vrouwelijke componisten Women Composers festival | news vrouwelijke componisten | women composers

Dag van de Componist

Op 18 juni 2022 organiseert New Music NOW met alle partners de Dag van de Componist! Een groots event dat de Nederlandse componisten en de nieuwe muziek in de schijnwerpers zet. Het is een feest van het hele netwerk van makers, mogelijk-makers en natuurlijk de liefhebbers. Zet het vast in je agenda en bedenk wat je zelf zou kunnen doen! New Music NOW houdt je met grote regelmaat op de hoogte van de stappen die gezet worden in de voorbereiding.
Al bekend is:
  • Duo Kurkuma (Joke Kegel en Ere Lievonen) met nieuwe stukken van Joke Kegel - Uilenburger synagogue | Nieuwe Uilenburgerstraat 91 - 15.00 uur - tickets hier>>
  • Heleen Verleur en Rieteke Hölscher spelen een programma van ongeveer drie kwartier met eigen composities voor vierhanden. In Splendor - 16.30 uur - tickets hier>>

Oranjewoud Festival

THEY HAVE WAITED LONG ENOUGH
Componisten
Annelies Van Parys, Aftab Darvishi en Calliope Tsoupaki creëren nieuwe, hedendaagse klanken voor drie vrouwen die veel te lang in de marges van de grote Griekse mythes hebben moeten wachten. Ze kleuren hun verhalen in met nieuw licht, nieuwe nuance en nieuwe slagkracht. Is Medea een wraakzuchtig monster of een moeder verteerd door compassie? Is Circe een kwaadaardige heks of een heldin vol grootse menselijkheid? En wat is er met dat zogenaamd weerloze wachten van Penelope? 
Schrijfster Gaea Schoeters zoekt naar woorden die deze vrouwen recht doen: ontroerend én bevrijdend. Sopraan Katharine Dain zingt hen tot leven. Drie kleurrijke solisten gaan een intense dialoog aan op klarinet, duduk en qanun. De Britse Natalie Haynes, stand-up classicist en meeslepend verteller, voorziet de drie personages van een inleiding. 
zondag 5 juni 2022 - 15.00

Composition for insects, speaker flower bed and bassoon
In de Kas van Nas, vernoemd naar componist Mayke Nas, ervaar je haar geluidskunstwerk Zzzoem!
4 -5-6 juni 2022 - vanaf 10.00 uur

Holland Festival - Mary Finsterer

Een van de highlights van het Holland Festival dit jaar is de hedendaagse opera over het geheimzinnige zuidelijke continent Antarctica, het nieuwe werk van de Australische componiste Mary Finsterer. Zij verkent de historische, mythische en wetenschappelijke opvattingen en verhalen over het zuidelijke continent. Met een betoverende combinatie van muzikale elementen uit oude en nieuwe stijlen worden we meegevoerd naar de wereld van Antarctica. De Zuidpool is een van de laatste plaatsen op aarde waar de mens nauwelijks komt. Het is er te koud en ontoegankelijk. Juist daarom is het een vruchtbare inspiratiebron voor ongekende verhalen en geschiedenissen.
5 & 6 juni 2022 - Muziekgebouw aan 't IJ - 20.30

Het Laatste Brokken Festival

Corrie van Binsbergen begon in 1986 met Corrie en de Brokken en richtte tien jaar later Corrie en de Grote Brokken op met twaalf kopstukken uit pop en jazz. Als leider van Stichting Brokken initieerde ze talloze grensoverschrijdende projecten en werkte samen met vele schrijvers. In 1999 ontving ze de VPRO/Boy Edgar Prijs.
Speciaal voor de gelegenheid samengesteld Brokken XXL orkest en vele gasten uit het roemruchte brokken-verleden zoals Josse De Pauw, Ellen Deckwitz, Hermine Deurloo, Anton Goudsmit en Frédérique Spigt e.v.a. En op zondag 26 juni komt na het laatste optreden van Toon Tellegen & het Wisselend Toonkwintet de nieuwe generatie aan bod met onder meer High Dive, het project van Morris Kliphuis met Stargaze, zangeres Pitou en dochter Jasja Offermans op bas.
25-06-22 Bimhuis, Amsterdam
Maar houdt Corrie in de gaten: zich gaat zich nu volledig richten op componeren (en de premieres komen van werken in opdracht gecomponeerd voor het Nederlands Studenten Koor, Asko|Schönberg en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Festival Alba Rosa Viëtor

