vrouwelijke componisten Women Composers première | news
 
première

Monique Krüs - premiere in Leeuwarden

In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 schreef Monique Krüs voor Opera Spanga een nieuw werk: Gloria ad Iside, een van de vier nieuwe triomfmarsen, die voorafgaand aan de voorstellingen van Aida door plaatselijke koren worden uitgevoerd op het operaterrein in Spanga o.l.v. de componiste. Krüs gebruikte dezelfde tekst als Verdi, maar gaf het stuk een andere titel: Gloria ad Iside.
24, 26, 28 en 31 juli Weststellingwerf - Spanga

Annelies Van Parys - Wereldpremière

De samenwerking tussen Annelies Van Parys en de zangers van Neue Vocalsolisten gaat terug tot 2015 met de productie van de opera Private View. Nu wordt Van Parys teruggevraagd om muziek te verzorgen voor de nieuwe voorstelling Songs of Love and War: An Archive of Love. Van Parys bewerkte hiervoor haar Ah cette fable (2017) voor mezzosopraan en saxofoon tot een koorstuk. Op 12 april geven de Neue Vocalsolisten een try-out in Stuttgart. De première vindt plaats tijdens de Operadagen Rotterdam.
12 april Theaterhaus Stutttgart (try-out)
20 mei Operadagen Rotterdam, Noletloodsen Theater (wereldpremière)
21 mei Operadagen Rotterdam, Noletloodsen Theater

Concertserie Nieuwe Noten

Brand new spin-off of our NIEUWE NOTEN concert series for contemporary chamber music: sessions by various musicians and room for talks and discussions on the latest developments in the contemporary music scene. With a new works by composers Cinzia Nistico and Aspasia Nasopoulou. Organized and presented by Fie Schouten.
26 november om 15 uur | De Ruimte
Distelweg 83, Amsterdam

Aspasia Nasopoulou - Premieres

Utopia-Rubini-Ochto
New Frontiers: Square Pianos and the Future: New Contemporary Compositions for Square Piano
composed for Michael Tsalka, solo square piano
Museum Het Cromhouthuis, Amsterdam
24 oktober 2017 om 20.15
ook op 28 oktober 2017 om 20.00 Kasteel Loenersloot, Utrecht

Tijdens November Music

Modrian's dream
Wishful Singing, female a cappella
11 november 2017 om 12:30 Azijnfabriek, 's-Hertogenbosch

Raw Rocks Krokeatis lithos/Blueschist/Sandstones
composed for Ralph van Raat, solo piano
9 november 2017 om 15:45
Willem Twee Concertzaal, 's-Hertogenbosch
November Music, during Fiumarathon

Moriana
composed for Antonis Pratsinakis, solo cello
Nieuwe Noten Sessie 1
26 november, 15:00-17:00 De Ruitme, Distelweg 23

Premiere - Rozalie Hirs

Op 7 oktober 2017 tussen 12:00-17:00 uur spelen acht leden van het Concertgebouworkest 3 keer een nieuw werk van Rozalie Hirs voor fluit, klarinet, slagwerk, twee harpen, viool, altviool, cello en elektronische klanken. De titel ervan is parallel world [breathing]. De uitvoeringen vinden plaats in het kader van de Open Dag van het Science Park in Amsterdam. Het werk is een opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest en de Universiteit van Amsterdam.
Ook te horen op 19 oktober 2017 in het Concertgebouw tijdens de Entrée Late Night afterparty (vrij toegankelijk).
Dezeuitvoering is onderdeel van de Serie Horizon van het Concertgebouw, Amsterdam. Eerder op de avond speelt het Concertgebouworkest werken van Ligeti, Vivier en Eötvös.

Wereldpremière - Annelies Van Parys

In mei 2017 organiseert de Koningin Elisabethwedstrijd voor het eerst in zijn geschiedenis een editie voor cello. Het verplichte werk van dit jaar is geschreven door Annelies Van Parys. Haar Chacun(e) sa Chaconne gaat op maandag 15 mei in première, tijdens de eerste middagsessie van de halve finale.
Alle optredens van de halve finalisten zullen worden geregistreerd en kunnen elke dag op de website van de Koningin Elisabethwedstrijd als audio- of videofragment beluisterd en bekeken worden.

