vrouwelijke componisten Women Composers wereldpremière | news
 
wereldpremière

Katia Tchemberdji - wereldpremière

De Russische pianist/componist Katia Tchemberdji schreef speciaal voor Amsterdam Sinfonietta een dubbelconcerto viool, piano, strijkers en slagwerk . Dat werk wordt voor het eerst gespeeld op donderdag 16 mei in het Muziekgebouw aan het IJ. Daarnaast wordt ook een werk voor 8 strijkers van de IJslandse Anna Thorvaldsdottir uitgevoerd. En vooraf een inleiding met Thea Derks.
do 16 mei 2019 • Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam - 20.15 uur

Rozalie Hirs - Wereldpremière

Eén concert, drie premières. Dat kun je met een gerust hart overlaten aan de moderne-muziek-specialisten van Ensemble Musikfabrik. Van Rozalie Hirs klinkt het laatste deel van haar trilogie parallel world getiteld: lightclouds. 'Mijn nieuwe werk is zowel een Frans spectraal als een minimalistisch stuk', aldus de Nederlandse componiste. De muziek van haar Duitse collega Carola Bauckholt klinkt op de grens van toon en ruis, klank en stilte. In Schlammflocke bloeien muzikale texturen op uit mysterieuze natuurgeluiden
Daarnaast speelt Musikfabrik Gougalon van Unsuk Chin. In dit stuk haalt de Koreaanse componiste herinneringen op aan de capriolen van een straattheatergroep in Seoul. En ook een werk van Rebecca Saunders, die onlangs de Ernst von Siemens Muziekprijs won (als 2de vrouw ooit + een bedrag van €250,000!).
zaterdag 18 mei 2019 • Concertgebouw Amsterdam -14.15 uur

Shirley Thomspon - Canales Project

Shirley Thompson schrijft een nieuw lied voor The Canales Project, een liedprogramma dat bijzondere vrouwelijke leiders muzikaal viert. Thompson componeert ter ere van ambassadeur Ruth Davis, de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse directeur van de United States Diplomatic Services, het hoogste orgaan voor diplomatie in de VS. De opdracht wordt ondersteund door de United Nations Decade of Women en de Universiteit van Wolverhampton.
Meer lezen over dit project hier>>.
Shirley ThompsonLegend of the Phoenix
The Canales Project – Carla Canales, singer
12 mei 2019 | National Gallery of Art Washington D.C.

Mayke Nas - Wereldpremière

Mayke Nas schrijft prettig gestoorde muziek voor de ZaterdagMatinee waaraan altijd een ironisch rafeltje zit. In een extra voorconcert klinkt om 13.15 uur A horseless carriage: een ode aan Henry Ford, die niet alleen de ‘allesmans-auto’, maar ook de eindeloos repeterende beweging aan de lopende band uitvond. Minimal music, maar dan neo.
zaterdag 6 april 2019 • Concertgebouw Amsterdam -13.15 uur
Luisteren live kan hier>>

Kate Moore - wereldpremière

Space Junk (ruimteafval) is het nieuwste werk van Kate Moore, dat tijdens de opening van het Minimal Music Festival 2019 haar wereldpremière beleeft. De uitgesproken geëngageerde Moore componeerde het speciaal voor Asko|Schönberg. Het werk is van alles tegelijk: een broeierige harmonie van sferen, maar ook de verklanking van een milieuramp én een spannend ruimteverhaal verteld met graphic novel-technieken. Het is een avondvullende programma van Moore's muziek; ook The Art of Levitation en Klepsydra worden uitgevoerd olv Marzena Diakun.
woensdag 3 april 2019 • Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam - 20.15 uur
n.b. om 22.00 uur DJ Fenna Fiction!
Alles over het Minimal Music Festival 2019
hier>>

Mathilde Wantenaar - Wereldpremière

Amsterdam Sinfonietta speelt werken van Biber en Bartók en een nieuwe versie voor strijkorkest van Nachtmuziek een ode van componist Mathilde Wantenaar aan de Hongaar Béla Bartók. Ook op het programma, het eerste pianoconcert van JS Bach met de Italiaanse pianiste Beatrice Rana als soliste. Zij is voor het eerst te gast bij Amsterdam Sinfonietta.
za 30 maart 2019 • Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam - 20.15 uur