Het festival Alba Rosa Viva! is gewijd aan muziek van vrouwelijke componisten en vernoemd naar de Italiaanse Alba Rosa Viëtor. Deze componiste groeide uit tot kosmopolitisch kunstenaar, maar raakte na haar dood in vergetelheid – onterecht, bewijzen bijvoorbeeld haar geestige liederen. Zo zit het programma vol spetterende en ontroerende, maar zelden gehoorde muziek: een klinkend pleidooi om voorbij de door mannen gedomineerde canon te kijken.

Zes musici vormen samen het ensemble voor de 4e editie van het Alba Rosa Viva! Festival in de vorm van een feestelijke concertavond. Het hart van deze avond is de finale van de compositiewedstrijd voor jonge componisten. Eén van de vier finalisten is de jonge Nederlander Primo Ish-Hurwitz met zijn kamermuziekwerk Listen. Traditiegetrouw houdt het Alba Rosa Viva! Festival ook een warm pleidooi voor vrouwelijke componisten, met schitterende werken van Hanna Kulenty, Calliope Tsoupaki, Lili Boulanger, Ursula Mamlok en Alba Rosa Viëtor. Gezamenlijk sluit het festivalensemble de avond af met de wereldpremière van Musing, dat Nicoline Soeter speciaal voor dit concert componeerde.

De Alba Rosa Viëtor Composition Competition stimuleert jonge componisten tot het schrijven van nieuwe kamermuziekwerken. Eerdere winnaars: Mathilde Wantenaar (Nederland), Jack Frerer (Australië) en Sílvia Lanao Aregay (Spanje). De jury bestaat uit de vooraanstaande componisten Willem Jeths, Judith Weir, Calliope Tsoupaki en Hanna Kulenty. Het publiek kiest de winnaar van de Publieksprijs.
18 februari 2022 - Muziekgebouw aan het IJ -19.30

Éliane Radigue - Festival for Electronic Music

Opzwepende elektronische beats, dromerige soundscapes en aanstekelijke dj sets. Voor het eerst hebben November Music en FAQ Festival for Electronic Music de handen ineen geslagen. Op 4 november staat de dag in het teken van Éliane Radigue, een van belangrijkste pioniers uit de elektronische muziek. 's Middags zie je in de Verkadefabriek de documentaire Sisters with Transistors met aansluitend een lezing / masterclass van Julia Eckhardt. 's Avonds is er in de Willem Twee Toonzaal een concertprogramma met zowel oude als nieuwe muziek van Radigue met onder meer een première door Ensemble Klang. Éliane Radigue is winnaar van de Open Oor 2020.
4 november op twee locaties in Den Bosch: Verkadefabriek en Willem Twee Toonzaal - November Music!

Rebecca Saunders - November Music

In 2019 won Rebecca Saunders als eerste vrouwelijke componist de prestigieuze Ernst von Siemens muziekprijs, waarmee ze in een rijtje komt met wegbereiders als György Ligeti, Wolfgang Rihm en Mauricio Kagel. In 2018 zette November Music het dynamische oeuvre van Saunders al in de schijnwerpers. Dit jaar is ze een van de componisten-in-focus met twee portretconcerten door Ensemble Modern. Het in 1980 opgerichte Duitse ensemble behoort tot de elitetroepen van de eigentijdse muziek.
Grote Kerk - vrijdag 12 november - 20.30 uur (ensemble werken)
Willem Twee Toonzaal - donderdag 11 november 2021 - 20.30 uur (kamermuziek)

