, kenmerken de zeer persoonlijke stijl van het Sloveense multitalent Kaja Draksler, aldus North Sea Jazz. Ze neemt de Paul Acket Award in ontvangst op het North Sea Jazz Festival, waar ze op vrijdag 13 juli met het Kaja Draksler Octet optreedt.

Catherine Christer Hennix
Wereldprèmiere in het Stedelijk Museum Amsterdam

Op 16 en 17 februari 2018 vindt de première plaats van Blue(s) in Green to the 31 Limit, een nieuw werk van Catherine Christer Hennix dat twee maal wordt uitgevoerd in het Teijin Auditorium als deel van de Sonic Acts Academy in het Stedelijk Museum. Dit nieuwe werk, uitgevoerd door Benjamin Duboc, Rozemarie Heggen en Marcus Pel, gaat in op opvattingen over de ruimte en probeert met name onze ervaring van ruimte-gebonden fenomenen tegen te werken. Het werk maakt deel uit van een reeks experimenten met microtonaliteit, pure intonatie en de ruimte van geluid.
Stedelijk Museum Amsterdam -Teijin Auditorium

Mujeres Argentinas in
PianolaMuseum

De Argentijnse pianiste Melina Marcos specialiseerde zich in Spaans en Latijns-Amerikaans repertoire. Samen met de sopraan/musicologe Claudia Rolando presenteren zij zich als de “Mujeres Argentinas” en zetten zich in voor de Argentijnse muziek. Vanmiddag presenteren zij een selectie van tango’s, populaire en klassieke composities die werden geïnspireerd of gecomponeerd door beroemde latijnsamerikaanse vrouwen; werken van o.a. Maria Ines Gomez Carrillo, Maria Teresa Maggi en Ariel Ramirez.
zondag 16 februari 2018 | Pianola Museum Amsterdam | 17.00 uur

Annelies Van Parys - USHER

Annelies Van Parys has the great honour to write a chamber opera for Staatsoper Unter den Linden (Berlin) and Folkoperan (Stockholm): USHER. The opera will be departing from Debussy's unfinished opera "La chute de la maison Usher".
USHER is on the shortlist for the Fedora Prize for Opera 2018 and for the public prize you can vote here>>

Concertserie Nieuwe Noten

Brand new spin-off of our NIEUWE NOTEN concert series for contemporary chamber music: sessions by various musicians and room for talks and discussions on the latest developments in the contemporary music scene. With a new works by composers Cinzia Nistico and Aspasia Nasopoulou. Organized and presented by Fie Schouten.
26 november om 15 uur | De Ruimte
Distelweg 83, Amsterdam

Sonic Art in Splendor

Een concert van elektronische en akoestische resonerende lichamen met de minimalistische pionier Eliane Radigue met ook muziek van composer/performers Elisabeth Schimana, Pia Palme en Anne La Berge. Geheimzinnig, transcendente en een schitterend banket voor de oren nog nooit eerder gehoord in Nederland.
10 november 2017 om 20.30 uur - Splendor

15 jaar FACETTEN van de Kunst

In het seizoen 2017-2018 bestaat Facetten15 jaar. Nu komt het feestelijke moment met uitvoeringen en kunstwerken rondom James Joyce. In 2017 nog performances, lezingen en kunstwerken ‘Inspired by’ James Joyce - Pomes Penyeach. Facetten heeft 15 kunstenaars gevraagd om zich aan een groepstentoonstelling te verbinden. De 13 Pomes worden beeldgezet, de woorden van de Pomes zelf zichtbaar gemaakt, en een tipje van de sluier wordt gelicht van het project Joyce on the Road 2018. Ook hebben zij de jonge 3-D kunstenaar Milou Parthesius gevraagd om een mobiele tentoonstellingsobject te ontwerpen voor ‘Joyce on the Road’. Met nieuw gecomponeerde muziek van Julia Barnes. Op 11 en 12 november 2017 is ‘Joyce on the Road’ te zien en horen in het Weefhuis, Lagedijk 39 in Zaandijk.
Het volledige programma is hier>>

Filmportretten in ATRIA

Schermafbeelding 2017-10-03 om 09.49.33
donderdag 19 oktober – ATRIA – Vijzelstraat 20, Amsterdam
inloop: 19:30 - start programma: 20:00 - eind programma: 21:30
tickets: €10,50 (voorverkoop) €12,00 (aan de deur)
Op donderdagavond 19 oktober vertoont Atria vijf korte films van
Patricia Werner Leanse, in samenwerking met Yve du Bois.

*Twee Amsterdamse componisten: Marjo Tal, meesterpianist, maar vooral componist van honderden Franse chansons en Rosy Wertheim die al in de jaren ‘30 wereldwijd succes genoot.
*Elfrida Andrée, Zweedse componist, dirigent, organist, telefoniste.
*Johanna Beyer vertrok in 1923 met 100 mark op zak naar New York en werd een belangrijk componist van electronische muziek.
*Aspasia Nasopoulou, een hedendaagse Nederlands/Griekse componist, werkt samen met beeldende kunstenaars.

Els van Swol (kunst- en cultuurwetenschapper) geeft een korte inleiding en duo Rae&Evo (accordeon/basgitaar) vertolkt Franse chansons van Marjo Tal.

Patricia Werner Leanse organiseerde concertseries in Amsterdam en maakt wekelijks een radioprogramma (Radio Monalisa) voor de Concertzender, gewijd aan muziek van vrouwelijke componisten. Daarnaast is ze filmmaker. In die hoedanigheid maakte zij i.s.m. Yve du Bois filmportretten, o.a. van de eerste Componist des Vaderlands, Willem Jeths, en talloze concertregistraties met muziek van Calliope Tsoupaki, Rozalie Hirs en anderen. Website: www.BubbleEyes.nl

*Twee Amsterdamse componisten: Mede mogelijk gemaakt door
AFK

Saskia Lankhoorn nieuwe curator
Festival Dag in de Branding

De muziek van de 21ste eeuw!’ Daar draait het de komende twee jaar in Festival Dag in de Branding om, aldus pianiste Saskia Lankhoorn. Als nieuwe curator mag zij haar stempel drukken op de programmering. Tijdens de eerstvolgende editie op zaterdag 14 oktober is haar invloed al goed merkbaar. De editie van maart 2018 is de eerste die volledig uit de koker van Lankhoorn komt. In de komende twee seizoenen van Festival Dag in de Branding wil ze de nieuwe ontwikkelingen in de muziek van de 21ste eeuw laten zien. De trefwoorden daarbij zijn: lengte en ruimte in muziek, interdisciplinariteit, contrasten, flexibele opstellingen (van zowel musici als luisteraars) en intimiteit.
Lees meer hier>>

KOMT DAT ZIEN!

KOM NAAR DE FILMPREMIÈRES VAN
Marjo Tal - Rosy Wertheim - Leo Kok

persfoto_mailingsept
Korte films van Patricia Werner Leanse & Yve du Bois over leven en werk van drie Amsterdamse wereldburgers. Zij vierden triomfen in de muziekwereld van de jaren '20, '30 en '50 van de vorige eeuw. Leer ze kennen en wordt ook geïnspireerd door hun moed, originaliteit en passie.

zaterdag 2 september 2017 om 20.30 uur - Splendor
Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam (vlak achter het Waterlooplein)
zondag 10 september 2017 om 17.00 uur - LAB111 FILM
Arie Biemondstraat 111, Amsterdam (WG Terrein)

Mede mogelijk gemaakt door het AFK
AFK

Mariken, Visioen van een Opera
op Film by the Sea

Op zondag 10 september gaat tijdens het internationale festival Film by the Sea een bijzondere film in première: Mariken,Visioen van een Opera. De film gaat over de totstandkoming van de nieuwe opera Mariken in de tuin der lusten, een productie van OPERA2DAY, Het Nationale Theater, Asko|Schönberg en Cappella Amsterdam.

De gerenommeerde cineaste Sonia Herman Dolz, die eerder films maakte over Valery Gergiev, het Nationaal Ballet en Museum Boijmans Van Beuningen, trok op met het operagezelschap tijdens de creatie. Resultaat is de filmische en muzikale documentaire Mariken, Visioen van een Opera, waarin beelden van de making-of organisch samenvloeien met beelden uit de uiteindelijke voorstelling.

Film by the Sea in Vlissingen is een festival dat zich focust op het samengaan van film en literatuur. Na het festival is de film nog op diverse plaatsen in het land te zien (data en locaties nog niet bekend).

Koorbiënnale 2017 - Openingsconcert

Voor het openingsconcert van Koorbiënnale 9 worden a cappella zang, dans en architectuur samen gebracht in een doorlopende ‘happening’ van klank, beweging en ruimte. Het vermaarde 12-stemmige Latvian Radio Chamber Singers (het kleinere ensemble van leden van het Lets Radiokoor, dat zich uitsluitend over de nieuwe muziek ontfermt) gaat een spontane samenwerking aan met Maurice Causey. Deze alom bekende choreograaf en meester van de improvisatie zal, samen met twee andere dansers, een deel van het gezongen repertoire vergezellen met - volledig geïmproviseerde – dans.
Met muziek van o.a. Kaija Saariaho en Santa Ratniece.
30 juni 2017 om 20.30 uur - GROTE OF ST. BAVOKERK,Haarlem

Call for Works: EMU Festival, Rome

The Electronic Music Department of Conservatory Santa Cecilia of Rome presents the 10th edition of EMUFest - International Festival of Electroacoustic Music.
22-28 October 2017 More details here>

MAZE Festival 2017

Een festival rondom geluidstextuur en ‘field recordings’
Het in Amsterdam gevestigde ensemble MAZE speelt en ontwikkelt muziek die niet vastligt in een partituur maar die wordt gegenereerd door open vormen, hybride notaties of interactieve technologie. Na eerdere projecten met Robert Ashley, Christian Marclay, Annea Lockwood en Michael Pisaro presenteert MAZE een festival rond geluidstextuur en field recordings. Op het programma op 1 juni in Splendor Amsterdam muziek van o.a. Annea Lockwood, Rebekah Wilson, Pauline Oliveros en nieuw werk van Barbara Ellison.
1 juni 2017 om 20.30 uur - Splendor Amsterdam
2 juni 2017 om 20.30 uur - Bimhuis Amsterdam

Holland Festival Tips van Radio Monalisa

Huba de Graaff maakte een retropera van het Prettig Gesprek dat Theo van Gogh voerde met kuntenaarduo Gilbert & George in 1997. Volgens Huba de Graaff is in de evolutie de menselijke spraak ontstaan vanuit zang. In de opera wordt de tegenovergestelde beweging gemaakt: de zang ontwikkelt zich vanuit de gesproken tekst. Gezongen krijgen de woorden uit 1996 een andere lading. Spontane uitspraken over kunst, seks of religie krijgen een epische dimensie. Voor de componist staat het interview symbool voor een verloren gegaan tijdperk, waarin kunst een grote mate van vrijheid genoot.
Huba de Graaff - The Naked Shit Songs - a retropera
Stadsschouwburg Amsterdam: 22 & 23 juni 2017, 20.00 uur (inleiding om 19.15 uur)

Op 24 juni, een dag lang, van ‘s middags tot diep in de nacht, vindt in ­Het Concertgebouw een bruisend minifestival plaats. Tijdens de Holland Festival Proms zijn vijf concerten en een installatie te zien.
Temple of Time is een rituele installatie en compositie van Sinta Wullur en regisseur Miranda Lakerveld. Centraal in het werk staat de gamelan die in 1995 in opdracht van Wullur werd gebouwd. Anders dan bij het Indonesische instrumentarium staan
de gongs en gongketels in de Westerse (diatonische) stemming. Maar net als in de oorspronkelijke gamelans bepaalt het register van de verschillende instrumentgroepen binnen het ensemble het tempo van de muziek die erop gespeeld wordt. Zo werkt de gamelan als een klok, waarin de grootste (en dus diepste) gongs de langste cyclus volgen, terwijl de hogere instrumenten sneller bewegen.Temple of Time is een overrompelende en meditatieve ervaring voor jong en oud.
Concertgebouw Amsterdam: zaterdag 24 juni 2017,15.00 uur (inleiding om 14.30)

Sacred Environment is een grensverleggend nieuw werk van Kate Moore geschreven in opdracht van het Holland Festival en NTR Radio. Het is een oratorisch drieluik voor sopraan, didgeridoo, koor, orkest en een visuele VR-installatie. In het werk belicht zij de Hunter Valley in Australië, grondgebied van de Australische Dharug-, Darkinjung- en Wonnarua-stammen en een gebied dat vanwege zijn mythologische en spirituele lading een bijzondere betekenis voor Moore heeft. In Moore’s postminimalistische partituur is een hoofdrol weggelegd voor sopraan Alex Oomens die door middel van een virtual reality-bril wordt ondergedompeld in het Australische landschap. Het publiek volgt de beelden, gemaakt door filmmaker Ruben van Leer, op een scherm en wordt zo meegezogen in een audiovisueel onderzoek naar de veranderende betekenis van eens heilige gronden in onze ontmythologiseerde samenleving.
Concertgebouw Amsterdam: zaterdag 24 juni 2017, 17.00 uur (inleiding om 16.30)