Wereldpremière - Calliope Tsoupaki

Opera Trionfo en Asko|Schönberg brengen een nieuwe opera met muziek van Calliope Tsoupaki over een van de belangrijkste vraagstukken van onze tijd: de vluchtelingencrisis: Fortress Europe
Het is de eerste aflevering van “Sign of the Times”, een serie nieuw te schrijven opera’s, die snel inhaken op de actualiteit. De opera vertelt het verhaal van Europa en haar zoon, de politicus. Zelf geboren in Noord-Afrika, trad zij als jonge vrouw vol moed en idealen de wereld tegemoet. Nu leeft ze afgezonderd in haar appartement in Brussel. Ondertussen heeft haar zoon de opdracht de poort naar Europa te bewaken. Er ontspint zich een drama vol politieke belangen, persoonlijke verlangens en het rumoer van angst en haat van populisten.
Opera Forward Festival i.s.m. De Nationale Opera
20 maart 2017 (première), 21 maart 2017, 22 maart 2017
Amsterdam Stadsschouwburg, Rabozaal
Daarna tournee door Nederland

Prèmieres - Annelies Van Parys

The premiere of Dagboek van een verdwenene (The Diary of One Who Disappeared) will take place on 11 March, during the Klara Festival in Brussels. The staging was created by Ivo van Hove and is based on Leos Janáček's song cycle of the same name, about the passionate love affair between a village boy named Janik and a gypsy girl, Zefka. Annelies Van Parys composed a companion piece to go along with Janáček's rustic, poetic songs, in which she gives Zefka her own voice.
11 and 12 March 2017 - KaaiTheater, Brussels
12 & 13 May 2017- Operadagen, Rotterdam

More of Van Parys' new works will be heard during the Opera Forward Festival. Her And Thou Must Suffer offers a penetrating prelude and epilogue to Bach's St John Passion. Director Pierre Audi has made a sober staging for this oratorio, based on images by the artist Wim Delvoye. This is a production dealing with truth, suffering, religion and compassion in a time of growing cultural unrest.
28 and 29 March 2017 - Muziekgebouw an het IJ, Amsterdam

3 Wereldpremières - Carola Bauckholt en Christina Kubisch

Drie nieuwe werken, in opdracht geschreven voor het Muziekgebouw aan het IJ, van de vooraanstaande Duitse componisten Carola Bauckholt en Christina Kubisch. Zij maken in hun nieuwe composities met aard- en onderwatermicrofoons de wereld van elektromagnetische golven en ultrageluid hoorbaar. Voorafgaand aan de première vindt een openbare repetitie plaats.
In hun nieuwe composities onderzoeken ze, ieder op eigen wijze, de wereld van elektromagnetische golven en ultrageluid.
Carola Bauckholt experimenteert graag met klanken en verbanden die ze nooit eerder heeft gehoord. Haar nieuwe Point of Presence verwijst naar een knooppunt binnen een communicatiesysteem dat verbindingen tot stand brengt tussen verschillende schakelcentra voor data- en spraakverkeer.
Christina Kubisch brengt in haar twee nieuwe composities verschillende werelden samen; van instrumentale muziek en van geluid, veldopnames, soms ook spraak of video. Zo schept zij een zeer persoonlijke muzikale taal, vaak met subtiele humor.
__
Uitvoerenden: Nieuw Ensemble, Ed Spanjaard dirigent
donderdag 9 februari 2017 / 20.15 uur - Muziekgebouw a/h IJ
(inleiding om 19.15 met Joël Bons en de componisten)
__
Openbare repetitie op dinsdagmiddag 7 februari 12:30 uur
Op dinsdagmiddag 7 februari organiseert het Muziekgebouw een openbare repetitie rondom deze drie wereldpremières (aanvang 12.30 uur Grote Zaal, toegang gratis na aanmelding). Het programma wordt voorafgegaan door een inleiding waarin muziekpubliciste Thea Derks in gesprek gaat met Carola Bauckholt en Christina Kubisch.

Annelies Van Parys - nieuw werk

Het Kanaal is nieuwe voorstelling met muziek van Annelies Van Parys.
Op het strand bij Calais maakt een vluchteling zich klaar om Het Kanaal over te steken, zijn toekomst tegemoet. Op de krijtrotsen aan de overkant neemt een transseksuele vrouw afscheid van het leven. In de tragikomische muziektheatervoorstelling Het Kanaal komt het tot een verrassende dialoog tussen beide. Annelies van Parys componeerde muziek op een recent teruggevonden theatertekst van William Shakespeare en eigentijdse commentaren van schrijfster Gaea Schoeters.
 
