vrouwelijke componisten Women Composers news
 

Katia Tchemberdji - wereldpremière

De Russische pianist/componist Katia Tchemberdji schreef speciaal voor Amsterdam Sinfonietta een dubbelconcerto viool, piano, strijkers en slagwerk . Dat werk wordt voor het eerst gespeeld op donderdag 16 mei in het Muziekgebouw aan het IJ. Daarnaast wordt ook een werk voor 8 strijkers van de IJslandse Anna Thorvaldsdottir uitgevoerd. En vooraf een inleiding met Thea Derks.
do 16 mei 2019 • Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam - 20.15 uur

Prizes - Best Lithuanian Compostiions 2018

Rūta Vitkauskaitė is winner of the Best Composition Of The Year Award in Lithuania for her composition Chrysalis. And Žibuoklė Martinaitytė was awarded for her orchestral work Millefleur.
Listen to their music and other terrific Lithuanian composers in our first show in May 2019.

Rozalie Hirs - Wereldpremière

Eén concert, drie premières. Dat kun je met een gerust hart overlaten aan de moderne-muziek-specialisten van Ensemble Musikfabrik. Van Rozalie Hirs klinkt het laatste deel van haar trilogie parallel world getiteld: lightclouds. 'Mijn nieuwe werk is zowel een Frans spectraal als een minimalistisch stuk', aldus de Nederlandse componiste. De muziek van haar Duitse collega Carola Bauckholt klinkt op de grens van toon en ruis, klank en stilte. In Schlammflocke bloeien muzikale texturen op uit mysterieuze natuurgeluiden
Daarnaast speelt Musikfabrik Gougalon van Unsuk Chin. In dit stuk haalt de Koreaanse componiste herinneringen op aan de capriolen van een straattheatergroep in Seoul. En ook een werk van Rebecca Saunders, die onlangs de Ernst von Siemens Muziekprijs won (als 2de vrouw ooit + een bedrag van €250,000!).
zaterdag 18 mei 2019 • Concertgebouw Amsterdam -14.15 uur

NEW CD - Johanna Senfter

Johanna Senfter (Duitsland, 1879 -1961) was studente was bij Max Reger. 134 werken liet zij na, waaronder 9 symfonieën, 26 orkestwerken, kamermuziek, koormuziek, én orgelwerken. Weinig daarvan is gepubliceerd en na haar dood in 1961 gingen de manuscripten naar het Conservatorium in Keulen.
Net uitgebracht door Paladino Music is een dubbel-cd met werken voor viool.
World premiere recordings!
Johanna Senfter - Works for Violin
Paladino Music - PMR 0101

Shirley Thomspon - Canales Project

Shirley Thompson schrijft een nieuw lied voor The Canales Project, een liedprogramma dat bijzondere vrouwelijke leiders muzikaal viert. Thompson componeert ter ere van ambassadeur Ruth Davis, de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse directeur van de United States Diplomatic Services, het hoogste orgaan voor diplomatie in de VS. De opdracht wordt ondersteund door de United Nations Decade of Women en de Universiteit van Wolverhampton.
Meer lezen over dit project hier>>.
Shirley ThompsonLegend of the Phoenix
The Canales Project – Carla Canales, singer
12 mei 2019 | National Gallery of Art Washington D.C.

Mayke Nas - Wereldpremière

Mayke Nas schrijft prettig gestoorde muziek voor de ZaterdagMatinee waaraan altijd een ironisch rafeltje zit. In een extra voorconcert klinkt om 13.15 uur A horseless carriage: een ode aan Henry Ford, die niet alleen de ‘allesmans-auto’, maar ook de eindeloos repeterende beweging aan de lopende band uitvond. Minimal music, maar dan neo.
zaterdag 6 april 2019 • Concertgebouw Amsterdam -13.15 uur
Luisteren live kan hier>>

NEW CD - Eva Reiter

Noch sind wir ein Wort ... is the title of the portrait-CD of the winner of the Erste Bank Kompositionspreis of 2016, Eva Reiter. Eva Reiter's music is a speculative approach of the basic elements of music. She not only examines the musical elements and orders them in an analytically "correct" fashion, but also renders audible a world that previously, had yet to exist.
Noch sind wir ein Wort...
Klangforum Wien
Kairos 0015031 KAI

Kate Moore - wereldpremière

Space Junk (ruimteafval) is het nieuwste werk van Kate Moore, dat tijdens de opening van het Minimal Music Festival 2019 haar wereldpremière beleeft. De uitgesproken geëngageerde Moore componeerde het speciaal voor Asko|Schönberg. Het werk is van alles tegelijk: een broeierige harmonie van sferen, maar ook de verklanking van een milieuramp én een spannend ruimteverhaal verteld met graphic novel-technieken. Het is een avondvullende programma van Moore's muziek; ook The Art of Levitation en Klepsydra worden uitgevoerd olv Marzena Diakun.
woensdag 3 april 2019 • Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam - 20.15 uur
n.b. om 22.00 uur DJ Fenna Fiction!
Alles over het Minimal Music Festival 2019
hier>>

PRIJZEN - Annelies Van Parys

Op vrijdag 22 maart 2019 werden voor de 9e keer De Klara's - Classical Music Awards uitgereikt. Annelies Van Parys ontving De Klara voor Beste Componist én Muziekpersoonlijkheid van 2018. Uit het juryrapport: Wie doet het haar na? In één jaar minstens vier aanzienlijke creaties waaronder 'A War Requiem' als officieel slotmoment voor de herdenking van 14-18... Het was muziek die binnen kwam, die meedogenloos en spectaculair was. In elke noot...
Van Parys weet altijd te bekoren. Haar muziek raakt al je zintuigen. Zij is een componist en een artiest waar je niet meer langs kan - Annelies Van Parys is de muziekpersoonlijkheid van het jaar.

Mathilde Wantenaar - Wereldpremière

Amsterdam Sinfonietta speelt werken van Biber en Bartók en een nieuwe versie voor strijkorkest van Nachtmuziek een ode van componist Mathilde Wantenaar aan de Hongaar Béla Bartók. Ook op het programma, het eerste pianoconcert van JS Bach met de Italiaanse pianiste Beatrice Rana als soliste. Zij is voor het eerst te gast bij Amsterdam Sinfonietta.
za 30 maart 2019 • Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam - 20.15 uur