Dag in de Branding - Editie 61

Tips tijdens Dag in de Branding in Den Haag:

Meriç Artaç presenteerde haar personage Rudan al eerder in Dag in de Branding, maar nu ontwerpt ze een nieuwe instrumentatie voor deze dramatische figuur. Rudan is een van de personages die onderdeel uit maken van Artaç’ opera The Arrival of Mr.Z., waarmee ze in november afscheid neemt van Dag in de Branding.
18 september om 16.00 in Theater aan het Spui

De Zweedse componist Maria W. Horn liet zich inspireren door het Dies Irae uit de Latijnse dodenmis, die al eeuwenlang de katholieke overledenen begeleidt op de weg naar het graf. Het Dies Irae (‘dag van toorn’) beschrijft het Laatste Oordeel – voor veel gelovigen het uur van de waarheid en daarom in de meeste requiems een orkestrale ‘hel en verdoemenis’.
18 september om 20.00 uur in de Lutherse Kerk

Niemand ontkomt eraan: de smartphone beheerst een groot deel van ons leven.In het multimediale stuk Elevation of self-validation dat Celia Swart schreef voor Kluster5, laat Swart zien hoe een jonge vrouw zich verliest in deze virtuele dimensie. De wereld van de eenzame violist Cecí Gold wordt geleidelijk complexer en gelaagder. Het onderscheid tussen echt en fake is steeds moeilijker te maken, ook voor haarzelf.
18 september om 21.15 uur in het Korzo Theater

Oranjewoud Festival 2021

Twee tips:
Pelgrim - Een zintuiglijke reis door de natuur met saxofoniste/componiste Lotte Pen.
Pelgrim is zowel een muzikale als spirituele wandeling in de natuur. Terwijl je door de bossen en velden loopt, luister je via een koptelefoon naar Lottes muziek, een elektronische soundscape die meebeweegt met de verschillende landschappen die je passeert. Aangekomen bij een open plek in het Reigersbosch wacht Lotte je op met een live optreden, waarna Pelgrim holistisch wordt afgesloten.
Programma:
Lotte Pen - Pelgrim (2019/2020)
Hildegard von Bingen - O Virtus Sapiente*
Hildegard von Bingen - O Eterne Deus*

vrijdag 20 augustus = UITVERKOCHT!

Inner Voice - Cora Burggraaf en de binnenstem van Elsa Diepenbrock
Inner Voice is een muzikale voorstelling over een vrouw die haar eigen stem lange tijd liet verstommen. Als echtgenote van de beroemde componist Alphons Diepenbrock die alle aandacht opeiste, viel Elsa Diepenbrock langzaamaan stil. Ook al hielp zij als stottertherapeut anderen juist te praten en sprak zij met gemak in drie talen een grote groep mensen toe, haar eigen stem haperde. Geleidelijk bewoog zij van branie naar bescheidenheid.
Muziek van o.a. Alphons Diepenbrock, Gustav Mahler, Richard Wagner, Anna Cramer, Georges Bizet e.a. Gebaseerd op Cécile en Elsa, strijdbare freules van Elisabeth Leijnse.
vrijdag 20 augustus - 18.00 uur

Dag in de Branding - Editie 60

Het is helaas nog niet mogelijk om live in de zalen te vertoeven, dus presenteert de Dag in De Branding het programma in een online uitzending op woensdag 9 juni. U ziet fragmenten van de verschillende concerten, een interview met componist Meriç Artaç en we praten na afloop graag met u en de artiesten na via Zoom. De afgelopen anderhalf jaar heeft Meriç Artaç, composer in residence bij Festival Dag in de Branding, steeds een nieuw personage voorgesteld aan haar publiek. Langzamerhand nadert ze haar grand finale waarin al deze karakters elkaar zullen ontmoeten: de opera waarmee ze weer afscheid van ons neemt. Voor het zover is maken we kennis met Gece en Korke.
Dag in de Branding - Editie 60 op 9 juni 2021

