vrouwelijke componisten Women Composers festival | news vrouwelijke componisten | women composers
 

Éliane Radigue - Festival for Electronic Music

Opzwepende elektronische beats, dromerige soundscapes en aanstekelijke dj sets. Voor het eerst hebben November Music en FAQ Festival for Electronic Music de handen ineen geslagen. Op 4 november staat de dag in het teken van Éliane Radigue, een van belangrijkste pioniers uit de elektronische muziek. 's Middags zie je in de Verkadefabriek de documentaire Sisters with Transistors met aansluitend een lezing / masterclass van Julia Eckhardt. 's Avonds is er in de Willem Twee Toonzaal een concertprogramma met zowel oude als nieuwe muziek van Radigue met onder meer een première door Ensemble Klang. Éliane Radigue is winnaar van de Open Oor 2020.
4 november op twee locaties in Den Bosch: Verkadefabriek en Willem Twee Toonzaal - November Music!

Rebecca Saunders - November Music

In 2019 won Rebecca Saunders als eerste vrouwelijke componist de prestigieuze Ernst von Siemens muziekprijs, waarmee ze in een rijtje komt met wegbereiders als György Ligeti, Wolfgang Rihm en Mauricio Kagel. In 2018 zette November Music het dynamische oeuvre van Saunders al in de schijnwerpers. Dit jaar is ze een van de componisten-in-focus met twee portretconcerten door Ensemble Modern. Het in 1980 opgerichte Duitse ensemble behoort tot de elitetroepen van de eigentijdse muziek.
Grote Kerk - vrijdag 12 november - 20.30 uur (ensemble werken)
Willem Twee Toonzaal - donderdag 11 november 2021 - 20.30 uur (kamermuziek)

Dag in de Branding - Editie 61

Tips tijdens Dag in de Branding in Den Haag:

Meriç Artaç presenteerde haar personage Rudan al eerder in Dag in de Branding, maar nu ontwerpt ze een nieuwe instrumentatie voor deze dramatische figuur. Rudan is een van de personages die onderdeel uit maken van Artaç’ opera The Arrival of Mr.Z., waarmee ze in november afscheid neemt van Dag in de Branding.
18 september om 16.00 in Theater aan het Spui

De Zweedse componist Maria W. Horn liet zich inspireren door het Dies Irae uit de Latijnse dodenmis, die al eeuwenlang de katholieke overledenen begeleidt op de weg naar het graf. Het Dies Irae (‘dag van toorn’) beschrijft het Laatste Oordeel – voor veel gelovigen het uur van de waarheid en daarom in de meeste requiems een orkestrale ‘hel en verdoemenis’.
18 september om 20.00 uur in de Lutherse Kerk

Niemand ontkomt eraan: de smartphone beheerst een groot deel van ons leven.In het multimediale stuk Elevation of self-validation dat Celia Swart schreef voor Kluster5, laat Swart zien hoe een jonge vrouw zich verliest in deze virtuele dimensie. De wereld van de eenzame violist Cecí Gold wordt geleidelijk complexer en gelaagder. Het onderscheid tussen echt en fake is steeds moeilijker te maken, ook voor haarzelf.
18 september om 21.15 uur in het Korzo Theater

Oranjewoud Festival 2021

Twee tips:
Pelgrim - Een zintuiglijke reis door de natuur met saxofoniste/componiste Lotte Pen.
Pelgrim is zowel een muzikale als spirituele wandeling in de natuur. Terwijl je door de bossen en velden loopt, luister je via een koptelefoon naar Lottes muziek, een elektronische soundscape die meebeweegt met de verschillende landschappen die je passeert. Aangekomen bij een open plek in het Reigersbosch wacht Lotte je op met een live optreden, waarna Pelgrim holistisch wordt afgesloten.
Programma:
Lotte Pen - Pelgrim (2019/2020)
Hildegard von Bingen - O Virtus Sapiente*
Hildegard von Bingen - O Eterne Deus*

vrijdag 20 augustus = UITVERKOCHT!

Inner Voice - Cora Burggraaf en de binnenstem van Elsa Diepenbrock
Inner Voice is een muzikale voorstelling over een vrouw die haar eigen stem lange tijd liet verstommen. Als echtgenote van de beroemde componist Alphons Diepenbrock die alle aandacht opeiste, viel Elsa Diepenbrock langzaamaan stil. Ook al hielp zij als stottertherapeut anderen juist te praten en sprak zij met gemak in drie talen een grote groep mensen toe, haar eigen stem haperde. Geleidelijk bewoog zij van branie naar bescheidenheid.
Muziek van o.a. Alphons Diepenbrock, Gustav Mahler, Richard Wagner, Anna Cramer, Georges Bizet e.a. Gebaseerd op Cécile en Elsa, strijdbare freules van Elisabeth Leijnse.
vrijdag 20 augustus - 18.00 uur