Mathilde Wantenaar - Wereldpremière

In opdracht van de NTR Zaterdagmatinee schreef Mathilde Wantenaar Dit zijn de bleeke, bleeklichte weken. De première is op 23 maart en wordt uitgevoerd door het Groot Omroepkoor olv Philipp Ahmann. Als tekst gebruikte zij het gelijknamige gedicht van Herman Gorter, nadat zij al eerder zijn gedicht 'De stille weg' op muziek zette. Verder op het programma staan stukken van Tchaikovsky en Sofia Gubaidoelina. Voor wie graag wil komen, maar niet kan, niet getreurd: het concert wordt live uitgezonden op Radio 4.
za 23 maart 2019 • Concertgebouw | Amsterdam - 14.15 uur

NEW OPERA - Jennifer Walsh

In 2019 bestaat het festival 25 jaar en pakt het extra uit, óók in het Muziekgebouw, met de wereldpremière van Jennifer Walshe nieuwste werk, Time Time Time, gemaakt in samenwerking met filosoof Timothy Morton en uitgevoerd met een selecte groep geluidskunstenaars.
zo 30 februari 2019 • Muziekgebouw a/h IJ - 20.30 uur

Vanessa Lann - Wereldpremière

One/Life for piano quintet is a new piece by Vanessa Lann. This work was commissioned for the closing concert of the Brundibár Arts Festival in Newcastle and Gateshead, UK. Launched in 2016, the annual Brundibár Arts Festival is the only recurring British festival dedicated to artists who were victims of the Holocaust. In addition to celebrating the work of those artists murdered or who perished, the Festival regularly commissions a new composition as a message of hope in times of adversity. This concert is dedicated to the memory of Hanni Begg (1929-2017) who was torn from home as a child but narrowly escaped deportation. She was the only family member to survive the war. Hanni was also a keen supporter of the Festival from its inception.
The Sage, Gateshead (UK) | January 31, 2019 | 19.30

Annelies Van Parys - wereldpremière

Ter gelegenheid van de nationale herdenkingsplechtigheden rond de Eerste Wereldoorlog, vroeg het Belgian National Orchestra Annelies Van Parys een nieuw werk te componeren voor koor, twee solisten en orkest. Op zondag 11 november, brengt Klara Live - honderd jaar na de Grote Oorlog - rechtstreeks vanuit Bozar, A War Requiem. Voluit heet het werk A War Requiem – For a human World: het wil een eresaluut zijn aan de slachtoffers van alle oorlogen, èn een pleidooi voor meer begrip en menselijkheid.
Het Nationaal Orkest van België, Collegium Vocale Gent en solisten Sophie Karthäuser en Thomas Bauer staan onder leiding van dirigent Hugh Wolff.
11 November, BOZAR Brussels (BE) - Live te horen vanaf 14.00 uur op KLARA-LIVE
10 November, De Singel Antwerpen (BE)
9 November, Concertgebouw Brugge (BE)
8 November, Salle Philharmonique Liège (BE)

Mathilde Wantenaar - wereldpremière

In opdracht van de Cello Biënnale werkte Mathilde Wantenaar de afgelopen maanden aan een nieuw stuk voor Cellokwartet Ferschtman voor cellisten Dmitry Ferschtman, Larissa Groeneveld, Ketevan Roinishvili en Willem Stam.
donderdag 25 oktober 2018 | Muziekgebouw aan het IJ | 20.15
Lees meer hier>>

Kate Moore - Wereldpremière

Cello Biënnale Amsterdam - Highlights! Drie generaties componisten schrijven voor cello - met Amsterdam Sinfonietta, en solisten Kristina Blaumane, Harriet Krijgh (cello) en Claron McFaddon zang. Op het programma o.m. een nieuw werk voor 4 cello's van Kate Moore. Ook op het programma, het celloconcert van Dobrinka Tabakova. Op de Cello Biënnale van 2008 speelde Kristina Blaumane het nieuwe celloconcert van de Bulgaars-Britse componiste Dobrinka Tabakova. Het inmiddels vaak uitgevoerde en op cd gezette stuk verdient na 10 jaar een reprise.
zaterdag 27 oktober 2018 | Muziekgebouw a/h IJ | 16.30
Lees meer hier>>