Dag in de Branding - Mothers

In Mothers voor stem, live-elektronica en video draait om het begrip tijd en ons (on)vermogen dat te doorgronden. De IJslandse componist Sóley Sigurjónsdóttir (1996) giet haar concept in de vorm van volks- en wiegeliedjes, daarmee verwijzend naar een keten van moeders die kennis van generatie op generatie overdragen. In Mothers werkt zij samen met de Zuid-Koreaanse multimediakunstenaar Soyun Park die, net als Sigurjónsdóttir, in Den Haag woont.
Dit onderdeel is alleen te zien in de online uitzending op 16-12-2020

Dag in de Branding - Online!

Een festivalthema dat ver voor de coronacrisis werd bedacht - Abandoned Places. Verlaten plekken in het (stedelijk) landschap die kunstenaars tot de verbeelding spreken. Nu wij geconfronteerd worden met verlaten podia en concertzalen – abandoned omdat er een dodelijk virus rondwaart – krijgt dit thema een geheel nieuwe lading. Op zaterdag 6 juni presenteren wij ons programma online vanuit deze verlaten zalen. In een 1,5 uur durende live-interneteditie ziet u Kluster5 in de Electriciteitsfabriek, Mosa Trio vanuit België en Michel Marang vanuit Korzo. Artist-in-residence Meriç Artaç ging speciaal voor u met de camera door haar geboorteplaats Istanbul, een uitgestorven decor voor haar korte film Mr. Z.

Deze speciale online editie van Festival Dag in de Branding wordt gratis aangeboden. Reserveer via de webshop
Enkele dagen voor het festival krijgt u van ons de uitleg en link per mail.

Dag in de Branding - Editie 55

Een van de meest spraakmakende componisten van vandaag is de IJslandse Anna Thorvaldsdottir. Haar werken worden wereldwijd uitgevoerd door beroemde orkesten en ensembles. Zij is te gast Festival Dag in de Branding op 7 & 8 maart en dat haar werk centraal staat in de twee concerten van het New European Ensemble in Korzo. Op zaterdag 7 maart gaat muziekjournalist Thea Derks om 19:30 uur in gesprek met Anna Thorvaldsdottir in de Nieuwe Kerk.
Ook op 7 maart is de première van Zizos, een nieuw werk van Meriç Artaç (Istanbul, 1990), artist-in-residence bij Festival Dag in de Branding. Centraal staat het driekoppige personage Zizos, vrij naar de mythologische Cerberus, bewaker van de onderwereld. Meriç schrijft een geheel nieuwe taal voor het universum van Zizos, waarbij iedere klank en lettergreep verbonden is aan een beweging. Zo componeert Meriç niet alleen haar noten maar meteen een choreografie.
Dag in de Branding - 7 & 8 maart 2020 op diverse locaties in Den Haag

Dag in Branding - Madam Koo

De nieuwe artist-in-residence, componiste Meriç Artaç, heeft voor Festival Dag in de Branding op zaterdag 14 december een programma samengesteld met nieuwe muziek die middenin de maatschappij staat. De aftrap is in Filmhuis Den Haag met een film en nagsprek over het thema van de dag: 'the psychology of fear and distrust'. Sopraan Elisabeth Hetherington neemt ons mee naar het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in een intiem liederenprogramma (met werken van Silvia Borzelli en Bec Plexus previously known as Brechtje van Dijk) in de Nieuwe Kerk. Componist Petra Strahovnik vraagt aandacht voor de situatie van mensen met een mentale aandoening in het programma van Modelo62. Tot slot Madam Koo, de opera van Meriç Artaç zelf in Korzo. Hierin onderzoekt ze de impact van terroristische aanslagen.
Dag in de Branding - 14 december 2019 op diverse locaties in Den Haag