vrouwelijke componisten Women Composers Archives for May 2019 | news vrouwelijke componisten | women composers
 

Caroline Shaw - HF Highlight

Roomful of Teeth is een GRAMMY-winnend achtstemmifg vocaal ensemble dat zich richt op het opnieuw in beeld brengen van het expressieve mogelijkheden van de menselijke stem. Van luchtige popsongs tot atonale muziek, van kraakheldere close harmony tot jodelen, Naast de muziek van Merrill Garbus en . wordt het werk Partitia for 8 Voices van Caroline Shaw uitgevoerd. Met dit werk, dat het hoofdbestanddeel van dit concert vormt, won de destijds dertigjarige Shaw in 2013 als jongste componist ooit de Amerikaanse Pulitzerprijs voor Muziek.
zaterdag 15 juni 2019 • Muziekgebouw aan het IJ - 20.30

Aftab Darvishi - HF NL première

HOLLAND FESTIVAL HIGHLIGHT!
De opera Turan Dokht van de Iraanse componist Aftab Darvishi en regisseur/librettist Miranda Lakerveld speelt zich af in het Perzië uit de vijfde eeuw. Een prins zoekt een geschikte vrouw uit zevenprinsessen. Elk heeft een paviljoen in een andere kleur. De rode prinses vertelt het verhaal van Turan Dokht, en legt de prins daarin raadsels voor om zijn zelfkennis en de morele juistheid van zijn daden te testen. Het is een mystieke raamvertelling, waarin de symboliek van het getal zeven een belangrijke rol speelt.
woensdag 5 juni 2019 • Muziekgebouw aan het IJ - 20.30
donderdag 6 juni 2019 • Muziekgebouw aan het IJ - 20.30

NEW CD - A Collection of Concertos

Beneath the Tide is a new release from Navona Records with a collection of new concertos performed by the Croatian Chamber Orchestra under the direction of Miran Vaupotic.
Radio Monalisa is delighted to be broadcasting three works in the coming weeks. Rain Worthington's In Passages for violin soloist and string orchestra, Ssu-Yu Huang's Guitar Concerto No. 1 and the concerto for piano and orchestra by Beth Mehocic.
Beneath the Tide - Navona Records NV6216

Vanessa Lann - wereldpremière

I'm Migration is a new work for percussion sextet by Vanessa Lann and will be performed at the Oranjewoud Festival 2019. This work was composed on commission for the project "How to play the triangle", conceived and created by Tatiana Koleva and the Youth Percussion Pool (young professional percussionists from all over the world). This performance and workshop focuses on immigration, adaptation and the acceptance of people from different backgrounds into new cultures.

Tatiana Koleva and the Youth Percussion Pool
donderdag 30 mei 2019 • Oranjewoud Pavilion, Heereveen - 17.30

Sedje Hémon on Tour in NL

Verborgen overeenkomsten tussen muziek, beeldende kunst, beweging en virtual reality. Wie is die Sedje Hémon wier werk naast dat van Picasso hangt in de Stedelijk BASE collectie? Achter het schilderij 'Pas de quatre' gaat een verhaal schuil van een visionaire kunstenares en componiste wier oeuvre tijdens haar leven onderbelicht is gebleven. Sedje Hémon (1923-2011) overleefde de Tweede Wereldoorlog, ontwikkelde een unieke methode om beeld in geluid te vertalen en creëerde verschillende schilderij-composities. Hémon was haar tijd ver vooruit op het gebied van digitaal denken toen ze al in de tachtig was ontwierp ze een virtual reality museum waar haar werk te zien en te horen is. Ensemble Modelo62 brengt in samenwerking met componist Andrius Arutiunian en kunstenaar Marianna Maruyama het programma Hidden Agreements. Een buitenkans om werk van een herontdekte visionair in de moderne kunst te beleven.
vrijdag 24 mei |19:30 - Stedelijk Museum, Amsterdam
zaterdag 25 mei, 20:00 - Gallery Untitled, Rotterdam
zondag 26 mei, 16:00 - Temporary Art Center (TAC), Eindhoven