Estrella Acosta - MUJERES DE LUNA - Women in Cuban Music

Op vrijdag 26 mei is de aftrap van de tournee Mujeres de Luna in De Doelen, een feestelijk programma rond de grote vrouwelijke componisten van Cuba. Op het programma staat werk van Maria Cervantes (1885-1981), Maria Teresa Vera (1895-1965), Margarita Lecuona (1910-1981), Teresita Fernández (1930-2013), Elda Carrillo (1933-2009), Marta Valdés (1934), Liuba Maria Hevia (1964), Lázara Ribadavia (1966) en Yaima Orozco (1980).
"Vrouwen speelden in de Cubaanse muziek altijd een belangrijke rol, maar buiten Cuba wordt hun bijdrage als componist en singer-songwriter tot nu toe vaak onderbelicht" zegt Estrella Acosta. Door de jaren heen hebben zij essentiële en kwalitatief hoogstaande bijdragen geleverd aan deze rijke historie. Tijdens het concert Mujeres de Luna zien we waar hun muziek uit voortkomt en hoe de componistes een eigen stijl en carrière ontwikkelden. Estrella: "Graag wil ik met deze hommage alle vrouwen aanmoedigen om ook hun eigen weg te volgen en hun idealen te realiseren."
26 mei 2017 om 20.30 in De Doelen - Rotterdam
Lees het interview met Estrella Acosta hier>>

Call for Scores - Ensemb XelmYa+ and Diaphonia Edizion Musicali

Selected scores will be performed by the incredible and unrivalled trio XelmYa+ (Alexa Renger – violin, Freddi Börnchen - oboe/cor anglais, Sylvia Hinz - Recorders) during two concerts in Italy and Germany, and will be published by Diaphonia Edizioni.
- no age restriction,
- trio / duo / solo
- deadline on May 25, 2017

composers - be a part of this, they want your music! all of you - join us at the concerts in june / sicily and july / berlin!
More information here>>

Kate Moore - avondvullend programma in Het Orgelpark

Kate Moore creëert verrassende performances waaraan vaak virtuoze musici meewerken. Zij is met name geïnteresseerd in het ontstaan van muziek en instrumenten, maar ook het ontdekken van de architectuur van het geluid, de akoestiek en de wisselwerking met het publiek.
Tijdens Herz Cycle presenteert ze haar episch geluidsverhaal, hierin komen zowel akoestische als elektro-akoestische muziek aan bod. Herz Cycle en andere werken zijn te beleven in een avondvullende programma te Amsterdam.
zaterdag 20 mei 2017 - Orgelpark

Patricia Kopatchinskaya
performs Vanessa Lann

This spring Moldovan-Austrian violinist Patricia Kopatchinskaja and the Australian pianist Anthony Romaniuk will be touring with an exciting program. Alongside music by Biber, Cage, Kurtag, Beethoven, C.P.E. Bach and J.S. Bach, they will perform Springs Eternal by Vanessa Lann. In this work, the violinist leaps from one music stand to another while performing recognizable rhythms and motives from Beethoven's Spring Sonata. Upcoming concert venues:
July 14, 20.00
Palazzo di Varignana - Bologna, Italy
July 9, 16.00
Rossini Zaal - Bad Kissingen, Germany
May 8, 20.00
Konzerthaus - Berlin, Germany
May 7, 19.30,
Wigmore Hall - London, England
May 5, 20.00
De Bijloke - Gent, Belgium
May 3, 20.15
Het Concertgebouw - Amsterdam, The Netherlands
April 30, 17.00
Zentrum Paul Klee - Bern, Switzerland

Annelies Van Parys - Operadagen Rotterdam

Annelies Van Parys staat met twee voorstellingen in het festival die onlangs in België hun première beleefden.
Dagboek van een verdwenene is de nieuwste productie van Muziektheater Transparant in een regie van Ivo van Hove. De oorspronkelijke liedcyclus van Leoš Janáček voor bariton en piano, waarin een boerenjonge zijn liefde voor zigeunermeisje Zefka bezingt, werd door Annelies Van Parys aangevuld met een partij voor Zefka (sopraan) en klein vrouwenkoor. Recensent Tom Janssen schreef in de Standaard "…. de toegevoegde waarde van haar muziek is groot, raadselachtig, prachtig" .
Rotterdamse Schouwburg
vr 12 mei 20.30 - 21.30u
za 13 mei 20.30 - 21.30u
De tweede voorstelling met muziek van Annelies Van Parys is Het Kanaal. Een actueel thema over een ontmoeting tussen een vluchteling en een travestiet, gebaseerd op verschillende dialogen van Shakespeare die zijn aangevuld met nieuwe teksten van Gaea Schoeters. Steractrice Katelijne Verbeke is deel van de cast.Op het strand bij Calais maakt een vluchteling zich klaar om het Kanaal over te zwemmen, zijn toekomst tegemoet. Op de krijtrotsen aan de overkant neemt een (transseksuele) vrouw afscheid van het leven; nog even en ze springt haar einde tegemoet. Tussen de twee ontstaat een verrassende dialoog: hun lot blijkt sterker verbonden dan gedacht.
Rotterdamse Schouwburg
za 13 mei 2017 15.00 - 16.30u
za 13 mei 2017 19.00 - 20.30u

lezing Esther Venrooy - The Room I live in

Esther Venrooy spreekt over Audio topography en de interactie van geluid, ruimte en medium.
Esther Venrooy werkt als kunstenaar en componist op het gebied van geluid en (geluids)installaties. Daarnaast is lector 20e-eeuwse muziek, performance en experimentele kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten in Gent. In november 2015 behaalde zij haar doctorstitel op het onderwerp 'Audio topography - on the Interaction of Sound, Space and Medium' aan de LUCA/KULeuven.
M4gastatelier: Da Costakade 158 Amsterdam (open vanaf 14.00 uur) 15.00 tot 17.00 uur
Open studio: 21 t/m 23 april 14.00 -17.00 uur
Moderater:Saskia Monshouwer

Emily Dickinson - The Bard of Amherst

Het New European Ensemble presenteert een avond waar muziek klinkt in combinatie met literatuur. In fantasievolle programma’s ervaart u hoe schrijvers en componisten elkaar door de eeuwen heen hebben geïnspireerd. Bekende acteurs lezen proza en poëzie. De musici spelen daarmee verbonden muziek. De drempel voor deze muzikaal/literaire salons is laag.
Emily van Eerten leest gedichten van Emily Dickinson (in het Engels) en Vier strijkers van het New European Ensemble spelen het strijkkwartet van Amy Beach.
17 april 2017 om 20.30 - Ostade A'dam
18 april 2017 om 21.00 - Theater Branoul, Den Haag

Psallentes in Nederland

Het Belgische ensemble Psallentes (de “zingenden”) is gespecialiseerd in het Gregoriaans en aanverwante polyfonie uit verschillende historische periodes. Een van de belangrijke projecten waaraan Psallentes de komende jaren zal werken, is de integrale opname van alle vocale werken van Hildegard von Bingen (1098-1179) uit de Dendermonde Codex. De Duitse mystica heeft het manuscript naar de monniken van Villers laten sturen, dat tegenwoordig in het klooster van Dendermonde (België) bewaard wordt.
De in totaal 58 liederen (antifonen met hun psalmen, responsaria voorafgegaan door lezingen) zullen chronologisch opgenomen worden. Deze maand vindt de release plaats van het eerste deel - getiteld Hours of Hildegard, op het eigen label van Psallentes. Dit najaar komt deel twee uit.
Op 14 en 15 april treedt Psallentes op in de Grote Kerk te Naarden. Meer info hier>>

Nieuwe opera Huba de Graaff

LIEBESLEID is een complete work-out van circa 45-50 minuten uitgevoerd voor publiek.
Muziek en sport komen samen in deze sportschool-opera over de maakbaarheid van ons geluk. In LIEBESLEID gaat Huba de Graaff op zoek naar het sublieme geluksgevoel vanuit de sportschool. Op het ritme van de ratelende sporttoestellen werkt een tromboneorkest zich fysiek uit de naad, aangemoedigd door twee lyrische sopranen met Kantiaanse peptalk. En dat allemaal tegelijk: om zo gelukkig mogelijk te worden.
LIEBESLEID, de nieuwe voorstelling van HubadeGraaff.com gaat in première op zaterdag 8 april 2017 om 20.30 uur ( ook op 9 april ) in sportschool Shape all-in Centre in Amsterdam. Kaartverkoop via Ostade A'dam
Daarna is het nog te zien tijdens de Operadagen Rotterdam.

Suzanne Ciani tijdens World Minimal Music Festival Amsterdam

Synthesizer-pionier Suzanne Ciani komt naar Amsterdam! Ciani’s even experimentele als toegankelijke concerten op Buchla-synthesizers zijn legendarisch. Met de futuristische knoppen en pluggen van de Buchla exploreerde ze veertig jaar geleden de live elektronica die vandaag alomtegenwoordig is. Zelfs wie Ciani niet kent, kent wel haar werk: zo maakte ze de fameuze plop-en-klok-klank van een flesje Coca Cola die de hele wereld over ging.
De Italiaanse Ciani kreeg in Amerika een klassieke muziekopleiding, maar stortte zich in de jaren 70 in het sound design. Ze maakte muziek en geluidsontwerpen voor games, films en reclames. Wereldberoemd werd ze in de jaren 80 met kalmerende spacemuziek als The velocity of love en Seven waves, in de jaren 90 gevolgd door romantische haardvuurpiano-cd’s. Maar liefst vijf keer werd Ciani genomineerd voor de Grammy Award voor het Beste New Age Album.
8 april 2017 - 16.30 - Bimhuis, Amsterdam

Annelies Van Parys tijdens het
Opera Forward Festival

In And you must suffer geven de Palestijns-Israëlische Samir Odeh-Tamimi en de Vlaamse Annelies Van Parys met nieuwe muziek commentaar op Bach. Odeh-Tamimi plaatst een nieuw werk in het midden, dat contrasteert met de muziek van Bach. Zijn compositie stelt vragen, becommentarieert. Aan het begin en aan het eind laat Van Parys vanuit de stilte een monoloog ontstaan, als bezinning op wat geweest is of nog komen gaat. De sobere regie van Pierre Audi verbindt dit alles met elkaar. Videobeelden van Mirjam Devriendt voorzien het geheel van een extra laag.
And You Must Suffer is zo een eigentijdse reflectie op identiteit, religie en haar claim op de waarheid en op het lijden en medelijden in deze wereld.
Opera Forward Festival
28 en 29 maart 2017 - 20.00 uur - Muziekgebouw a/h IJ

Toypiano specialiste
Isabel Ettenauer in NL

Tijdens haar speelgoedpianotrecitel in De Doelen te Rotterdam, zal toypianospecialiste Isabel Ettenauer minstens vijf verschillende instrumenten gebruiken, 'ieder pianootje heeft een eigen karaktervolle klank,' aldus Ettenaur.
Haar eerste speelgoedpian kreeg ze op haar vierde verjaardag. Later werd dat natuurlijk vervangen door een vleugel. Maar Ettenaur herontdekte het instrument weer, toen ze zich ging bezighouden met muziek van John Cage, die de speelgoedpiano voor het eerst als concertpiano gebruikte in zijn Suite for Toy Piano. Sindsdien is Ettenauer verslingerd aan de speelgoedpiano en blijkt de beperking van het instrument componisten juist te inspireren tot het schrijven van unieke muziek. Op het programma o.a. Is a bell… an bell? (voor 2 speelgoedpiano’s) die Vanessa Lann speciaal voor de Oostenrijkse componeerde.
donderdag 23 maart 2017 - 20.15 uur - De Doelen - Rotterdam

extra uitzending Radio Monalisa
op 8 maart 2017

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag - 8 maart 2017 - een extra uitzending op de Concertzender van 20 tot 22 uur.
Twee uur lang genieten van ouvertures en fragmenten uit opera's en muziektheater van 25 vrouwelijke componisten (de speellijst). Een waarlijke ontdekkingsreis voor u samengesteld door Patricia Werner Leanse van Radio Monalisa.

