vrouwelijke componisten Women Composers Archives for April 2024 | news vrouwelijke componisten | women composers

Marion von Tilzer - Theater na de Dam

Een eerbetoon aan Vilma Grunwald gebaseerd op haar laatste brief aan haar echtgenoot geschreven kort voor haar dood in Auschwitz.
Het muziekprogramma bestaat uit composities van Marion von Tilzer, uitgevoerd door een negenkoppig ensemble en versterkt door een special enscenering en lichtdesign om het publiek een bijzonder concertervaring te laten beleven.
Into Eternity – hoewel hartverscheurend, is een verhaal over het menselijk vermogen tot liefde. Een verhaal van moed en vertrouwen, verteld door een vrouw die oog in oog staat met de dood tijdens de Holocaust. In de brief aan haar echtgenoot laat Vilma haar licht schijnen over de kern van het aanvaarden van omstandigheden zonder het geloof in de schoonheid van het leven en de hoop in de goedheid ervan te verliezen, met het volle vertrouwen dat liefde ons door en voorbij het einde draagt.
4 mei 2024 - 21.00 uur | Theater de Veste, Alkmaar
2 mei 2024 - 20.15 uur | De Duif, Amsterdam

Tansy Davies - wereldpremière

De Britse componist Tansy Davies schreef in opdracht van Asko|Schönberg Canopies of Liquid Light, waarin ze verbanden tussen het ondermaanse en de onzichtbare krachten van de kosmos een muzikale vorm geeft. Onderlinge verbondenheid van mensen met hun omgeving is een van de thema’s in het werk van Davies.
donderdag 18 april 2024 - 20.15 | Muziekgebouw aan het IJ
met inleiding vooraf om 19.15 uur

Dag in de Branding - Editie #70

De uitreiking van de Willem Pijper Prijs staat centraal in deze editie van Festival Dag in de Branding van 31 mei t/m 2 juni.
Componisten Cecilia Arditto en Trevor Grahl krijgen de compositieprijs van de Gemeente Den Haag in Amare uitgereikt door wethouder Saskia Bruines. Werk van Arditto en Grahl te horen in het festival, dat zich dit keer uitstrekt over drie dagen en ook plaatsvindt in het Orgelpark te Amsterdam op zondag 2 juni 2024 om 14.15. .

Karmit Fadael - wereldpremière

Karmit Fadael omschrijft zichzelf als ‘emotioneel, koppig, rationeel maar ook kalm’, en zegt erbij dat je die eigenschappen terug kunt horen in haar muziek. In haar orkestwerken valt ook telkens een etherische klankschoonheid op. Zij maakte afgelopen jaren indruk met haar voldragen, oorspronkelijke muziek. Nu heeft ze een nieuw vioolconcert geschreven voor de avontuurlijke violist Pieter van Loenen én het Noord Nederlands Orkest. De titel: Mimesis.
donderdag 11 april 2024 - 20.15 | Muziekgebouw aan het IJ (ook live te horen via NPO Klassiek)
met inleiding vooraf om 19.15 uur

Luister naar de Podcastserie: NOOIT VAN GEHOORD?!