Rozalie Hirs - Wereldpremière

Eén concert, drie premières. Dat kun je met een gerust hart overlaten aan de moderne-muziek-specialisten van Ensemble Musikfabrik. Van Rozalie Hirs klinkt het laatste deel van haar trilogie parallel world getiteld: lightclouds. 'Mijn nieuwe werk is zowel een Frans spectraal als een minimalistisch stuk', aldus de Nederlandse componiste. De muziek van haar Duitse collega Carola Bauckholt klinkt op de grens van toon en ruis, klank en stilte. In Schlammflocke bloeien muzikale texturen op uit mysterieuze natuurgeluiden
Daarnaast speelt Musikfabrik Gougalon van Unsuk Chin. In dit stuk haalt de Koreaanse componiste herinneringen op aan de capriolen van een straattheatergroep in Seoul. En ook een werk van Rebecca Saunders, die onlangs de Ernst von Siemens Muziekprijs won (als 2de vrouw ooit + een bedrag van €250,000!).
zaterdag 18 mei 2019 • Concertgebouw Amsterdam -14.15 uur

Tansy Davies - Wereldpremière

Composer in residence van Het Concertgebouw dit jaar, is de Britse Tansy Davies. Zij heeft een nieuw stuk voor Asko|Schönberg geschreven getiteld Soul Canoe, in opdracht van het Concertgebouw. Hierin wil ze zowel Britse als Nederlandse invloeden verwerken. ‘En de chemie daartussen.’ Zowel tijdens haar verblijf in Amsterdam als bij haar woonplaats aan de Theems is dit een belangrijk gegeven. Ook haar eerder geschreven werk Salt Box is te beluisteren.
vrijdag 17 mei 2019 • Concertgebouw Amsterdam - 20.15 uur

NEW CD - Johanna Senfter

Johanna Senfter (Duitsland, 1879 -1961) was studente was bij Max Reger. 134 werken liet zij na, waaronder 9 symfonieën, 26 orkestwerken, kamermuziek, koormuziek, én orgelwerken. Weinig daarvan is gepubliceerd en na haar dood in 1961 gingen de manuscripten naar het Conservatorium in Keulen.
Net uitgebracht door Paladino Music is een dubbel-cd met werken voor viool.
World premiere recordings!
Johanna Senfter - Works for Violin
Paladino Music - PMR 0101

Katia Tchemberdji - Wereldpremière

De Russische pianist/componist Katia Tchemberdji schreef speciaal voor Amsterdam Sinfonietta een dubbelconcerto viool, piano, strijkers en slagwerk . Dat werk wordt voor het eerst gespeeld op donderdag 16 mei in het Muziekgebouw aan het IJ. Daarnaast wordt ook een werk voor 8 strijkers van de IJslandse Anna Thorvaldsdottir uitgevoerd. En vooraf een inleiding met Thea Derks.
do 16 mei 2019 • Muziekgebouw a/h IJ, Amsterdam - 20.15 uur

Nederlandse Selectie ISCM 2019

Maar liefst 7 Nederland-based componisten naar Tallinn waaronder:
Vanessa Lann (1968) “The bird that was trapped has flown” (Een hommage aan Hildegard von Bingen voor solosopraan, vrouwelijk vocaal ensemble en nyckelharpa, een inheems instrument uit het Noorden. Een sfeervol koorwerk dat optimaal gebruik maakt van de zangeressen).
Mayke Nas (1972) “Down to the Rabbit Hole” (Een surrealistische orkeststuk als eerbetoon aan Lewis Carroll en The Beatles. Een spetterende compositie met onorthodoxe instrumentatie. Onvoorspelbaar en cartoonesk).
Jasna Veličković (1974) “Remote Me” van de in Nederland werkende en bij Nieuw Geneco aangesloten componist. Haar werk is namens Servië ingezonden. (Een compositie voor zelfontwikkelde elektro-akoestische instrumenten die elektromagnetische velden omzetten in muziek - bekijk een video in een uitvoering van Marijn Korff de Gidts hier).
ISCM World Music Days 2019 - May 2-10, 2019 - Tallinn

Prizes - Best Lithuanian Compostiions 2018

Rūta Vitkauskaitė is winner of the Best Composition Of The Year Award in Lithuania for her composition Chrysalis. And Žibuoklė Martinaitytė was awarded for her orchestral work Millefleur.
Listen to their music and other terrific Lithuanian composers in our first show in May 2019.