Het Kanaal is een productie in opdracht van het Antwerp Queer Arts Festival, Operadagen Rotterdam en Muziektheater Transparant.
13 mei 2017, 15:00 & 19:00 Operadagen Rotterdam – wereldpremière
12 mei 2017, 19:00, Operadagen Rotterdam – music only
11 mei 2017 17:00 Operadagen Rotterdam (besloten)
29 april 2017 Opera21, deSingel Antwerpen, avant-première
19 februari 2017, 20:00 Antwerp Queer Festival, Rataplan Borgerhout, sneak preview
18 februari 2017, 15:00 Antwerp Queer Festival, Rataplan Borgerhout, sneak previewWereldpremière - Monique Krüs

Monique Krüs nam een middeleeuws blijspel (sotternie) als uitgangspunt voor haar nieuwe koorwerk waarbij solisten en koor het verhaal van Lippijn, een opera buffa voor gemengde koor vertellen. Toonkunstkoor Rotterdam brengt de officiële première van en organiseert vooraf aan het concert een informatief, een speelse inleidende workshop waarbij Krüs en dirigente Maria van Nieukerken het publiek fragmenten van het nieuwe werk zullen aanleren. Wat is het verschil tussen een dramatisch gegeven spreken, roepen of zingen? Wat doet dit met jezelf, en hoe komt het over? Kosten workshop: € 5,- per persoon, te voldoen voor aanvang, alleen contante betaling mogelijk. Opgeven via: publiciteit@toonkunst.nl
27 januari 2017 - 20.15 - De Spreng, Oude Wetering
28 januari 2017 - 20.15 - Pelgrimsvaderskerk, Rotterdam

Première - Kate Moore

Kate Moore (1979) is een van de boeiendste componisten van haar generatie. Zij groeide op in Australië en kwam naar Den Haag om te studeren bij Louis Andriessen, die haar muziek ‘glashelder noemt’. Twaalf jaar geleden behaalde zij haar masterdiploma en sindsdien krijgt zij haar werk op de lessenaars van toonaangevende ensembles. Wij spelen drie grote ensemblestukken.

Kate Moore is gefascineerd door de cyclische processen in de natuur en in het universum en door de complexe manier waarop ze op elkaar inwerken, soms met desastreuze gevolgen. Kate Moore verklankt die natuurprocessen met motieven die veelvuldig worden herhaald en kunnen uitgroeien tot enorme klankerupties.

Dag in De Branding - Korzo Theater - 19.00 uur
De Nacht van de Tweede Haagse School - Days and Nature
Kate Moore The Art of Levitation (Nederlandse première) – KlepsydraDays and Nature
New European Ensemble olv Christian Karlsen

Wereldpremière - Vanessa Lann

Stap verder is a commissioned piece for the David Kweksilber Big Band, whose members are equally at home making mind-blowing improvisations and performing cutting-edge contemporary notated music.

The African hocket technique of 'one player, one note' was the inspiration and structural basis for Stap verder. In the ensemble music of many African communities each instrument produces only one tone. Each musician is responsible for voicing that tone, and only that tone, using the unique sound and character of his or her instrument. This reflects how the role of the individual in these societies is perceived. The Ngumi proverb 'Umuntu ngumuntu ngabantu' means that an individual "exists" only through contact with other persons in the community. Similarly, in this type of music (just as in Stap verder) a melody becomes discernable only when each player grows aware of the contribution of every other player. However simple, each person's musical gesture is significant.

Emma Lazarus' immortal text (engraved on the Statue of Liberty in NY, and used in this work) - "Give me your tired, your poor, your huddled masses..." - also mirrors the belief that a society cannot successfully exist without recognizing the voice of even the smallest individual.

December 1, 2016 - 20.15
Jurriaanse Zaal, De Doelen, Rotterdam
RED SOFA SERIES, HOTEL KWEKSILBER

also on December 23, 2016 - 20.30
Bimhuis, Amsterdam

Wereldpremière - Claudia Rumondor

Ver-langen gaat over het gevoel van thuis zijn, of juist ver weg van thuis. De muziek en woorden van Claudia Rumondor verbinden heden met het verleden, hier met ver weg in de Indonesische cultuur van haar oma en haar ouders. In de liedcyclus Op dagen van Licht worden polder en sawa in een ademhaling gezongen, zijn we even onder de klapperboom, maar ook hier en nu waar het geluk is—totdat wij het laten vallen. Stuk. Mooie contrasten voor mezzo-sopraan Helena van Heel, altvioliste Julia Barnes, de jonge klarinettiste Amy de Leeuw, bassiste Norma Brooks en slagwerker Yung-Tuan Ku. In het programma zijn ook verrassende slagwerk en elektronische performances van MAPA Masters Yung-Tuan Ku, Illy Cheng en Che-Sheng Wu.
27 november 2016 16.00 uur
Verkade Zaal, FluXus - Westzijde 148, Zaandam