Meer Dan Muze - Cromhouthuis, Amsterdam

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, speelt pianiste Kaoru Iwamura samen met harpiste Masumi Nagasawa werk van vrouwelijke componisten op de prachtige Erard vleugel uit 1892 van Romain d’Ansembourg. Masumi speelt daarbij op een Erard harp. Ze zullen o.a. muziek voor harp en piano spelen van Sophia Corri-Dussek, Cécile Chaminade en Maria Szymanowska.
8 maart 2017 | 16.00 uur | Museum het Cromhouthuis, Amsterdam

Maryanne Amacher in Sonic Acts Festival 2017

Het Stedelijk Museum is een van de locaties waar het Sonic Acts Festival neerstrijkt. Op vrijdagavond 24 februari biedt het museum been podium aan geluidskunstenaars, die samen op vernieuwende wijze een uitvoering tot stand brengen van het werk The Mini Sound Series van Maryanne Amacher (1938-2009). Deze Amerikaanse componist is een pionier op het gebied van geluidskunst en staat bekend om composities die een meetbare invloed hebben op het denkvermogen. Haar composities komen alleen tot hun recht als deze met uiterste precisie worden gespeeld, ditmaal door Amy Cimini, Bill Dietz, Kabir Carter, Keiko Prince, Sergei Tcherepnin, Stefan Tcherepnin en Woody Sullender.
vrijdag 24 februari 2017 - 18.30 uur
Stedelijk Museum, Amsterdam

Composer's Treat - Anna Veismane

Aspasia Nasopoulou heeft de Letse componiste Anna Veismane uitgenodigd voor een Composer’s Treat. Ze zal 19 tot 25 februari op Buitenwerkplaats verblijven om nieuwe stukken te componeren. Anna is een bijzonder nieuwsgierige en productieve componist, actief in Letland en heel Europa. Ook is ze betrokken bij educatieve projecten, inspireert en ondersteunt ze jonge componisten.
Anna Veismane zal samenwerken met de Nederlandse harpspeler en zangeres Ekaterina Levental, composing a new piece for Ekatarina! Zaterdagavond 25 februari is er een afsluiting van deze periode, in Amsterdam.
Als je hierbij wil zijn, laat ze het zo snel mogelijk weten! info@buitenwerkplaats.nl

Ten Dipoles - Aspasia Nasopoulou

Ten Dipoles ging in premiere tijdens November Music 2016. Het zijn tien muzikale miniaturen voor zesentwintig verschillende blokfluiten. Aspasia Nasopoulou schreef die werk voor het gerenommeerde blokfluitkwintet Seldom Sene. Zij baseerde zich daarbij op de voor-Aristotelische theorie van ‘dipolen’ die als basisprincipes van alle elementen gelden. Een tuin van bewegende en trillende automaten en aerofonen vormen het decor van Ernst Dullemond en Horst Rickels, waarin het blokfluitkwintet moet laveren tussen allerlei dipolen als goed/slecht, gewoon/vreemd, vrouwelijk/mannelijk, stilstand/beweging, licht/duister en vierkant/rechthoekig.
Vooraf is er een introductie door muziekpublicist Thea Derks.
Orgelpark - zaterdag 19 februari 2017 - 14.15 uur

Volgende uitvoering van Ten Dipoles - 26 maart 2017 om 13.30 & 14.30 uur
Museum De Pont in Tilburg

Componistenportret: Calliope Tsoupaki

Het Orgelpark gaf Calliope Tsoupaki een compositieopdracht en de première van Exodion is de aanleiding voor dit componistenportret.
Programma:
- Psalm: Enite ton Kyrion (orgel en tenor)
- Mania (viool)
- Psalm: O Theos voithos imon (orgel en tenor)
- Pianoforte (piano)
pauze
- Narcissus (piano en viool)
- Exodion (orgel en tenor, wereldpremière)
Musici:
Gerard Bouwhuis, piano
Heleen Hulst, viool
Marcel Beekman, tenor
Laurens de Man, orgel
Het Orgelpark: zaterdag 18 februari 2017 om 20.15 uur

Panel Discussion in Amsterdam

New Emergences: A Discussion About Breaking the Glass Ceiling
A discussion highlighting the current debates around gender in electronic, contemporary and experimental music
Within these fields, it is increasingly necessary to give a platform to current advocates for under-represented voices. We believe it is important to expose existing biases that impede the richness of our diversity. By openly discussing how the current environment validifies our artistic works by the identification of our gender, we hope to challenge the existing conditions.
Keynote: Kate Moore (AU/NL)
Discussion Panel:
Henriëtte Post (NL) – Board of Directors at Fonds Podiumkunsten; Joel Ryan (US/NL) – Composer, inventor and scientist – a pioneer in the design of musical instruments based on real time digital signal processing; Rozalie Hirs (NL) – Composer and Poet, whose work principally concerns the adventures of listening, reading and of the Imagination
Moderator:
Anne La Berge (US/NL) – Composer/performer of electro-acoustic music based in Amsterdam.
December 13, 2016 - 19.30
Splendor Amsterdam

Première - Corrie van Binsbergen

Muziek, literatuur en filosofie - Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet van gitariste Corrie van Binsbergen - Zij bewijzen al meer dan 10 jaar dat dat samen gaat. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet verschijnt Wij weten wie wij zijn...
Tevens verschijnt 19 november bij Uitgeverij Rubinstein Wij weten wie wij zijn... – Op toer met Toon Tellegen en het Wisselend Toonkwintet. Speciaal voor deze uitgave reisde Kees ’t Hart mee met de schrijver en de muzikanten. Zijn verslag hiervan geeft een kijkje in de keuken van deze hechte groep. Van Binsbergen dook in het fotoarchief en bracht 10 jaar Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet in beeld. Op de bijgevoegde cd’s zijn de verzamelde luisterboeken te vinden, met als bonus Het vertrek van de mier dat nog niet eerder als luisterboek verscheen.
Premiere: 19 november 2016 - OBA Amsterdam
daarna een tournee door heel Nederland

The Ultimate Game - Anna Mikhailova

Anna Mikhailova presenteert de eerste versie van een nieuw onderdeel van haar operareeks,The Ultimate Game. De opera’s van Ultimate Game zijn interdisciplinaire theatrale verwerkingen van het gedachtengoed van de politieke en artistieke beweging van de Situationisten en verwante denkers uit de jaren ’50 en ’60, die versmelten en in dialoog treden met archetypische personages uit geschiedenis en religie.
In deze Opera 1 focust zij op het personage Lucebert/Lucifer. Via de pianola’s laat zij de geesten van tangocomponisten en -pianisten uit het verleden samensmelten tot een nieuw soort operaorkest.
In het Pianola Museum; een van de fijnste plekjes voor een concert in Amsterdam!
The Ultimate Game: zaterdag 19 november 2016 - 20.15

Classical Discoveries pay tribute to Marga Richter

On Wednesday, October 26, 2016, Classical Discoveries, the program devoted to lesser known works and a champion of living composers, will pay tribute to Marga Richter and present the program "Who is Marga Richter," a spotlight on the composer celebrating her 90TH birthday on WPRB 103.3 FM Princeton NJ, or on the Internet at: http://wprb.com
During the course of a 5 ½ hour program that airs from 5:30 till 11:00am EST, you will have opportunity to hear approximately 2.5 hours of Marga's music.
And, if you miss the broadcast you will have a chance to listen to the archived program at Classical Discoveries website for limited time. http://www.classicaldiscoveries.org/

Mayke Nas - Componist des Vaderlands

Mayke Nas is benoemd tot de nieuwe Componist des Vaderlands. De onafhankelijke jury, aangesteld door initiatiefnemer Buma en onder leiding van oud-voorzitter van de Raad voor Cultuur en oud-politica Winnie Sorgdrager, heeft haar unaniem gekozen vanwege onder meer haar visie op het vak, humor en concrete ideeën.
Met de uitverkiezing is Mayke Nas twee jaar lang ambassadeur van de Nederlandse klassieke muziek van nu. “Er zijn in ons land de afgelopen twintig jaar zulke prachtige werken geschreven. Die ga ik in de schijnwerpers zetten.” Ook zal ze van zich laten horen met werken die aansluiten bij actualiteiten.
De Cello Biënnale opent met een verrassing - Mayke Nas rolt meteen de rode draad van deze Biënnale uit met een nieuw werk voor de vier cellisten van de Biënnale Cello Band, Slagwerk Den Haag en het Nederlands Philharmonisch Orkest op vrijdag 21 oktober om 20.15 in het Muziekgebouw aan het IJ.

Julia Wolfe - MacArthur Fellow 2016

Onlangs werd componist Julia Wolfe een MacArthur Fellow 2016. Op 13 oktober a.s. spreekt over haar inspiratie en de relevantie van componeren tijdens de Buma Classical Convention in Utrecht, met als hoogtepunt de Nederlandse première van With a blue dress on door Imogen Eve, Merel Junge, Emma Rhebergen, Heleen Hulst en Isa Goldschmeding.

Amanda Maier in het Orgelpark

Op 15 oktober een speciaal middag in het Orgelpark.
COLLOQUIUM JULIUS & AMANDA
In het programma aandacht voor het werk van Amanda Maier. Zij was violiste en componiste, en getrouwd met Julius Röntgen. Een dubbelportret in klank, woord en beeld over de veelzijdige en vruchtbare carrière van de componist Julius Röntgen (1855-1932), zijn ontmoeting in Leipzig met de Zweedse topvioliste Amanda Maier (1853-1894) en hun veertien gelukkige huwelijksjaren in Amsterdam waaraan een einde kwam door de vroegtijdige dood van Amanda.
Met medewerking van:
Huib Ramaer-verteller; Jurjen Vis-verteller; Eva Stegeman-viool; Folke Nauta-piano; Robbert Muuse-bariton; Micha van Weers-piano; Harmen Trimp-orgel
Meer lezen hier>>
15 oktober 2016 - 14.00
Gerard Brandtstraat 26 - Amsterdam

Alba Rosa Viëtor - wedstrijd en festival

Het eendaags kamermuziekfestival ALBA ROSA VIVA! staat de Nederlandse componiste Elisabeth Kuyper (1877-1953) centraal. Daarnaast staan er op het programma werken van de componisten Max Bruch (de leraar van Elisabeth Kuyper), Mathilde Wantenaar, Willem Jeths, Jonathan Dove en – uiteraard – van Alba Rosa Viëtor. De ALBA ROSA VIËTOR COMPOSITION COMPETITION maakt eveneens deel uit van het festival.
2 oktober 2016 - Leeuwenbergh Kerk in Utrecht
Luister naar het avondconcert van NPO Radio 4 met opnames van de live uitvoeringen.

Christina Viola Oorebeek at the ICMC!

Chrotomoy4

Tera de Marez Oyens Prijs

Op 10 september wordt de Tera de Marez Oyensprijs uitgereikt tijdens de Gaudeamus Muziekweek in Tivoli/Vredenburg Utrecht.
Een speciaal showcase, New Makers New Music wordt voor de tweede keer gepresenteerd, en selectie van de ‘best of’ samen met de conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam met werk van 6 jonge componisten. Aan één van de componisten wordt na afloop van dit programma de Tera de Marez Oyensprijs uitgereikt. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2000 voor een nieuwe korte compositie die tijdens Gaudeamus Muziekweek 2017 zal worden uitgevoerd.
In de ochtend is er een symposium waarin de electronische muziek van Tera wordt geplaatst in de context van de geschiedenis van de electronische muziek in Nederland.Seminar: Elektronische muziek in Nederland, geschiedenis en perspectief

Seminar: Elektronische muziek in Nederland, geschiedenis en perspectief
zaterdag 10 september 10:30 TivoliVredenburg (Club 9)

Showcase: New makers new music
zaterdag 10 september 14:00 TivoliVredenburg (Festival Hub)

Listen to Radio Monalisa on September 11, 2016 - a program of an hour with music by Tera de Marez Oyens.

ZOMERUITVERKOOP BROKKEN-RECORDS

Tot 15 juli houdt Brokken Records (jawel, Corrie van Binsbergen en co.) uitverkoop en rekenen zij geen verzendkosten. Alle cd's en luisterboeken zijn tijdelijk voor maar €10 te koop.
Ga kijken in de winkel en profiteer!