Dag in de Branding - Editie 60

Het is helaas nog niet mogelijk om live in de zalen te vertoeven, dus presenteert de Dag in De Branding het programma in een online uitzending op woensdag 9 juni. U ziet fragmenten van de verschillende concerten, een interview met componist Meriç Artaç en we praten na afloop graag met u en de artiesten na via Zoom. De afgelopen anderhalf jaar heeft Meriç Artaç, composer in residence bij Festival Dag in de Branding, steeds een nieuw personage voorgesteld aan haar publiek. Langzamerhand nadert ze haar grand finale waarin al deze karakters elkaar zullen ontmoeten: de opera waarmee ze weer afscheid van ons neemt. Voor het zover is maken we kennis met Gece en Korke.
Dag in de Branding - Editie 60 op 9 juni 2021

Dag in de Branding - Mothers

In Mothers voor stem, live-elektronica en video draait om het begrip tijd en ons (on)vermogen dat te doorgronden. De IJslandse componist Sóley Sigurjónsdóttir (1996) giet haar concept in de vorm van volks- en wiegeliedjes, daarmee verwijzend naar een keten van moeders die kennis van generatie op generatie overdragen. In Mothers werkt zij samen met de Zuid-Koreaanse multimediakunstenaar Soyun Park die, net als Sigurjónsdóttir, in Den Haag woont.
Dit onderdeel is alleen te zien in de online uitzending op 16-12-2020

Dag in de Branding - Online!

Een festivalthema dat ver voor de coronacrisis werd bedacht - Abandoned Places. Verlaten plekken in het (stedelijk) landschap die kunstenaars tot de verbeelding spreken. Nu wij geconfronteerd worden met verlaten podia en concertzalen – abandoned omdat er een dodelijk virus rondwaart – krijgt dit thema een geheel nieuwe lading. Op zaterdag 6 juni presenteren wij ons programma online vanuit deze verlaten zalen. In een 1,5 uur durende live-interneteditie ziet u Kluster5 in de Electriciteitsfabriek, Mosa Trio vanuit België en Michel Marang vanuit Korzo. Artist-in-residence Meriç Artaç ging speciaal voor u met de camera door haar geboorteplaats Istanbul, een uitgestorven decor voor haar korte film Mr. Z.

Deze speciale online editie van Festival Dag in de Branding wordt gratis aangeboden. Reserveer via de webshop
Enkele dagen voor het festival krijgt u van ons de uitleg en link per mail.

Dag in de Branding - Editie 55

Een van de meest spraakmakende componisten van vandaag is de IJslandse Anna Thorvaldsdottir. Haar werken worden wereldwijd uitgevoerd door beroemde orkesten en ensembles. Zij is te gast Festival Dag in de Branding op 7 & 8 maart en dat haar werk centraal staat in de twee concerten van het New European Ensemble in Korzo. Op zaterdag 7 maart gaat muziekjournalist Thea Derks om 19:30 uur in gesprek met Anna Thorvaldsdottir in de Nieuwe Kerk.
Ook op 7 maart is de première van Zizos, een nieuw werk van Meriç Artaç (Istanbul, 1990), artist-in-residence bij Festival Dag in de Branding. Centraal staat het driekoppige personage Zizos, vrij naar de mythologische Cerberus, bewaker van de onderwereld. Meriç schrijft een geheel nieuwe taal voor het universum van Zizos, waarbij iedere klank en lettergreep verbonden is aan een beweging. Zo componeert Meriç niet alleen haar noten maar meteen een choreografie.
Dag in de Branding - 7 & 8 maart 2020 op diverse locaties in Den Haag

Dag in Branding - Madam Koo

De nieuwe artist-in-residence, componiste Meriç Artaç, heeft voor Festival Dag in de Branding op zaterdag 14 december een programma samengesteld met nieuwe muziek die middenin de maatschappij staat. De aftrap is in Filmhuis Den Haag met een film en nagsprek over het thema van de dag: 'the psychology of fear and distrust'. Sopraan Elisabeth Hetherington neemt ons mee naar het 100-jarig jubileum van het vrouwenkiesrecht in een intiem liederenprogramma (met werken van Silvia Borzelli en Bec Plexus previously known as Brechtje van Dijk) in de Nieuwe Kerk. Componist Petra Strahovnik vraagt aandacht voor de situatie van mensen met een mentale aandoening in het programma van Modelo62. Tot slot Madam Koo, de opera van Meriç Artaç zelf in Korzo. Hierin onderzoekt ze de impact van terroristische aanslagen.
Dag in de Branding - 14 december 2019 op diverse locaties in Den Haag