Annelies van Parys - Wereldpremière

Annelies Van Parys voltooit Debussy's opera La chute de la maison Usher voor Staatsoper Berlin
Op 12 oktober 2018 vindt de wereldpremière plaats van USHER. Deze nieuwe avondvullende opera van Annelies Van Parys is gebaseerd op Debussy's schetsen van zijn onvoltooide opera La chute de la maison Usher. Met evenveel respect als precisie neemt zij de muzikale ideeën van Debussy op in haar compositorische palette en schroomt niet om haar eigen klankwereld te laten samensmelten met die van Debussy.
Lees meer

Hilda Paredes - Wereldpremière

Ze was een legendarische Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijdster: Harriet Tubman (ca. 1822 - 1913). Halverwege de vorige eeuw ontsnapte zij aan een slavenbestaan, waarna ze met gevaar voor eigen leven vele lotgenoten bevrijdde. In deze voorstelling Harriet vertelt zij haar hartverscheurende levensverhaal aan het meisje Alice. Sopraan Claron McFadden en componiste Hilda Paredes (Mexico, 1957) eren Harriet Tubman met urgent muziektheater dat ons uiteindelijk allemaal een spiegel voorhoudt.
Deze voorstelling Harriet is al genomineerd voor de Fedora Generali Prize for Opera 2018.
woensdag 3 oktober 2018 | 20.15 | Muziekgebouw a/h IJ

Calliope Tsoupaki - Wereldpremière

De zee. Calliope Tsoupaki roept met blokfluit, panfluit (!) en orkest dezelfde krachten op als Debussy haar opdrachtwerk voor de Zaterdagmatinee: Salto di Saffo.
Zij putte inspiratie uit de zee, meer specifiek uit de bootreis die haar voor een compositiestudie naar Nederland voerde. Ter hoogte van Lefkas, het rotsige eiland waar volgens de overlevering de dichteres Sappho haar fatale sprong zou hebben gemaakt, besefte Tsoupaki dat ze voor lange tijd afscheid nam van haar geboortegrond. 'Het was een heel dubbele emotie', aldus de componiste. 'Een gevoel van diep verlies, maar ook van een enorme kracht.' Die dubbele gemoedstoestand vormde het uitgangspunt voor een golvende dialoog tussen blokfluit, panfluit en ensemble.
Concertgebouw | zaterdag 6 oktober 2018 | 14.15 uur

Calliope Tsoupaki - wereldpremière

Calliope Tsoupaki heeft in opdracht van het Holland Festival een nieuw dubbelconcerto geschreven. De Syrian Big Band was de eerste in zijn soort in de Arabische wereld en gaf bigbandmuziek een stem in Syrië. Samen met het Metropole Orkest speelt een aantal solisten van de Syrische bigband – de meesten inmiddels woonachtig in het Westen – in Carré een avontuurlijk programma vol traditioneel repertoire en energiek eigen werk. Veelzijdige muzikanten als ney-speler Moslem Rahal (in 2016 nog op het festival met The Orchestra of Syrian Musicians), zangeres Dima Orsho en zanger en multi-instrumentalist Ibrahim Keivo laten hun soulvolle geluid horen.
Bovendien treden topklarinettist Kinan Azmeh en de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans aan voor de wereldpremière van een grensoverschrijdend dubbelconcert voor klarinet en trompet: Tragoudi. Deze compositie is van de Grieks-Nederlandse Tsoupaki, die zich in haar werk vaak laat inspireren door traditionele muziek uit Griekenland en het Midden-Oosten.
8 & 9 juni 2018 - 20.00 | Theater Carré