HILDEGARD & HEALING PROJECT

Vanessa Lann has written a new choral piece, The bird that was trapped has flown (for solo soprano, 8 women's voices, nyckelharpa and kokle) for the Hildegard & Healing project, with concerts in Latvia and Sweden throughout the month of June. Vocal Ensemble Putni directed by Antra Drege and Cristi Catt (soprano) present a new musical and theatrical work that weaves together medieval chant of Hildegard von Bingen and new works by composers across Europe and the USA. Hildegard von Bingen’s vocal masterpiece Ordo Virtutum is a tale of healing with a universal message that continues to ring true. The Virtues are some of the earliest known women superheroes. They respond with courage and grace, coming to her side as she finds the strength to fight for herself. The production draws on Catt's adapted edition of Ordo Virtutum. Catt will coach Putni on Hildegard’s musical notation, stage the performance and appear in the production as Victoria. Traditional Latvian and Swedish instrumentalists will accompany the singing and newly commissioned contemporary works from Latvia, Sweden, the Netherlands and the US will be interwoven into Hildegard's music drama to create a new telling of the tale.
HILDEGARD & HEALING PROJECT
MASTERCLASSES and CONCERTS in LATVIA and SWEDEN
JUNE 6-24, 2016

Composer in Residence:
Maria Christina Krithara

The Composer's (re) Treat has invited composer Maria Christina Krithara to come from Greece and work for a week at the Buitenwerkplaats in Noord-Holland. The residency will conclude with a concert on Friday June 10th 19:00 uur with the Dutch premier of the piece Les yeux fermes. The concert will be followed by a dinner especially made by the cook Saskia Strawford-Stolk.
Guest ensemble is Trio Aerodynamic.
De Buitenwerkplaats (Starnmeerdijk 6, Starnmeer, Noord-Holland)

Openluchtvoorstelling met muziek van
Alison Isadora

Bewoners mijmerend in de openbare tuinen, luidkeels roepend op straat, verscholen in een portiek of vanachter een raam…
Stichting Urban Gorillas presenteert DROOM. Een beeldende en muzikale openluchtvoorstelling onder regie van theatermakers Anne Rooschüz en Andreas Bachmair in samenwerking met componiste Alison Isadora.
In DROOM tonen mensen hun (stiekeme) verlangens in en teleurstellingen over het leven. Het is een reis door de dromen van bewoners uit de Lodewijk van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Zij spelen de hoofdrol in de voorstelling.
Het publiek rijdt stapvoets door de buurt op een tot tribune omgebouwde SRV-wagen en ontdekt zo een stukje verborgen Slotermeer. De Lodewijk van Deysselbuurt biedt een spannend decor. Lees meer hier>>
27-28-29 mei 2016 en 3-4-5 juni 2016.
Luister naar muziek van Alison Isadora Radio Monalisa op zondag 28 mei 2016.

Meet the Composer:
Aspasia Nasopoulou

Tijdens de concerten van Meet the Composer! klinkt nieuwe muziek op haar best: ontroerend en aanstekelijk, verrassend en tóch herkenbaar. Een van de componisten is Aspasia Nasopoulou. Raak betoverd door haar melodische muziek en de ongewone klankkleuren. Ga mee op verkenningstocht naar haar Griekse wortels.
Zij verbindt nieuwe technieken met eeuwenoude traditie: je zou haar muziek kunnen aanduiden als ‘intelligente mystiek’, of als een ‘intiem universum’ dat de luisteraar van harte welkom heet. Drie keer heb je de kans om haar te leren kennen via de ogen van Stine Jensen, Mike Boddé en Paul Haenen.
WO.20.04 - 20.15 uur
ASPASIA ONTMOET STINE JENSEN
LUX - Nijmegen
VR.22.04 - 20.15 uur
ASPASIA ONTMOET MIKE BODDÉ
Theater Walhalla - Rotterdam
ZO.24.04 - 15.00 uur
ASPASIA ONTMOET PAUL HAENEN
Compagnietheater - Amsterdam

Lezing - Corrie van Binsbergen

In de Bimhuis-serie Jazz aan het woord geeft Corrie van Binsbergen een kijkje in de keuken van hoe zij te werk gaat bij het schrijven van muziek voor haar literaire concerten. Aan de hand van diverse luistervoorbeelden vertelt ze iets over aanpak en keuze van composities.
maandagavond 14 maart 2016, 20.30 uur - OBA Amsterdam - Meer lezen hier>>

Wereldpremière - Sally Beamish

In Muziekgebouw aan ’t IJ speelt Amsterdam Sinfonietta samen met Ronald Brautigam de wereldpremière van Pianoconcert nr. 1 van componiste Sally Beamish, een werk dat zij schreef in opdracht van Amsterdam Sinfonietta speciaal voor Ronald Brautigam en het orkest, dat onder leiding staat van violiste en artistiek leider Candida Thompson: It’s always exciting to work on something which is written for us specifically, and if the composer knows us as a group it becomes more personally tailored to what they know we can do.
Het pianoconcert is een hommage aan het ruige, duistere Schotse landschap. Beamish liet zich inspireren door het Nationaal Park Cairnsgorms in Noordoost-Schotland. Ze schreef daar het grootste deel van het werk. Een plek waar ook Brautigam vaak verblijft met zijn Schotse vrouw. In de muziek weerklinken natuurgeluiden en Schotse volksvertellingen. Het stuk kan zowel op fortepiano als op een moderne vleugel gespeeld worden, maar de première speelt Brautigam op moderne vleugel.
11 maart 2016 - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
12 maart 2016 - Concertzaal, Tilburg
16 maart 2016 - Musis, Arnhem

Sylvia Maessen - Donna in Musica

Sylvia Maessen is genomineerd voor een compositieprijs Donna in Musica 2016. in Italië. De organisatie Fondazione Adkins-Chiti, die zich op Europees niveau inzet voor hedendaagse muziek heeft haar als enige Nederlandse componiste, genomineerd voor haar compositie Overtura real voor strijkorkest.
Rond 60 andere componisten uit heel Europa doen mee. Tijdens concerten op 8 maart a.s. in Padua zal dit en andere werken uitgevoerd worden door I Solisti Veneti o.l.v. dirigent Claudio Scimone.

An Evening of Today 2016

Bent u nieuwsgierig naar de muziek van de toekomst? An Evening of Today biedt ruimte aan de talentvolste creatieve geesten van vandaag. Een zestal jonge componisten, waaronder Lam Lai en Carmen Vanderveken treedt in samenwerking met de ervaren musici van het Nieuw Ensemble buiten bekende kaders en gaat op zoek naar onvermoede klanken en verbindingen met andere disciplines. Alle stukken zijn premières. Zo geeft deze vierde editie van An Evening of Today een kleurrijk beeld van de nieuwste muziek.
di 16 feb Den Haag Korzo 20.00
do 18 feb Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ 20.15
inleiding: Joël Bons in gesprek met de componisten 19.15

In de uitzending van Radio Monalisa op 14 februari 2106 is muziek te horen van Carmen Vanderveken (Quebec, 1993) en Lam Lai (Hong Kong, 1983).

Wereldpremière - Vanessa Lann

Lather. Rinse. Repeat. (2015) for bass clarinet quartet
This work was commissioned for the second edition of Basklarinet Festijn, a mini-festival focussing on new music for multiple bass clarinets (improvised, notated and everything in between); exciting approaches to bass clarinet technique, performance, and education; as well as the multifaceted sound possibilities of the bass clarinet in combination with itself and other instruments.

January 24, 2016 - 20.30 (WORLD PREMIERE)
Lantaren/Venster, Rotterdam
January 28, 2016 - 20.00
Wilminktheater, Enschede (Walter Boeykens Clarinet Festival)
January 29, 2016 - 20.30
Bimhuis, Amsterdam

Calliope Tsoupaki - Composer vd Maand bij De Concertzender

In januari is Calliope Tsoupaki componist van de maand.
Zij studeerde in 1988 af aan het Hellinicion Conservatorium en vervolgde haar studie in Nederland. Tegenwoordig woont en werkt ze nog altijd in Nederland. Ze gebruikt voor haar muziek elementen uit oude en hedendaagse muziek van Griekenland en het Midden-Oosten. Haar oeuvre telt inmiddels meer dan 70 werken, variërend van opera tot multimediaprojecten. Afgelopen najaar werd haar opera Mariken in de Tuin der Lusten door heel het land opgevoerd met een groot aantal voorstellingen.
Uitzendingen:
Dinsdag 5 januari, 18:00 uur
Maandag 11 januari, 14:00 uur
Donderdag 14 januari, 10:00 uur

Muziektheaterdagen A’dam

Een jaarlijks festival in Ostade A’dam waarin talentvolle, nieuwe muziektheatermakers worden gepresenteerd naast gevestigde makers. In deze editie vormen het politiek-historische uitgangspunt en de zinnelijkheid van het leven de rode draad.
Met. o.a. de nieuwe makers: componiste Natalia Dominguez Rangel met haar werk Song Cycle, Maria Alejandra Castro Espejo met haar werk EICHMANN. Een opera over de vrije wil en vocaliste Cora Schmeiser met het multimediale Vox Sanguinis. Daarnaast biedt het festival een platform aan studenten van de verschillende conservatoria die met korte verrassingsoptredens acte de présence geven. En ook is er ruimte voor debat en interviews.
6 t/m 18 december 2015
Bestel je kaarten hier: Ostade A'dam

New work - Anna Mikhailova

Do you BELIEVE in OPERA?
Do you believe in FOOTBALL?
Anna Mikhailova is developing the elements of the football and opera to integrate them more deeply, so they will reinforce one another. According to the composer, opera should learn from football how to inspire the happy intensity of feeling that you are present, as you watch teams playing with the ball. She is curious to see how football ACTIVITY can grow within the RULES OF OPERA.

ULTIMATE Project - The Ultimate Game
21 november 2015 - 20.15
Bestel je kaarten hier: Orgelpark, Amsterdam

Wereldpremière - Rozalie Hirs

The honeycomb conjecture (2015), a new work for large ensemble and electronic sounds, commissioned by Philharmonie Essen and dedicated to Reinbert de Leeuw will be performed by ASKO|Schönberg during NOW! Prismen, Philharmonie Essen, Germany.
On Sunday morning 8 November there also will be a symposium around Spectral music, moderated by Günther Steinke, in which Rozalie will talk about this new composition.

NOW! Prismen Festival
The honeycomb conjecture - 8 November 2015 - 17.00 hrs
NOW! Prismen, Philharmonie Essen (Alfried Krupp Saal), Essen, Germany
Performers: ASKO|Schönberg, Reinbert de Leeuw (conductor), Pauline Post (piano)

Highlights - November Music Den Bosch

Nathalie Forget op de orders Martenont - o.a. composities van Nathalie Forget
8 november 2015, 15.00 en 17.00 uur - Grote Kerk
Vox Sanguinis door Cora Schmeiser- Anne Welmer, Aliona Yurtsevich, Kate Moore, Hildegard von Bingen
7 november 2015, 19.00 uur - Groot Gasthuis
Graal Théâtre (viool: Joseph Puglia) - Kaija Saariaho
6 november 2015, 19.00 uur - Grote Kerk
Private View - Annelies van Parys
5 november 2015, 21.00 uur - Verkade Fabriek
Mariken in de Tuin der Lusten - Calliope Tsoupaki
4 november 2015, 20.00 uur - Theater aan de Parade
Installatie Cocon - Dyane Donck
dagelijks tussen 13.00-20.00 uur - Willem II Fabriek

Aspasia Nasopoulou during ADE

The new group of composers Co-Composing Amsterdam -CoCoA- makes its debut with the performance Ortel Etherial for live musicians and dj at the Amsterdam Dance Event. Composer Aspasia Nasopolou collaborated with Olger Stars on an experimental piece. Be there and dance!
Wednesday - October 14, 2015 - VLLA at 20:00.
Amsterdam Dance Event

Lancering website

Doel van de Stichting Tera de Marez Oyens Fonds is de belangstelling voor de muziek en het gedachtegoed van Tera de Marez Oyens levend te houden
Op 3 november 2015 worden de website en de oeuvrecatalogus feestelijk gelanceerd tijdens een muzikale avond in het conservatorium van Zwolle.
Lees meer over de avond hier>>
ArtEZ Conservatorium, Reulandzaal
Aan de Stadsmuur 88, Zwolle

App Curvices - Rozalie Hirs

Curvices van componist en dichter Rozalie Hirs is een virtuele poëzie- en klankinstallatie voor de mobiele telefoon en tablet. De app begeleidt je tijdens je wandeling in de omgeving van het Muziekgebouw aan ’t IJ. Door van plaats te veranderen, bepaal je mede het verloop van de muziek en de poëzie. Klinkt daar een sirene of is het de wind? Je maakt een reis langs het water om de wereld, in zo veel passen als je wilt.
Zie het als een reis langs het water.

Gratis download
De app is vanaf deze lancering gedurende het hele jubileumseizoen 2015-2016 gratis te downloaden.