Wereldpremière - Hanna Kulenty

Hanna Kulenty's 6th String Quartet will receive it's world premiere by the Arditti Quartet during a concert at the London Wigmore Hall. The composer on her piece: In String Quartet No. 6 (which can be seen as a follow up of my String Quartet No. 5) I try to combine an existing theme that I used in the music for the feature film 'Influence' with quasi-melodical motives that from time to time accelerate, decelerate and come to a standstill, like a Doppler effect. This combination results in an almost 'surrealistic' effect. I sometimes use these different 'time dimensions' parallel, other times they follow each other chronologically, but in any case the listener experiences different feelings of time.
Saturday, November 26, 2016 - Wigmore Hall, London, UK

Wereldpremière - Annelies Van Parys

In opdracht van het tweejaarlijkse festival Ars Musica componeerde Annelies Van Parys een stuk voor vier strijkkwartetten. Perspectives wordt in première gebracht door vier jonge Belgische strijkkwartetten met een passie voor nieuwe noten. In een ruimtelijke opstelling staan de 64 snaren van Quatuor Zerkalo, Quatuor Bonnacorda, Quatuor Amon en Quatuor MP4 garant voor een duizelingwekkende ervaring van rap wisselende klankperspectieven.
Ars Musica, Eglise Protestante de Bruxelles - donderdag 17 november 2016 om 20.00 uur

Highlights - November Music Den Bosch

Lera Auerbach
72 Angels door Nederlands Kamerkoor & Raschèr Saxophone Quartet
Grote Kerk - donderdag 10 november 2016 om 18.45
Annelies van Parys
nieuw werk voor strijkkwartet door Quatuor Diotima
De Toonzaal - zaterdag 12 november 2016 on 12.30 - De Toonzaal
Nicoline Soeter
muziektheatervoorstelling Wunderkammer
Pand 18 - zaterdag 12 november 2016 om 14 en 17 uur
Evelien van den Broek
False memories door Evelien van den Broek, Tony Roe, Koen Kaptijn, Richard van Kruysdijk
Theater Artemis - zaterdag 12 november 2016 om 15.30

En de KunstmuziekRoute
Prachtige locaties in de Bossche binnenstad openen tussen 11.30 en 18.00 uur hun deuren voor de concerten van de KunstmuziekRoute die plaatsvindt op de laatste zondagmiddag van November Music. Met één kaartje heb je keuze uit zo'n 25 zeer gevarieerde concerten en performances. Daarbij stel je zelf je programma samen. De concerten zijn onder gebracht in routes.
Aspasia Nasopoulou
Ten Dipoles door Seldom Sene / Ernst Dullemond / Horst Rickels
De Muzerije - zondag 13 november 2016 om 12.30, 13.30 en 15.00 uur
Dyane Donck
The Bold, The Bound & The Brittle door celliste Jacqueline Hamelink een dansers
Bank van Leening - zondag 13 november 2016 om 13.00 en 17.15 uur
Ig Henneman
Songs for solo instruments door violiste Diamanda La Berge Dramm, altvioliste Elisabeth Smalt, klarinettist Anna voor de Wind, fagottist Dana Jessen. Daarnaast klinken improvisaties voor klarinet/shakuhachi en altviool door het duo Baars-Henneman.
De Muzerije - zondag 13 november 2016 om 12.00, 13.00, 14.30 en 16.00 uur
Dyane Donck
Nyx door Dyane Donck en Els Mondelaers
Stadsbibliotheek - zondag 13 november 2016 om 15.00 en 16.00 uur
Mayke Nas
Nieuw werk door Slagwerk Den Haag / Biënnale Cello Band
Verkadefabriek - zondag 13 november 2016 om 15.30 en 16.30 uur
Vanessa Lann
Big Picture door het Storioni Trio
De Toonzaal - zondag 13 november 2016 om 16.00 uur

