vrouwelijke componisten Women Composers wereldpremière | news vrouwelijke componisten | women composers

Seung-Won Oh wereldpremière Modular 4 for Fourteen

Het nieuwste werk uit de Modular-serie van Seung-Won Oh gaat in première op 4 juni. Na drie kleine werken voor kamerensemble, is Modular 4 for Fourteen een wat groter ensemblewerk voor blazers, percussie, gitaar en piano. Deze compositie weerspiegelt de sterke identiteit van Orkest De Ereprijs en is gecomponeerd voor drie groepen in het orkest: twee gelijkluidende kwintetten (groep 1 en groep 2) belichamen een persoonlijke en muzikale kijk op de relatie tussen een object en zijn schaduw. Groep 3 blijft standvastig in drone-achtig ostinato dat een verre verbinding vormt met de andere groepen. Tegen het einde van de tijdreis verwisselen groep 1 en groep 2 hun posities, waardoor de vraag rijst wat het uiteindelijke object en de ware schaduw zijn. Zijn ze absoluut of relatief?
4 juni - Museum Arnhem - 14.00 uur

Kate Moore - wereldpremière ISABELLA

De Italiaanse Isabella di Morra (1520 - 1546) is de hoofdrolspeelster in het nieuwste werk van componiste Kate Moore. Slechts dertien gedichten van Di Morra zijn overgeleverd, maar daarin loopt ze vooruit op de romantiek én het feminisme. Kate Moore wekt de tragische Isabella di Morra tot leven in een meeslepend concert voor barokharp, mezzosopraan, countertenor, koor en groot ensemble. Moore schrijft lyrische, melodische muziek die je bijblijft.
1 juni 2023 - 20.15 - Muziekgebouw aan het IJ

Annelies Van Parys - wereldpremière


Annelies Van Parys schreef nieuwe muziek en arrangeerde aria’s uit het klassieke operette-repertoire voor de nieuwe operette Boze Bejaarden. Deze operette verscheen afgelopen najaar als podcast in acht delen en wordt op 26 mei tijdens het O Festival in Rotterdam in première gebracht door het HERMESensemble, Volksopera en Wunderbaum. Het verhaal speelt zich af in een verzorgingstehuis ten tijde van de Covid-pandemie. Een bewoonster heeft een relatie met haar masseur, wat de afgunst van de medebewoners opwekt. Uiteindelijk wordt de masseur de toegang tot het gebouw ontzegt en escaleert de situatie. De operette gaat over ouderen in het algemeen en hoe de samenleving hen ziet en waardeert. Het stuk is geschreven voor piano, altviool, klarinet, percussie, acteurs en zangers. Het concept en de arrangementen zijn bedacht door Stijn Saveniers; het libretto is van de hand van Gaea Schoeters en Annelies Verbeke.
26 mei 2023 - O. Festival Rotterdam

Annelies Van Parys - PREY

Annelies Van Parys heeft de opdracht gekregen om opnieuw een omvangrijk muziekdrama te schrijven. Deze keer het Klarafestival dat om een nieuw werk verzocht.
Op 25 maart 2023 gaat PREY in première, uitgevoerd door het Ictus Ensemble, actrice Katelijne Damen en danseres en choreografe Mooni van Tichel.
Het libretto door ekstschrijvers Kris Verdonck en Kristof van Baarle en is gebaseerd op het werk van de Australische ecofeministe Val Plumwood, In 1985 werd zij aangevallen door een krokodil tijdens een kanotrip. Ze werd driemaal gebeten en onder water gesleurd, maar overleefde de aanval niettemin.
Twee ideeën staan hierbij centraal: ten eerste is de mens, zoals elk ander dier, onderdeel van de voedselketen, ook al zijn we ons daar niet van bewust. Ten tweede is het klassieke verhaal, waarin met name witte mannelijke helden de hoofdrol spelen, als representatie van de werkelijkheid volgens Plumwood niet houdbaar en moeten we op zoek naar een nieuw narratief waarbij de mens de natuur beter leert te begrijpen. Het drama is geschreven in de vorm van het traditionele Japanse Noh-theater waarin een verhaal drie keer herhaald wordt vanuit verschillende perspectieven. In PREY staat in het eerste deel de actrice centraal, in het tweede deel de sopraan en in het derde deel de danseres. Van Parys componeerde voor een bijzondere bezetting van elektrische gitaar, dwarsfluit, percussie en altviool.
Kaai Theater - Brussel - 25 & 26 maart 2023 - 20.00 u
Theater Rotterdam - 31 maart 2023 - 20.00u

Meriç Artaç.

Zaterdag 18 februari speelt het Nederlands Kamerorkest de première van Overture to the Sun van de componiste Meriç Artaç. Zij baseert haar nieuwe orkestwerk op Kazuo Ishiguro's roman Klara and the Sun. Verhalen met complexe karakters inspireren haar, niet alleen voor muziektheater, maar ook voor instrumentaal werk. Als zij zich personages voorstelt, beginnen de ideeën voor muziek te stromen.
Lees meer over Meriç Artaç hier>>
Concertgebouw Amsterdam - 18 februari om 20.15
Concertgebouw Amsterdam - 19 februari om 14.15

Anne Clyne - Weathered

Anna Clyne schreef een gloednieuw klarinetconcert voor Concertgebouw artist-in-residence Martin Fröst. van De veelzijdige Brits-Amerikaanse is de laatste jaren een van de meest uitgevoerde componisten ter wereld. Ze staat bekend om lyrische en melodieuze werken met een grote emotionele zeggingskracht, al kan ze regelmatig ook ook speels en energiek uit de hoek. Weathered is een werk van vijf korte delen, vernoemed naar vijf elementen (metaal, hout, etc..) - zelf zegt Anna: "misschien vind je hete ene deel mooi en het volgende niet en dat is helemaal prima." Met het Concertgebouworkest olv Jaap van Zweden.
5,6 & 8 januari 2023 - Concertgebouw, Amsterdam

Rozalie Hirs - avatar

4 en 5 november 2022 om 20:15 uur spelen philharmonie zuidnederland en Duncan Ward (dirigent) het nieuwe orkestwerk avatar (2022) door Rozalie Hirs, gecomponeerd in opdracht van philharmonie zuidnederland. De compositie is opgedragen aan de nagedachtenis van Louise Farrenc. Ook speelt het orkest werken van Farrenc en Beethoven.
5 november 2022 - Muziekgebouw Eindhoven - 20.15 uur
4 november 2022 - Schouwburg - Tilburg - 20.30 uur

Abonneer je op de Podcastserie: NOOIT VAN GEHOORD?!