Lancering op 11 september 2015
Muziekgebouw aan ’t IJ

Wereldpremière - Natalia Domínguez Rangel

A beautiful city garden. Bodies in the grass. Art against a blue sky. Dancing until the sun rises again. Festival WhyNot is back! And this time the Tolhuistuin in Amsterdam Noord forms the stage for contemporary dance performances, art installations, live music, short films, artist-talks, workshops, pop-up performances and parties.
One of the highlights is CLOSE/D, a collaboration with Susanne Marx and Natalia Domínguez Rangel. Which will be performed twice on the first evening,
Friday, August 7th at 19.45 & 21.40 hrs.

websites: Susanne Marx & Natalia Domínguez Rangel
Why Not Festival - Tolhuistuin, Amsterdam
7-9 August 2015

8 Premières - Belle Bonarius

KOFFIECONCERT in Oosterkerk
DANKZIJ BACH, BRAHMS, BEETHOVEN
dansant en levendig - verstild en in ontroering - composities geïnspireerd op werken van Bach, Brahms en Beethoven
In de kunsten maakte Belle Bonarius naam als klassiek danseres, choreograaf en zangeres. Vanaf 2007 verdiepte zij haar carrière opnieuw en zette teksten van diverse dichters en schrijvers, én van haar eigen hand, op muziek.
gedichten van M.E. Frye, Jing Jing, Belle Bonarius en een tekst van Alberto Villoldo
mmv
Pieternel Brummelkamp | alt/mezzo - Astrid Lammers | sopraan - Mieke Manschot | alt/mezzo - Joost van Tongeren | bariton/bas - Hákon Bjarnason | piano - Ruña ’t Hart | viool - Iulian Vecliuc | hobo
Dit concert wordt u, in samenwerking met Stichting Oosterkerk, aangeboden door Belle Bonarius, componist, dichter
TOEGANG GRATIS (vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld)

Zondag 21 juni 2015 | 12.00 uur
OOSTERKERK KLEINE WITTENBURGERSTRAAT 1 AMSTERDAM
WWW.OOSTERKERK-AMSTERDAM.NL

Geluidswandeling - Alison Isadora

Samen met Ine Ine te Rietstap heeft Alison Isadora een nieuwe geluidswandeling gemaakt dat te beleven is in Hoorn.
Moet je Hoorn is tot stand gekomen door een opdracht van Soundtrackcity en de Karavaan Festival.
De wandeling is op ieder moment beschikbaar via de Apple App Store maar gedurende het Karavaan Festival (14-17 mei 2015) zijn er ook mime-studenten uit Amsterdam die er een extra dimensie aan gaan geven.
Lees meer>>

Field Recordings - Anneleen de Causmaecker & Annelies Van Parys

Interactive Sound-Installation and Performance
More here>>
The upheaval after the Great War in an interactive performance. Sound rises from the earth: rustling, murmuring… echoes of battle, but also voices and snatches of music. As visitors move through this installation, the sounds retreat. Wherever humans go, the music hushes to a murmur. This interactive sound installation, created by Anneleen de Causmaecker, Annelies Van Parys and Peter Verhelst, is brought to life by the live performance of Els Mondelaers and Isabelle Balsa. Cellist Arne Deforce plays the prelude.
With BLOW duo, Vincent Caers (percussion), Andy Dhondt (sax). Production by Perignem.

Première: Saturday 2 May, 2015 Concertgebouw, Brugge (B)

Dansen op een Glazen Plafond - Première II


Dansen op een Glazen Plafond
is alternatief variété met schrijvers, dichters, musici van zeer divers pluimage, een singer songwriter, een cabaretière en een tapdanseres.
Eigenzinnige types, met een sterk profiel en inderdaad, allen vrouw.
Een unieke bundeling van sterke vrouwen die hun talent vol elan en overtuiging vieren tijdens deze verrassende en zeer veelkleurige avond van alternatief variété met diepgang. Van hilarische column tot abstracte poëzie en van stand-up-comedy tot poëtisch verhaal. Van klassiek strijkje tot heftige rock en van hedendaagse harpmuziek tot swingende jazz.

Het idee komt van muzikante Corrie van Binsbergen. Zij vond projecten met alleen vrouwen eigenlijk altijd maar onzin. Het zou niet moeten uitmaken of er mannen of vrouwen op het podium staan. Vinden ook al deze vrouwen.
Alle betrokkenen aan deze voorstelling denken er hetzelfde over: het zou er niet toe moeten doen of er mannen of vrouwen op het podium staan. Maar het feit dat er louter vrouwen op het podium staan, zal waarschijnlijk niet onopgemerkt blijven, terwijl een big band met alleen mannen nog steeds geen enkele verbazing wekt.
Zoals het ‘dansen’ in de titel al aangeeft gaat het niet om een probleemstelling of een feministisch manifest maar juist om een feestelijke viering van talenten.

Het glazen plafond staat voor begrenzing, vooroordelen. Nu willen zijn het omdraaien en de negatieve connotatie omkeren naar het positieve; openheid, contact maken, verbinden, anders kijken, de geest en de ogen openen, vergezichten en een poëtische kijk op het glazen plafond bieden.


Met:
Sanne Wallis de Vries & Frédérique Spigt, Hermine Deurloo mondharmonica, Corrie van Binsbergen gitaar, Tini Thomsen baritonsax, Tineke de Jong viool,
Esther Apituley altviool, Saartje van Camp/Annie Tangberg cello, Nora Mulder piano, Mick Paauwe bas, Marije Nie tapdans, Miriam Overlach harp
Esther Gerritsen, Ellen Deckwitz, Anne Vegter

Première op 7 maart 2015 LantarenVenster, Rotterdam
Meer hier: www.dansenopeenglazenplafond.nl

concerttip - Rozalie Hirs

Op vrijdag 20 februari 2015 spelen Fie Schouten (basklarinet), Wiek Hijmans (electrische gitaar), Marieke Franssen (fluit), Christian Karlsen (dirigent) en Arne Bock (klankprojectie in de zaal) vier instrumentale werken met elektronische klanken door Rozalie Hirs.
Verder staan op het programma een aantal van haar muziekcomposities op eigen tekst, die Hirs zelf uitvoert. Daarnaast leest ze gedichten uit gestamelde werken (Amsterdam: Querido, 2012) voor. Het concert is onderdeel van een thema-weekend rond muziek en poëzie, samengesteld door Sylvia Stoetzer.
OSTADE A'DAM - 20.30 uur

News - Natalia Dominguez Rangel

The Stedelijk Museum, Amsterdam recently purchased Ruins in Reverse an installation by artists Persijn Broersen and Margit Lukacs. The sound piece was made by Natalia Dominguez Rangel and the installation has been extended to February 22nd February on the electric escalators in the museum.
Read the press release (in Dutch) here>>

Natalia Dominguez Rangel made the music for a new performance piece by Sonja Jokiniemi entitled HMM.
Een vrouw zoekt haar weg in een landschap van schijnbaar willekeurige objecten. Tastend, schuifelend, struikelend. Het lijkt een wereld zonder samenhang, een verwarrend universum waarin de dingen en de klanken geen betekenis hebben. Toch ontstaat er, haast onvermijdelijk, een verhaal. Hmm verkent het overgangsgebied van chaos naar orde, van zinloosheid naar betekenis, van ongedifferentieerd geluid naar taal. Een spannende tocht langs de rafelranden van de menselijke ervaring.
Performances duringthe Something Raw Festival, Amsterdam
February 12-13-14 - 19.00 uur
Location: Frascati 3

An Evening of Today

This is a collective creative event in which six young professional composers collaborate with the musicians of the Nieuw Ensemble offering an evening of musical diversity in the main hall of the Muziekgebouw aan ‘t IJ Amsterdam. Through musical and visual means, lighting, magic and theatrical elements, the composers and production team are currently working together to present an evening of live and immersive contemporary music, offering to the audience an exciting glimpse of 2015’s new music scene.
With music by Genevieve Murphy and Petra Strahovnik (a.o.) and Larysa Bauge, conducting.
Thursday, 12 February 2015 - 20.15 uur
Muziekgebouw aan het IJ

Dansen op een Glazen Plafond

Dansen op een Glazen Plafond is alternatief variété met schrijvers, dichters, musici van zeer divers pluimage, een singer songwriter, een cabaretière en een tapdanseres.
Eigenzinnige types, met een sterk profiel en inderdaad, allen vrouw.
Een unieke bundeling van sterke vrouwen die hun talent vol elan en overtuiging vieren tijdens deze verrassende en zeer veelkleurige avond van alternatief variété met diepgang. Van hilarische column tot abstracte poëzie en van stand-up-comedy tot poëtisch verhaal. Van klassiek strijkje tot heftige rock en van hedendaagse harpmuziek tot swingende jazz.

Het idee komt van muzikante Corrie van Binsbergen. Zij vond projecten met alleen vrouwen eigenlijk altijd maar onzin. Het zou niet moeten uitmaken of er mannen of vrouwen op het podium staan. Vinden ook al deze vrouwen.
Alle betrokkenen aan deze voorstelling denken er hetzelfde over: het zou er niet toe moeten doen of er mannen of vrouwen op het podium staan. Maar het feit dat er louter vrouwen op het podium staan, zal waarschijnlijk niet onopgemerkt blijven, terwijl een big band met alleen mannen nog steeds geen enkele verbazing wekt.
Zoals het ‘dansen’ in de titel al aangeeft gaat het niet om een probleemstelling of een feministisch manifest maar juist om een feestelijke viering van talenten.

Het glazen plafond staat voor begrenzing, vooroordelen. Nu willen zijn het omdraaien en de negatieve connotatie omkeren naar het positieve; openheid, contact maken, verbinden, anders kijken, de geest en de ogen openen, vergezichten en een poëtische kijk op het glazen plafond bieden.

Met:
Sanne Wallis de Vries & Frédérique Spigt Hermine Deurloo mondharmonica
Corrie van Binsbergen gitaar Tini Thomsen baritonsax Tineke de Jong viool
Esther Apituley altviool Saartje van Camp/Annie Tangberg cello Nora Mulder piano, accordeon, cymbalom Mick Paauwe bas Marije Nie tapdans
Tatiana Koleva slagwerk, vibrafoon (pool A) Miriam Overlach harp (pool B)

Tjitske Jansen, Manon Uphoff, Christine Otten (schrijvers/dichters-pool A)
Esther Gerritsen, Ellen Deckwitz, Anne Vegter (schrijvers/dichters-pool B)

première maandag 26 januari 2015
De Kleine Komedie - Amsterdam
zie ook: www.dansenopeenglazenplafond.nl

2015 PARMA Student Composer Competition Announces Orchestral Reading/Recording Prize

PARMA Recordings is pleased to announce its 2015 PARMA Student Composer Competition, the company's 4th annual call for scores designed to discover and present new, inspired, high-quality works by emerging composers to the listening public.
Submissions are open from December 1, 2014 and end on January 31, 2015. Eligible entrants must be 30 years old or younger and currently studying composition either at an institution or through private instruction. There is no entry fee to submit.
Ten (10) winners will be selected to have their works published in the 2015 PARMA Anthology of Music. Three (3) Grand Prize Winners will receive readings and archival recordings of their pieces by a full symphony orchestra via PARMA's score workshop program, PrimaVista.
Submitted works should be no greater than ten (10) minutes in duration and orchestrated within a standard orchestral configuration of 2, 2, 2, 2 - 4, 3, 3, 1 - percussion - strings, with optional piano and harp. All costs will be fully subsidized by PARMA.
More information on the Parma Recordings Website

Highlights - November Music Den Bosch

Kate Moore is centraal componist tijdens November Music, het festival voor actuele, eigentijdse muziek in ’s-Hertogenbosch. Haar avondvullende pianoperformance Dances & Canons gaat in première (zaterdag 8 november), maar klinkt er ook orkestmuziek en presenteert ze een gloednieuwe installatie. De weelderige natuurkrachten vormen een grote inspiratiebron voor de Australisch/Nederlandse componiste Kate Moore (1979). In haar composities botsen pure muziektheorie en gracieuze organische vormen op elkaar. Haar orkest werk Days & Nature wordt uitgevoerd tijdens het openingsconcert op donderdag 6 november 2014.

Ook tijdens het feestelijke openingsconcert van November Music 2014 op donderdag 6 november 2014 zal de muziekcompositie Roseherte (2008) door Rozalie Hirs worden uitgevoerd. Dit werk voor negentigkoppig symfonie-orkest & elektronische klanken zal voor het eerst te horen zijn in een spiksplinternieuwe versie voor tweeënveertigkoppig orkest & elektronische klanken. Het wordt uitgevoerd door philharmonie zuidnederland.
Op 8 november 2014 presenteert het Bozzini Quartet de Nederlandse première van de muziekcompositie Nadir voor strijkkwartet en elektronische klanken (2014) door Rozalie Hirs. Hirs werkte eerder met dit vermaarde kwartet uit Montréal, Canada, samen. In 2011 en 2012 speelde het Bozzini haar eerste strijkkwartet Zenit (2010) in Canada, Nederland en Zwitserland. Het nieuwe werk bevat naast de instrumentatie van 2 violen, altviool en cello tevens elektronische klanken, die door Hirs met behulp van additieve klanksynthese uit sinustonen worden gesynthetiseerd.