Wereldpremière - Lera Auerbach

72 Angels is een groot werk voor koor en saxofoonkwartet van Lera Auerbach en bestaat uit 72 preludes. Elke prelude vertegenwoordigt een engel uit de joods-mystieke interpretatie van Exodus 14:19-21. Over het stuk zegt de componiste: “Iedere wereldgodsdienst kent spirituele gidsen of boodschappers: de engelen van het Christendom, de Islam en het Jodendom, de Deva van het Hindoeïsme of de Fravashi van het zoroastrisme. 72 Angels is een muzikale meditatie die iedere luisteraar op zijn eigen manier kan interpreteren.” Voor Auerbach is 72 Angels een hoogtepunt: ze heeft jaren naar de compositie toegewerkt.
Met het Nederlands Kamerkoor & Raschèr Saxophone Quartet olv Peter Dijkstra
03 november 2016 - wereldpremiere: Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
05 november 2016 - Grote Kerk, Zwolle
10 november 2016 tijdens November Music, Den Bosch
12 november 2016 tijdens Le Guess Who, Utrecht

Wereldpremière - Mayke Nas

Het samengaan van heel diverse muziekstijlen staat centraal in het jubileumprogramma van 30 jaar BRISK: Choralvorspiele, fuga’s en concerti van Bach worden gecombineerd met korte hedendaagse commentaren van Guus Janssen en Toek Numan, en met de wereldpremiëre van Microludium van Mayke Nas.
zaterdag 5 november 2016 om 14.00 - Noorderkerk te Amsterdam

Wereldpremière - Julia Barnes

Het is 1915, en de dichter James Joyce gaat met zijn gezin uit Ierland weg. Hij beschrijft zijn reis in de gedichten van de Pomes Penyeach: lyrisch, mysterieus, vol licht en donkerte. Joyce bezingt de schoonheid, kwetsbaarheid en de liefde, in de schaduw van WOI. Julia Barnes zette de gedichten op muziek voor sopraan Caroline Stam, bariton Matthijs Mesdag, strijkkwartet en slagwerk. Door het geheel zweeft het raadselachtige figuur van de Ierse bard die de Nederlandse vertalingen van de gedichten met de muziek verbindt. Enscenering en voordracht door Julia Henneman.

By the Light of his Heart - Julia Barnes en veel anderen
Zondag 2 oktober 2016 om 19.30
Verkade Zaal van de FluXus
Westzijde 148 - Zaandam
meer info: Facetten van de Kunst

Nederlandse premiere - Hanna Kulenty

Hanna Kulenty wrote The Mother of Black-Winged Dreams, an opera in one act in 1995. At long last this work will receive its Dutch premiere during the NJO Music Summer in Apeldoorn. The 20 year old opera became an instant cult hit after its premiere during the ‘Munich Opera Biennale’ in 1996.
Reviews following the premiere were euphoric: a viable modern chamber opera has finally been born. The reactions of the Hamburg audience confirmed the unique position of Kulenty’s opera ‘The Mother of the Black-Winged Dreams. Hamburger Anzeigen und Nachrichten, 1997
More info (in Dutch) here>>
premiere: 6 augustus 2016
ook op 7, 9, 10 and 12 augustus
Zwitsal-terrein, Apeldoorn

Wereldpremière - Mayke Nas

Or just after is een nieuw werk for piano trio van Mayke Nas, geschreven speciaal voor Liza Ferschtman, Ella van Poucke en Hans Eijsackers. De première is op 31 juli 2016 tijdens de Delft Chamber Music Festival.
Listen to the live performance here>>

Wereldpremière - Mathilde Wantenaar

Tijdens de openingsconcert van het Delft Chamber Music Festival (dit jaar voor de 20ste keer!) zal het strijkoctet van Mathilde Wantenaar klinken.
donderdag 28 juli - 20.15 Museum Prinsenhof, Delft.
Ook live te horen in de Zomeravondconcert van NPO RADIO 4

Wereldpremière - Hanna Kulenty

Hanna Kulenty's Viola Concerto Nº 1 (Rotterdam Concerto No. 5) was written in 2015, especially for the 50 year anniversary of De Doelen in Rotterdam. The positive reactions to an earlier work, Viola-Viva led Kulenty to make an orchestral version with the same solist, Geneviève Strosser, viola.
Residentie Orkest
Otto Tausk - conductor
Geneviève Strosser - viola
13 May 2016 - 20.15, De Doelen - Rotterdam
(19.15, Neil Wallace in pre-concert chat with the composer)
also on
14 May 2016 - 20.00, Zuidstrandtheater - The Hague
15 May 2016 14.30, Schouwburg Odeon - Zwolle

Wereldpremière - Sylvia Maessen

Op 15 maart is de wereldpremiére van Correspondances voor sopraan, klarinet en piano van componiste Sylvia Maessen. Tekst is van Charles Baudelaire. Zij heeft dit werk speciaal gecomponeerd voor het jubileumconcert van het Gauguin Ensemble.
Oosterpoort-Groningen, 20.15 uur