Catherine Christer Hennix
Wereldprèmiere in het Stedelijk Museum Amsterdam

Op 16 en 17 februari 2018 vindt de première plaats van Blue(s) in Green to the 31 Limit, een nieuw werk van Catherine Christer Hennix dat twee maal wordt uitgevoerd in het Teijin Auditorium als deel van de Sonic Acts Academy in het Stedelijk Museum. Dit nieuwe werk, uitgevoerd door Benjamin Duboc, Rozemarie Heggen en Marcus Pel, gaat in op opvattingen over de ruimte en probeert met name onze ervaring van ruimte-gebonden fenomenen tegen te werken. Het werk maakt deel uit van een reeks experimenten met microtonaliteit, pure intonatie en de ruimte van geluid.
Stedelijk Museum Amsterdam -Teijin Auditorium

Vanessa Lann - Wereldpremière

The National Children's Choir of the Netherlands conducted by Wilma ten Wolde (Nationaal Kinderkoor) will give the premiere performance of a new choral work by Vanessa Lann: The Duck and the Kangaroo (text: Edward Lear)
This piece was written on request to celebrate their 25th Anniversary as part of a new collection of pieces for the choir.
January 28, 2018, 17.00 | Noorderlichtkerk - Zeist

Rieteke Hölscher - Wereldpremière

The world premiere of Black and White for Robot Toy Piano by Rieteke Hölscher will take place during the UnCaged Toy Piano Festival 2017 in Brooklyn, New York.
If you're in the area, check it out!
December 13, 2017 - 8 p.m. | Roulette Intermedium

Vanessa Lann - Wereldpremière @Bimhuis Amsterdam

naked, I for two pianos is een nieuw werk dat Vanessa Lann in opdracht schreef voor het onlangs opgerichte pianoduo X88 (Saskia Lankhoorn & Vicky Chow). Deze compositie maakt onderdeel uit het programma OUTER LIMITS met allemaal nieuw werk.
3 december 2017 - Den Haag
Festival Dag in de Branding
15.00 uur | Korzo Theater
2 december 2017 - Rotterdam
20.15 uur | RED SOFA Series, De Doelen
1 december 2017 - Amsterdam
om 20.30 uur | Bimhuis, Muziekgebouw aan 't IJ

Dag in de Branding

De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. De prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt door het Fonds Podiumkunsten. Dit jaar mag Kate Moore de prijs in ontvangst nemen voor het werk The Dam. De jury stelt dat ‘The Dam zowel een spannende meeslepende compositie is als een rijke verklanking van het tijdsgewricht. De fluisterzachte, mysterieuze motorische beweging waarmee het werk opent mondt met een overtuigende opbouw uit in een groots muzikaal gebaar... Moore wil in haar muziek niet nuanceren of verzachten, maar raakt de luisteraar direct zonder compromis.'
Uitreiking Matthijs Vermeulen Prijs aan Kate Moore
met aansluitend concert HERZ ensemble
za 2 december, 20.00 uur | Korzo Theater

Dobrinka Tabakova - Wereldpremière

Voor de tweede keer kreeg de Bulgaarse/Britse Dobrinka Tabakova een opdracht van Amsterdam Sinfonietta. Zij zal aanwezig zijn bij de wereldpremière in het Muziekgebouw aan het IJ op donderdag 16 november 2017 (helaas uitverkocht, maar probeer op de wachtlijst te komen). Speciaal voor dit programma schreef de Brits/Bulgaarse componiste Dobrinka Tabakova een nieuw dubbelconcert met pianistische broers Jussen naast het orkest. Amsterdam Sinfonietta gaat dan ook nog op tournee door het land en dit werk is dan een aantal keren te horen. Kijk hier voor de speellijst.

Vanessa Lann - Wereldpremière

Martine Reurings & Dick Hanemaayer (bassoons) and the Van Wassenaer Orchestra under the direction of Benjamin Boers will perform the world premiere of Rise by Vanessa Lann. Concertos for two bassoons and orchestra have existed for some time, but this work is unique: the sound combinations between the two bassoons are totally new, as are the timbres within the orchestra.
November 19, 2017 | 15:00 - Messiaskerk - Zijlaan 57 Wassenaar