Dubbeltalenten hebben het maar voor het uitkiezen. En de kunstwereld doet er zijn voordeel mee. Een zeldzaam artistiek ras waartoe ook de Nederlandse componist/dichter Micha Hamel behoort. In het concertprogramma ‘Nous Deux’ kan hij zijn vele talenten etaleren. Poëzie, muziek en de menselijke stem vloeien op een organische wijze in elkaar over. Micha Hamel vroeg de Nederlands/Griekse componiste Aspasia Nasopoulou om gedichten van zijn hand op muziek te zetten. In dit nieuwe stuk Nachtwerk neemt Micha Hamel zelf de rol van voordrachtskunstenaar op zich. mmv het DoelenKwartet. Op zaterdag 8 november 2014.
Bekijk de trailer hier>>

De vrouw in al haar mysterieuze verschijningsvormen. Maagd, moeder en heks. Ongrijpbare schoonheid én raadselachtige betovering ineen. De vrouw blijft fascineren. De Nederlandse Dyane Donck heeft een totaalcompositie geschreven voor zangeres/performer en drie slagwerkers. Haar HEX is een multimediale ervaring met als middelpunt de bevlogen mezzossopraan Els Mondelaers. Op zaterdag 8 november 2014. Lees meer hier>>

Oost en west ontmoeten elkaar in het oeuvre van de Koreaanse componiste Seung-Ah Oh. Magische muziek die klankpoëzie, stilte en mystiek drama op een verslavende wijze omarmt. Oh’s live muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien. Het theater is de aangewezen plek voor Oh om haar visioenen te realiseren. In Slagwerk Den Haag heeft Oh haar ideale vertolkers gevonden. Words and Beyond II wordt uitgevoerd op zaterdag 8 november 2014.

Voor het Amsterdam Sinfonietta schreef Sofia Gubaidulina een nieuwe compositie voor fluit, klarinet en strijkorkest. De Russische componiste is aanwezig tijdens het festival om haar nieuwe werk 'Why?' ten doop te houden. Lees meer hier>>
En accordeonist Vincent van Amsterdam voert haar indrukwekkende werk De Profundus uit in Museum Slager op 9 november 2014 (om 12.30, 13.30, 14.30 & 15.30 uur)

**link naar informatie over de installaties van Dyane Donck, Rozalie Hirs en Kate Moore. Tijdens November Music 2014 zijn op diverse locaties (gratis) installaties te bezoeken.
November Music, ’s-Hertogenbosch
5 t/m 9 november

Highlights - Cello Biënnale Amsterdam

De grootse nog levende Russische componist Sofia Gubaidulina componeerde Sonnengesang voor cello-solo en gemengd koor voor de 70e verjaardag van Mstislav Rostropovitsj. Voor de tekst gebruikte ze de lofzang op de schepping van Franciscus van Assisi. Jean-Guihen Queyras en Cappella Amsterdam vertolken dit hoogtepunt in zowel het cello- als het koorrepertoire.
Aphonic Dialogue - wereldpremière
Celliste Doris Hochscheid en de Duitse actrice en zangeres Salomé Kammer zijn solisten in een nieuw werk voor cello, stem en ensemble van de Koreaanse componiste Seung-Ah Oh.
Voorafgaand aan dit concert geeft muziekjournaliste Saskia Törnqvist een inleiding.
Lees hier een interview met de componiste
Muziekgebouw a/h IJ - donderdag 23 oktober - 2015
Prayer & Dance
Het verhevene en het aardse, prayer & dance, kaddish en klezmer, een programma van prachtige uitersten. Als componisten gebeden op muziek zetten, kan een bovenaardse schoonheid ontstaan. Met o.a. de wereldpremière van Me to Feggari van Calliope Tsoupaki.
mmv Nora Fischer sopraan en leden van Amsterdam Sinfonietta
Muziekgebouw a/h IJ - maandag 20 oktober - 2015
Beide concerten worden live uitgezonden via Radio 4

De Week van Calliope Tsoupaki

Korzo nodigt inspirerende makers uit om speciale programmaweken samen te stellen.
Dit seizoen is de succesvolle Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki speciale gast bij Korzo.

Het Korzo Theater in Den Haag presenteert dus nu De Week van Calliope Tsoupaki
De aromatische klankwereld van componiste Calliope Tsoupaki
29 september t/m 4 oktober 2014 - Korzo Theater

Anna Korsun wint Gaudeamus Prijs 2014

Anna Korsun (Oekraïene, 1986) is unaniem door de jury tot winnaar uitgeroepen. De jury, bestaande uit Vanessa Lann (NL), Wim Henderickx (BE), Oscar Bianchi (CH), beoordeelde alle inzendingen als divers en van hoge kwaliteit. Over het winnende werk Vocerumori van Anna Korsun zei de jury:
“De muziek van Anna Korsun heeft ons diep geraakt, ondanks het feit dat het stevig geworteld is in de hedendaagse muziek is haar werk - dat historische referenties heeft die variëren van Gabrieli’s Venetiaanse dubbelkoren tot aan de stukken voor geprepareerde piano van Cage - op een of andere manier vrij van dat alles. Haar opvallende onbevangenheid en grote toewijding voor zowel materiaal als vorm zijn de constante factor in haar stilistisch breed scala aan composities. De manier waarop Korsun open staat voor de uitdagingen zodra ze aan een nieuw werk begint, toont kracht, nieuwsgierigheid en vertrouwen in klank, inspiratie en creativiteit.”

De Prijs bestaat uit een geldbedrag van € 4.550,- in de vorm van een compositie-opdracht voor een volgende Muziekweek.

Gaudeamus Muziekweek 2014

Hoofdonderdeel van de week is de Gaudeamus Prijs, een aanmoedigingsprijs voor componisten onder de dertig jaar. Dit jaar zijn er vijf componisten genomineerd - deze vierde Utrechtse editie is dan meer een showcase festival voor deze componisten. Meerdere werken van hen zijn te beluisteren, maar we laten u ook graag kennis maken met de persoon achter de muziek. Van elk van deze componisten zijn meerdere werken, inclusief een nieuw werk dat tijdens de Gaudeamus Academy (4 t/m 10 september) totstandkomt, te horen tijdens het festival. Voorafgaand aan het avondprogramma zal een van de juryleden in gesprek gaan met een jonge componist. Twee vrouwen, Anna Korsun (Oekraïne, 1986) en Marina Poleukhina (Rusland, 1989) dingen mee naar de hoofdprijs, bestaande uit een compositie-opdracht t.w.v. € 4550.
Gaudeamus Muziekweek 2014
10-14 september- Utrecht
Op 7 september is muziek te horen van Anna Korsun en jurylid Vanessa Lann in Radio Monalisa.

Première - Natalia Dominguez Rangel

In their new work Ruins in Reverse, Persijn Broersen & Margit Lukács transport the viewer on an odyssey through the future. They have created an installation based on sci-fi movies for the escalator area of the Stedelijk Museum. Natalia Dominguez Rangel made a sound piece for this new work. The installation affirms the impossibility of capturing the future in images; filmmakers often return to images of the past, apparently unable to avoid resorting to nostalgia and clichés.
Opening tentoonstelling On the Move - 28 augustus 2014 - 19.30
Stedelijk Museum Amsterdam

Johanna Beyer - Composer


Een BLOG bericht over deze film (5'58) van cultuurwetenschapper
Els van Swol

Judith Weir - Master of the Queen's Music

Queen Elizabeth has had four masters of music: Judith Weir will be her fifth, more than any other monarch.
The Queen is to appoint the first woman to the prestigious post of master of the Queen’s music since the position was created almost 400 years ago.
Judith Weir will become the successor to Sir Peter Maxwell Davies in Buckingham Palace next month.
Listen to Radio Monalisa on Sunday, July 6th, when we will broadcast music by Judith Weir.

Wereldpremière - Aspasia Nasopoulou

Nachtwerk, een nieuw werk van Aspasia Nasopoulou voor strijkkwartet en spreker (op gedichten van Micha Hamel), wordt tijdens de opening van het 45ste Poetry International uitgevoerd.
Met het DoelenKwartet en Micha Hamel. Bekijk de trailer.
10 juni 2014 - 20.00 uur
Rotterdamse Schouwburg

Elodie Lauten (France, 1950-NYC, 2014)

This sad news just came my way. One of my favorite composers is no longer with us. On June 15th Radio Monalisa will be devoting an hour to her wonderful music (11:00 a.m. European time) on the national radio station De Concertzender. Kyle Gann has written a wonderful piece about One of the Greats. Take the time to read about the life and times of Elodie Lauten.

Holland Festival presents Tomoko's 'Nocturne'

The Holland Festival has invited Tomoko Mukaiyama to present her work Nocturne for their coming festival edition in June. She created Nocturne in the aftermath of the Tsunami three years ago. The two 'dead' piano's used in this installation are a metaphor of the disaster and immense destruction that happened to the people in Japan.

tomokoandtsunamipianonieuwsbrief.145555  
Photo: Takenori Miyamoto and Hiromi Seno


On June 2nd she opens the installation at 6.30pm with a piano concert of Chopin's Nocturnes mixed with other more contemporary compositions and video.
The concert is free of charge but a donation to help bring back music to the lives of the surviving children in Japan is encouraged by supporting the organization.

2 JUNE, 6.30pm - Nocturne opening event
2-29 JUNE, daily open - Nocturne installation (free entry)
Muziekgebouw/Holland Festival, Amsterdam

2nd Intl. Symposium Maria Szymanowksa

Maria Szymanowska (1789-1831), a Woman of Europe
The second international Symposium Maria Szymanowska and her time, under the patronage of the President of the Polish Academy of Sciences, will take place in Paris Monday 28 and Tuesday 29 April at the Scientific Centre of the PAS (74, rue Lauriston, Paris 16e).
The texts of the Symposium will be published in the 2014 (vol.XVI) Annual Journal of the Polish Academy of Sciences Centre in Paris.
These will also be accessible at a later date here: www.maria-szymanowska.eu

Amsterdam première - Calliope Tsoupaki

Narcissus, melodrama in klank en geur
De Griekse mythologie is een terugkerend thema in de composities van de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki. Voor dit dubbelconcert uit 2013 voor viool en piano werd zij geïnspireerd door Narcissus, de godenzoon die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Een melodrama in klank én geur speciaal geschreven voor Nieuw Amsterdams Peil en November Music.
Klank en geur in een dubbelconcert!
28 april 2014 - 11.00 uur
Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam

Filmconcert - Maud Nelissen

Componiste Maud Nelissen schreef muziek voor De Mantel, een surrealistische film die zich afspeelt in Sint Petersburg rond 1920 en is gebaseerd op een verhaal van Nikolaj Gogol. De Mantel is alles behalve een getrouwe verfilming van Gogols trieste verhaal. De film zit vol wensdromen, nachtmerries, flashbacks, waanvoorstellingen en fantasieën. De muziek van Maud Nelissen verwijst naar pianowerken van de Russische componist Alexander Skrjabin en Russische volksmuziek.

Hier is een film waarin Maud Nelissen uitlegt wat het vak van musicus/componist bij zwijgende film inhoudt.


De Mantel | The Immigrant
5 april 2014 - 20.15 uur
Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam
Om 19.15 uur geeft Maud Nelissen een inleiding. Zij gaat in op de achtergronden van de films, en op de muziek die zij voor deze voorstelling heeft gecomponeerd en gearrangeerd.

Calliope Tsoupaki - The Making of...

Componiste Calliope Tsoupaki liet zich op 6 maart 2014 opsluiten in een glazen kas in Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam. Zij begon en voltooide haar compositie voor rietkwintet en kamerkoor: Oedipus' Dream.

BrokkenBal 2014

Rond de Boekenweek presenteert Corrie Van Binsbergen het inmiddels vermaarde BrokkenBal, een avond met veel muziek en veel literatuur. Hoofdgast is Tommy Wieringa, schrijver van het Boekenweekgeschenk 2014. Ook optredens van Esther Gerritsen en Dichter des Vaderlands Anne Vegter.
5 maart 2014 - Bimhuis
Lees meer hier

Première - Claudia Rumondor

No Harp, No Story - Dutch Harp Festival 2014

Van 26 februari t/m 2 maart vindt in Utrecht het derde Dutch Harp Festival plaats.
Aan deze editie levert Claudia Rumondor een kleine, maar heel spannende bijdrage. Op donderdag 27 februari zal Claudia 's ochtends opstaan, een nieuwsbericht uitkiezen en daarover binnen 8 uur een compositie voor harp schrijven.
's Middags zal het stuk worden uitgevoerd in Festival Café De Winkel van Sinkel in Utrecht. En tussen 18:00 en 19:00 uur live op Radio 4 bij NTR Podium te horen zijn.

