vrouwelijke componisten Women Composers concerttip | news vrouwelijke componisten | women composers

Die Stadt ohne Juden - Olga Neuwirth

De expressionistische film Die Stadt ohne Juden uit 1924 gold lange tijd als verloren, tot er in 2015 een kopie opdook op een Parijse vlooienmarkt. De film, over de opkomst van het fascisme, is weer akelig actueel. De gevierde Oostenrijkse componiste Olga Neuwirth schreef een nieuwe soundtrack voor de film, die bij de vertoning live wordt uitgevoerd door Ensemble Klang.

Neuwirth imbues the black-and-white film with colour by accompanying scenes of Jewish communal life with oriental sounds and Klezmer music or by her unusual treatment of the instruments. - Salzburger Nachrichten

donderdag 13 februari 2020 • Muziekgebouw aan het IJ Amsterdam | 20.15 (met inleiding om 19.15)
ook op donderdag 20 februari 2020 • Korzo Theater Den Haag | 20.30

Nieuwe Noten Amsterdam #6

In deze serie voor hedendaagse kamermuziek worden werken en ideeën van bekende ensembles, jonge musici en denkers gepresenteerd, in klank en woord. Bij elk concert is er een speciale gast die een actueel thema aansnijdt en de musici en het publiek betrekt.
Met muziek van o.a. Sarah Hennies, Aleksandra Popovska en Aspasia Nasopoulou.
9 februari 2020 • Nieuwe Noten Amsterdam | Plein Theater Amsterdam | 15.00 uur

Musique Concrete + 1000 Eyes

Musique Concrète"Ruimtelijke totaalinstallatie met klank en licht
Alu Montorfano - objecten en fluit
Cecilia Arditto - compositie, projectoren en elektronica

Componisten dromen graag over nieuwe werelden die niet alleen gevat zijn in klank, maar ook in beeld. De in Nederland woonachtige Argentijnse componiste Cecilia Arditto zet graag alledaagse voorwerpen en eenvoudige middelen in om een eigenzinnige klankwereld op te bouwen.

De nieuwe totaalinstallatie Musique Concrete is een klank- en lichtspel dat zich afspeelt in het duister. Twee spelers zetten klankobjecten, tapes en beeldprojectoren (magic lanterns) in om een ruimtelijk en magisch ritueel op te roepen. Met sobere middelen weten de spelers een verleidelijke, filmische droomwereld te creëren.

In verval geraakte technologie, het redden van 'afval' en deze tot muziekinstrument maken, geeft aanleiding om in gesprek te raken over duurzaamheid, consumentisme design en politiek. Graag gaan we hierover in publiek gesprek met Sara Rodrigues (Portugal, VK), componist en activist; Petra Strahovnik (Slovenië, NL) componist; Alu Montorfano, fluitisten en multimedia-performer (Argentinië, Spanje) en Cecilia Arditto, componist (Argentinië, NL). Moderator: Ingrid van Schijndel (NL) choreograaf en dramaturg.

zondag 26 januari 2020 - 18.00 | Splendor Amsterdam

Bosch Requiem van
Calliope Tsoupaki

Afgelopen najaar was de wereldpremière van Liknon tijdens November Music. Festival componist (en ook componist des vaderlands) Calliope Tsoupaki schreef haar Bosch Requiem in opdracht van het festival.
En nu is het te zien en horen in Amsterdam. In dit avondvullend werk, heeft Tsoupaki het icoon van ‘Panagia Myrtidiotissa’ ofwel De Madonna van de mirte als uitgangspunt genomen, gecombineerd met Mariagebeden van de 17e-eeuwse Kretenzer monnik Agapios Landos.
donderdag 9 januari 2019 • Muziekgebouw aan het IJ | 20.15 (met inleiding Michel Kalifa om 19.15)

Abonneer je op de Podcastserie: NOOIT VAN GEHOORD?!