vrouwelijke componisten Women Composers Archives for April 2018 | news vrouwelijke componisten | women composers
 

Kaja Draksler wint Paul Acket Award

Pianiste/componiste Kaja Draksler (1987, Kranj, Slovenië) heeft de Paul Acket Award gewonnen. De Paul Acket Award wordt jaarlijks door het North Sea Jazz Festival uitgereikt aan een artiest die een bredere publieke erkenning verdient voor zijn of haar buitengewone muzikaliteit. Spannende, krachtige vrije improvisaties in combinatie met technieken uit de hedendaags-gecomponeerde muziek, kenmerken de zeer persoonlijke stijl van het Sloveense multitalent Kaja Draksler, aldus North Sea Jazz. Ze neemt de Paul Acket Award in ontvangst op het North Sea Jazz Festival, waar ze op vrijdag 13 juli met het Kaja Draksler Octet optreedt.

Annelies Van Parys - Wereldpremière

De samenwerking tussen Annelies Van Parys en de zangers van Neue Vocalsolisten gaat terug tot 2015 met de productie van de opera Private View. Nu wordt Van Parys teruggevraagd om muziek te verzorgen voor de nieuwe voorstelling Songs of Love and War: An Archive of Love. Van Parys bewerkte hiervoor haar Ah cette fable (2017) voor mezzosopraan en saxofoon tot een koorstuk. Op 12 april geven de Neue Vocalsolisten een try-out in Stuttgart. De première vindt plaats tijdens de Operadagen Rotterdam.
12 april Theaterhaus Stutttgart (try-out)
20 mei Operadagen Rotterdam, Noletloodsen Theater (wereldpremière)
21 mei Operadagen Rotterdam, Noletloodsen Theater

Hedendaagse Muziekcursus
aan de Volksuniversiteit Amsterdam

20e eeuwse muziek ligt voor velen niet zo goed in het gehoor en is niet altijd makkelijk te begrijpen. Deze cursus wil daar een handje bij helpen. Door korte films, luisterfragmenten en door er daarna met elkaar over te praten.
Elke avond staan een thema en twee of drie componisten centraal:
Les 1 woensdag 9 mei: Twee Griekse componisten in Amsterdam:
Calliope Tsoupaki en Aspasia Nasapoulou
Les 2 woensdag 16 mei: Drie componisten en de Tweede Wereldoorlog:
Rosy Wertheim, Leo Kok en Marjo Tal
Les 3 woensdag 23 mei: Twee unieke stemmen in de hedendaagse muziek: Christina Viola Oorebeek en Willem Jeths

Deze cursus bestaat uit: 3 lessen van 2 uur
vanaf woensdag 9 mei 2018 om 19:30 uur.
Cursusprijs: € 89,00
Docenten: Els van Swol & Patricia Werner Leanse
Locatie: OBA, Oosterdokskade, Amsterdam
Inschrijven hier

Mathilde Wantenaar - premierès

In opdracht van het Nederlands Studenten Kamerorkest o.l.v. Ivo Meinen schreef Mathilde Wantenaar een nieuw werk voor kamerorkest en sopraan Jeannette van Schaik waarin Virginia Woolf's A Haunted House wordt verklankt, een sfeervol poëtisch spookverhaal over liefde en vergankelijkheid.
En ter gelegenheid van de Dutch Classical Talent tour van bariton Raoul Steffani en pianist Daan Boertien heeft Mathilde het gedicht Spring in War-Time van Sara Teasdale (1884–1933) op muziek gezet.
Tournees door het hele land in de maand april.
Speellijst A Haunted House
Speellijst Spring in War-Time

NEW CD - Hazel Leach

Spotlight van Nieuw Amsterdams Peil

…concerten waarin een componist zijn of haar eigen avond mag samenstellen.
In deze aflevering Michel van der Aa. Maar naast zijn eigen composities wordt er nieuw werk uitgevoerd van de Engelse Anna Meredith en hypnotiserende muziek van de IJslandse Anna Thorvalsdottir. Er is ook een special guest: Wende.
donderdag 19 APRIL 2018 om 20:15 | Muziekgebouw aan 't IJ
inleiding vooraf om 19.15