The Language of Ideas - Natalia Domínguez Rangel

Pasted Graphic
This workshop gives an insight in the creative processes of composition and development of musical concepts and practices.
Since it is a second module it is required to the participants to bring an ongoing project.
When: February 8 & 22, 2014 / March 22, 2014
Where: Muziekpakhuis - Alberdingk Thijmstraat 19, Amsterdam
More info: nataliad37@hotmail.com

Shi-Yeon Sung becomes Korea's first woman chief conductor

Shi-Yeon Sung is here in action with the Gothenburg Symphony Orchestra

Prize for Dobrinka Tabakova's ECM CD

More fantastic news as String Paths makes the iTunes Best of 2013-Classical and is voted Best Contemporary Compositional Record of 2013 by the team at Alto Riot: “As the year closes, String Paths is actually stealing everyone’s else spotlight and providing a long standing testament to the potential of Tabakova’s brilliance. String Paths is a record of revelation beyond the years of its young composer and one that will set the precedent by which all future contemporary classical recordings will be judged…”.

Tomoko Mukaiyama - Super T-market

De Japanse pianiste Tomoko Mukaiyama overschrijdt met haar innovatieve optredens de grens tussen klassieke concertperformance en visuele kunst.
Een avond onder het motto ‘Mode en Muziek / Amsterdam en Tokyo’
Met jonge aanstormende kunstenaars, muzikanten en modeontwerpers - een unieke mix van pianomuziek en visuele kunst!
Op 6 december wordt het publiek uitgenodigd deel te nemen aan het project. Na het concert Super T-market door Tomoko Mukaiyama in de Grote Zaal van het Muziekgebouw, kunt u zich aanmelden. U ontvangt een witte zijde jurk en mag deze houden, in ruil voor zelf gekozen en vormgegeven feedback aan de kunstenaar. Op de avond zelf ontvangen deelnemers verder instructies.
vrijdag - 6 december 2013
Muziekgebouw aan 't IJ

Natalia Domínguez Rangel gives composition workshop

More on Natalia Domínguez Rangel here>> language

A tribute to Nadia Boulanger

Bimhuis Amsterdam - Maandag 18 november 2013

16:00 uur: documentaire "Mademoiselle"
17:00 uur: Lezing en discussie met publiek Bruno Monsaingeon
19:30 uur: Elmer Schönberger in gesprek met enkele topstudenten uit de klas van Nadia over haar muziek- en levenslessen, en over de verregaande invloed van haar werk
Synopsis film "Mademoiselle"
Portret van Nadia Boulanger, pianiste, organiste, dirigent en docent
Nadia Boulanger is dankzij moderne werkwijzen en technieken, ruim zeventig jaar lang, een van de invloedrijkste compositiedocent van de XXe eeuw.

Lees meer>>

November Music - Highlights

Mayke Nas - Down the Rabbit-Hole
philharmonie zuidnederland
o.l.v. Bas Wiegers

Tijdens het openingsconcert van November Music wordt Down the Rabbit-Hole (een werk uit 2012 in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest) van Mayke Nas uitgevoerde. Het is een ontwapende klankreis: van Lucy in the Sky with Diamonds van de Beatles tot Lewis Carroll’s Alice in Wonderland. De melodie van de Beatles-hit zweeft door de eerste minuten van Nas’ stuk. ‘Ingekrompen en uitgerekt slingert de golvende reeks noten zich met een steeds grotere curve door het stuk heen, zoals Alice alsmaar slinkt en groeit tijdens haar belevenissen in het konijnenhol en daarbij continu van de ene verwondering in de andere valt’, verheldert Nas haar kijk op het stuk.

Donderdag 7 november 2013
Hervormde Kerk - Den Bosch
19.00 - 20.15 uur
KAARTEN BESTELLEN

******************

Calliope Tsoupaki - Narcissus
door Nieuw Amsterdams Peil /
Tanja Deurloo (geurcompositie)

Calliope Tsoupaki schrijft zinsbegoochelende muziek die oren, ogen en zelfs onze neus verleidt en vervoert. Melodisch, temperamentvol en vol mystiek. Voor November Music schept Tsoupaki een nieuw werk voor ensemble Nieuw Amsterdams Peil.

Haar ‘Narcissus’ is een muziekdrama in de puurste vorm, zonder tekst, libretto of lied. Het staat echter bol van de dramatische spanning, maar dan in een kamermuzieksetting. Tsoupaki heeft bovendien een geurcompositie (parfum) ontwikkeld voor de voorstelling. Een specifiek geurakkoord is straks waar te nemen door de bezoekers. “Dit ‘Narcissus –akkoord’ ontwikkel ik samen met Tanja Deurlo van Annindriya Perfume Lounge tijdens het componeren van de muziek”, aldus de componiste. “De geur zal daarbij mijn compositie beïnvloeden, en mijn compositie de geur.”

Eerder overtuigde Tsoupaki al met het kamermuzikale drama ‘Medea’. Ook nu staat een Griekse mythe centraal: die van de jongen Narcissus die verliefd wordt op zijn eigen spiegelbeeld. Gedurende het stuk bewegen piano en viool als twee magnetische polen om elkaar heen. Het mechanisme van samen te willen smelten en ook weer los te willen komen vormt het hart van de compositie. Naast de viool en piano zijn er vier andere instrumenten die in paren van twee hun alterego's symboliseren. Zij bevinden zich aan beide kanten van de piano en viool. Het publiek zit in een cirkel rondom de musici.

Zaterdag 9 november 2013
Hervormde Kerk - Den Bosch
14.00 - 15.00 & 17.00 - 18.00 uur
KAARTEN BESTELLEN

Conductor Marin Alsop makes history

The Last Night of the Proms is traditionally an evening of celebration, music and an old-fashioned sing-along to British favourites Jerusalem and God Save the Queen.
But this year’s event took on something of a higher cause, as the first female conductor in 118 years of the Last Night used the platform to discuss her “shock” at the limits still left for women.
In a speech delivered to cheering audiences, Marin Alsop covered feminism, arts cuts and issued a firm rebuttal to a Russian colleague who last week suggested female conductors struggled to be taken seriously.
The conductor dedicated the night “in the name of progress”, saying it was moving naturally "towards more inclusion in classical music”.
If you missed it, you can listen online here>>

Wereldpremière - Monique Krüs

The Tsar, his wife, her lover and his head is a chamber opera for 6 singers and 7 instrumentalists, commissioned by the Peter de Grote Festival. Sjoerd Kuyper wrote the libretto about Tsar Peter the Great who reflects upon his life.
Groningen - Groninger Museum
2 augustus
3 augustus
Amsterdam - Grachten Festival
22 augustus
23 augustus
More about Monique Krüs here>>

Aspasia Nasopoulou - Composer (English version)

Aspasia Nasopoulou - Componist

SamenStromen

Die verlassene Stadt - Marion von Tilzer


Composer portrait - Nancy van de Vate

nvdv
Nancy van de Vate (New Jersey, 1930) - Balinese Diptcyh (2003) for piano; Brass Quintet No.2 - Variations on The Streets of Laredo (2005); Two early songs (1962) for soprano and piano; Prelude from Where the cross is made (2006); Six studies for viola (1969); Concerto for Harp (1996); fragments from the opera Nemo (2000)

Sunday, 9 December 2012 - 11:00 - 12:00
De Concertzender


Mayke Nas - Portret

Zondag 11 november om 13:00 uur wordt bij de NTR deel één van de serie Componeren in Nederland uitgezonden. Dit keer staat de film van Carine Bijlsma over Mayke Nas centraal.
In de serie ‘Componeren in Nederland’ worden componisten gefilmd op de plek waar zij werken aan hun composities. Op het moment dat zij het meest ‘kwetsbaar’ zijn, integer en zonder opsmuk. In deel één staat Mayke Nas centraal. Haar werken staan bekend om hun humor en ironie. Nas maakt graag muziek voor gelijkademende musici, bewegende stoelen, tikkende krijtborden en openstaande bruggen.

Filmverslag - Dag vd Klassieke Muziek

Impressie van deze jaarlijkse ontmoetingsdag, verkoop- en netwerkplaats voor iedereen werkzaam in de klassieke muzieksector.

Meer lezen over deze dag hier>>

Selectie bekend

Tien componistes maken nog kans op de MCN Compositieopdracht Prijs voor vrouwelijke componisten. Uitreiking: 8 oktober 2012 in Amsterdam.
Lees meer hier>>
de jury (vlnr: Thea Derks, Astrid in 't Veld, Eleonore Pameijer, Patricia Werner Leanse (jurysecretaris), Olga de Kort en Miranda van Drie (juryvoorzitter)

Caroline Ansink - Stuyvesant Zero

Stuyvesant Zero — een opera in 2 scenes en een debat, wordt Pieter Stuyvesant door de Amerikaanse schrijver Jonathan Levi, componist Caroline Ansink en regisseur Corina van Eijk losgelaten op het toneel, om door tekst en muziek ongemakkelijke, maar vandaag de dag nog altijd relevante vragen op te roepen over nationaliteit, religie en vrijheid.

Opgevoerd op de historische Blessebrugschans en voor het moderne gemeentehuis in Wolvega geeft Stuyvesant Zero aan Opera Spanga opnieuw de mogelijkheid om de traditionele kaders van opera uit te breiden en tot ontploffing te brengen.

Speeldata zijn: 22, 24, 25, 26, 28, 30 en 31 augustus en 1 en 2 september.
Aanvang is 15:00 uur.
Op 1 + 2 september zijn er ook voorstellingen om 11:00 uur.
Opera Spanga

Maud Nelissen - New Work

Zolang als ze zich kan herinneren is pianist en componist Maud Nelissen verknocht aan de stomme film. Zij heeft nieuwe muziek gecomponeerd voor de Russische stomme film De Mantel, een prachtige, surrealistische film die zich afspeelt in Sint Petersburg. Muziek voor 8 cello’s en piano, in de buitenlucht, met het IJ als duistere figurant.   
Vrijdag 17 augustus - 22.00 uur
Eye Film Instituut - IJpromenade 1
Toegang gratis

Conny Stuart in 1963


Bent u ooit een gestoken door een bij? / Have you ever been stung by a Bumble Bee?
Live on Dutch Television

MCN Compositiewedstrijd voor vrouwelijke componisten

Stuur een voorstel in en maak kans op een compositieopdracht ter waarde van € 10.000!
Muziek Centrum Nederland kent deze prijzen eenmalig toe op grond van een legaat.
Tijdens de Dag van de Klassieke Muziek op 8 oktober 2012 in Amsterdam worden de prijswinnaars bekend gemaakt door de voorzitter van een onafhankelijke jury. Lees meer hier>>

This Week - Suzanne Giraud

Listen here>>
Each week a different splendid work by a contemporary woman composer selected especially for you by Patricia Werner Leanse – Radio Monalisa. This week Envoûtements II by Suzanne Giraud.

This Week - Noriko Koide

Tamamushi Nostalgia, een compositie uit 2010 waarmee  Noriko Koide is genomineerd voor de Buma Toonzetters Prijs 2012 was op 13 juni in de uitzending van Radio Monalisa of live tijdens 't Holland Festival op zaterdagmiddag 23 juni. (Muziekgebouw aan aan 't IJ) Hier ensemblestuk The Woman Surrounded by the Flying Birds waarmee ze de Tokyo College of Music Composition Award won in 2005.

Utopisch Nest - De Toverlantaarn -Museum De Lakenhal

Op zondag 17 juni gaat De Toverlantaarn van componist Anke Brouwer live in première in Museum De Lakenhal. Brouwer werkte samen met accordeoniste Marieke Grotenhuis en filmmaker Michiel Keller, met als eindresultaat deze magische muziekfilminstallatie. [foto: Bowie Verschuuren]
Utopisch Nest
Wetenschap is een kunst, en op haar beurt stoelt kunst op een flinke dosis kennis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beide partijen doorlopend inspiratie bij elkaar vinden. Met het samenwerkingsproject Utopisch Nest wordt deze vorm van kruisbestuiving uitgelokt door middel van spraakmakende projecten, afwisselend gebaseerd op de programmering van muziektheaterensemble de Veenfabriek en Museum De Lakenhal.
De muziekfilminstallatie van Anke Brouwer is van 17 juni t/m 12 augustus doorlopend te bezichtigen als onderdeel van de tentoonstelling Toverlantaarns in Museum De Lakenhal. Naast op 17 juni, zijn er ook op 24 juni en tijdens de Museumnacht Leiden van 30 juni live-performances.

17 juni - Tijd: 14.00 uur : Première Utopisch Nest + Anke Brouwer, met live performance en lezingen
24 juni - Tijd:14.00, 15.00, 16.00 uur: Utopisch Nest + Anke Brouwer, met live performances
30 juni - Tijd: 20.00, 21.15, 22.30, 23.45 uur: Utopisch Nest + Anke Brouwer, met live performances tijdens Museumnacht Leiden

Kosten Gratis op vertoon van entreebewijs tot het museum

This week - Nina Kotova

Listen here>>
Each week a different splendid work by a contemporary woman composer selected especially for you by Patricia Werner Leanse – Radio Monalisa. This week Sketches from the Catwalk by Nina Kotova.

This week - Silvia Borzelli

Listen here>>
Each week a different splendid work by a contemporary woman composer selected especially for you by Patricia Werner Leanse – Radio Monalisa. This week own pace (amnesia 3) voor fluit en contrabas (2010) for flute and double bass by Silvia Borzelli. This work is nominated for the Buma Toonzetters Prize 2012.

This week - Helen Gifford

Listen here>>
Each week a different splendid work by a contemporary woman composer selected especially for you by Patricia Werner Leanse – Radio Monalisa. This week A Plaint of Lost Worlds (1994) by Helen Gifford.

This week - Elisabeth Lutyens

Listen here>>
Each week a different splendid work by a contemporary woman composer selected especially for you by Patricia Werner Leanse – Radio Monalisa. This week Verses of Love (1970) by Elisabeth Lutyens.

This week - Gudrun Lund

Listen here>>
Each week a different splendid work by a contemporary woman composer selected especially for you by Patricia Werner Leanse – Radio Monalisa. This week 5 Dialogues (1991) for piano solo by Gudrun Lund (Denmark, 1930).

Whirly Girls - Een muzikale ode

Whirly Girls - Een muzikale ode aan vijf sterke vrouwen uit de vorige eeuw
Avontuur, emancipatie, strijdvaardigheid en moed, dat zijn de kernwoorden van Whirly Girls, een project van componiste Renske Vrolijk en ELECTRA. Aan de hand van vier composities brengt Whirly Girls een muzikale ode aan vijf sterke vrouwen, die hun sporen hebben verdiend in de 20ste-eeuwse geschiedenis.

gertrude stein
hanna reich

De vrouwen zijn Emmeline Pankhurst, strijdster voor het vrouwenkiesrecht, Rosie the Riveter, de bijnaam voor alle vrouwen die bijdroegen aan de Amerikaanse oorlogseconomie in 1942-1945, Gertrude Stein, de bekende Amerikaanse schrijfster die een centrale rol in het Parijse kunstleven speelde en Amelia Earhart en Hanna Reitsch, die beiden halsbrekende toeren uithaalden in de luchtvaart.
In twee delen schetst Whirly Girls een portret van de tot de verbeelding sprekende luchtvaartpioniers Amelia Earhart en Hanna Reitsch. In 1932 was Amelia Earhart de eerste persoon die na Charles Lindberg een solovlucht maakte van de VS naar Europa en die ontvangen werd op een tickertape-parade in New York. In 1937 vloog ze een tocht rond de wereld in haar nieuwe vliegtuig. Tegen het einde van deze expeditie verdween ze spoorloos en in 1939 werd ze dood verklaard. Hanna Reitsch begon al op haar zeventiende met zweefvliegen en werd uiteindelijk testpiloot voor de Luftwaffe. Ze vloog toestellen uiteenlopend van transportzweefvliegtuigen tot de eerste rudimentaire straaljager – waarmee ze tijdens een mislukte landing zwaargewond raakte. Ze overleefde de oorlog en bleef vliegen tot vlak voor haar dood in 1979.

do 31 mei 2012
20.30u - Ostadetheater, Amsterdam

This week - Tera de Marez Oyens

Listen here>>
Each week a different splendid work by a contemporary woman composer selected especially for you by Patricia Werner Leanse – Radio Monalisa. This week Tera de Marez Oyens’ Linzer Concert (1991) for accordion and orchestra

This week - Margriet Hoenderdos

Listen here>>
Each week a different splendid work by a contemporary woman composer selected especially for you by Patricia Werner Leanse – Radio Monalisa. This week Margriet Hoenderdos’ January ’94 for two timpani.

This week - Sofia Gubaidulina

Listen here>>
Each week a different splendid work by a contemporary woman composer selected especially for you by Patricia Werner Leanse – Radio Monalisa. This week Sofia Gubaidulina’s String Quartet No. 2 (1987).

TROMP International Percussion Competition Eindhoven

Application deadline: May 1, 2012.
Australian percussionist Claire Edwardes presents a masterclass for Tromp Percussion Competition 2012 at the Conservatory of Amsterdam.

This week - Calliope Tsoupaki

Listen here>>
Each week a different splendid work by a contemporary woman composer selected especially for you by Patricia Werner Leanse – Radio Monalisa. This week from the Lucas Passion: Aria composed in 2008 by Calliope Tsoupaki.

This week - Elena Firsova

Listen here: http://blog.eigentijds.radio4.nl/
Each week a different splendid work by a contemporary woman composer selected especially for you by Patricia Werner Leanse – Radio Monalisa. This week Hymn to Spring composed in 1993 by Elena Firsova, a most luminous and joyful work.

Ming's Pretty Heroes met Conny Janssen Danst

Het 20 jarig jubileumseizoen wordt in 2012 vervolgt met de nieuwste voorstelling MEER RUIS, waarvoor Conny Janssen in de wereld van de jongeren duikt en probeert hun verhaal te ontrafelen. Ze selecteerde voor MEER RUIS elf jonge, eigenzinnige dansstudenten van Codarts Rotterdam en Tanzakademie Zürich, die met elkaar een spannende afspiegeling van de maatschappij vormen.Tot en met mei 2012 treden ze op in Nederland en Zwitserland. De live muziek is in handen van Music Matters Award winnaar Ming’s Pretty Heroes.
Bekijk de trailer hier>>

Composers are invited TO CREATE NEW WORKS!

International Contemporary Music Festival DRUSKOMANIJA 2012
To initiate the emergence of new works and their implementation DRUSKOMANIJA announces the competition for composers.
More information here>>

Long Stringed Instrument van Ellen Fullman in Amsterdam

In het kader van het 14e Sonic Acts Festival, van 23 t/m 26 februari in Amsterdam, geeft de Amerikaanse geluidskunstenaar Ellen Fullman een concert op haar ‘Long Stringed Instrument’.
In 1981, in haar studio in Brooklyn New York, begon Fullman met de ontwikkeling van haar levenswerk: het ruim 20 meter lange ‘Long Stringed Instrument’. Aan de tientallen metalen snaren ontlokt zij met haar handen orgelachtige boventonen, waardoor je je als luisteraar middenin een enorme piano/vleugel waant. Fullman maakte vele opnamen met haar ongebruikelijke instrument, won prijzen en kreeg compositieopdrachten over de hele wereld.
Muziekgebouw aan ’t IJ - za 25 februari 2012 / 19:30 / Atrium - toegang gratis

Streamlines | Christina Viola Oorebeek

Below is a video-impression of Streamlines, a concert featuring music by Christina Viola Oorebeek which took place in the Van Abbemuseum, Eindhoven (NL) on December 18, 2011.

Streamlines from BubbleEyes on Vimeo.

An impression of Streamlines, a concert featuring music by Christina Viola Oorebeek which took place in the Van Abbemuseum, Eindhoven (NL) on December 18, 2011.

Op On Screen 2011 Women (NYC)

If you’re in NYC in December and January check out don’t miss the Lower East Side Performance Arts presentation of:
Op On Screen 2011 Women
Screenings of opera and music theater composed by women

Hamilton Fish Public Library, Community Room
415 Houston Street (Ave D)
More information: http://lesperformingarts.org/

Judith Sainte Croix
Sat. December 3 2011
Visionary Dance

Rachel Mason
Sat. December 17 2011
LIVE PERFORMANCE: songs from Rachel Mason’s work in progress The Lives of Hamilton Fish.

Elodie Lauten
Sat. January 14, 2012 at 2pm
The Death of Don Juan
The storyline follows the cathartic experience of Don Juan facing Death not as the Grim Reaper, but as a haunting by multiple female spirits who remind him of the women in his life. In Don Juan Reflects, drunk, he boasts of his conquests but soon begins to doubt himself and lingers on the anxious thought of being replaceable. In Vision, at the moment of death, he sees his life unfold before his eyes. In Death as a Shadow, surrounded by powerful Death multiples he is at once frightened and seduced. He duets tenderly with Death, but his triumph becomes a rant and the duet becomes a Duel. In Despair, he feels the pain of unrequited love, having failed to seduce Death, while Death multiples drive him to Insanity. In that mad moment of surrender, he loses his ego-self, which becomes his path to Enlightenment, and he makes his final Exit, followed by the Kyrie where he is ultimately forgiven.


Boekpresentatie: Cora Canne Meijer

Over Zingen Gesproken, een eigenzinnig en inspirerend boek van de succesvolle zangeres Cora Canne Meijer. Haar jarenlange solistische ervaringen en triomfen op het grote podium in binnen- en buitenland en haar zangpedagogisch werk vormen daarvan de basis.
Neem een kijkje op de website: www.coraboek.nl waarop meer informatie staat over de inhoud van het boek en hoe je het kunt bestellen.
Presentatie - woensdag 14 december 2011
15.30 uur in het Conservatorium van Amsterdam

NY Series - Up on Screen

This upcoming season of our annual Op on Screen is dedicated to three women composers with wildly different approaches to musical theater. If you’re in NY check out this series of free afternoon screenings/performances. This is a unique opportunity to see work that is both meaningful and enjoyable.

MCN Muziekcafé-De componerende vrouw

20 Jaar geleden was er het 7th International Congress on Women in Music in Utrecht. Hoe staat het er voor met de vrouwelijke componisten van deze tijd? Muziek Centrum Nederland organiseert woensdagavond 16 november een muziekcafé over de componerende vrouw van deze tijd, wiens zichtbaarheid nog steeds marginaal is. Hoe komt dat eigenlijk? Is er specifieke aandacht voor hun muziek nodig? Bieden de nieuwe media misschien nieuwe kansen? Het muziekcafé geeft antwoorden.

Sprekers: Eleonore Pameijer, Maud Sauer
Panelleden: Renske Vrolijk, Philomeen Lelieveldt, Anne La Berge, Marieke de Kort
Moderator: Andrea van Pol

MCN Muziekcafé - De Componerende Vrouw - Spui 25, Amsterdam
Woensdag 16 november 2011

Lees het verslag door Renate Sun-Louw hier>>
Videofragmenten:
Andrea van Pol, moderator: http://youtu.be/AKS4lM7ds4k
Eleanore Pameijer: http://youtu.be/s3pf_zszcGk
Maud Sauer: http://youtu.be/pGf3UzvuLHc
Paneldiscussie: http://www.youtube.com/watch?v=YUFDOO1bIk8

Lustrum/Feestelijke opening Brokkenseizoen

Zondag 4 september BrokkenMiddag 14:30 - 18:30 
Benefietconcert met krankzinnige muzikale estafette

Optredens van meer dan 40 musici, waaronder Eric Vaarzon Morel, Toon Tellegen & Het Wisselend Toonkwintet en Frédérique Spigt.
entree €10,- (meer mag natuurlijk ook) gratis hapjes & brokjes kaas
Zaal 100 | Podium voor Ongehoord Geluid
www.zaal100.nl / De Wittenstraat 100 / 1052 BA Amsterdam

Galaconcert 100 Jaar Geneco

Hare Majesteit de Koningin zal bij dit bijzondere concert op 3 september in het Concertgebouw aanwezig zijn; het jubileumboek en de cd zullen in ontvangst worden genomen door Job Cohen.
Het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Etienne Siebens werken van Henriëtte Bosmans, Lex van Delden, Mayke Nas en GeNeCo-oprichter Jan van Gilse.
Er zijn nog steeds kaarten te koop voor dit Galaconcert van het 100-jarige Genootschap van Nederlandse Componisten in het Concertgebouw.
Bestel kortingskaarten voor dit unieke concert via deze link.
Meer info over 100 jaar GeNeCo hier>>

Altviolist Ig Henneman 25 jaar in het vak

ig henneman
Ig Henneman (Holland 1945), componist/bandleider, viert deze maand haar 25-jarig jubileum én 65ste verjaardag met een tournee met haar nieuwe band het IG HENNEMAN SEXTET. Titel tour: KINDRED SPIRITS. December 2 - 19, zie concerts met op 19 carte blanche in het BIMHUIS te Amsterdam.
Ook heeft de WIG label een cdbox uitgebracht met de titel IG HENNEMAN COLLECTED met 5 cd’s, 1 dvd en het boekje IG HENNEMAN 65.
Ig Henneman componist van de maand december bij Radio Monalisa!

Kijk en luister bij Café Sonore op Radio 6
Bas van Putten over IG HENNEMAN in De Groene Amsterdammer