vrouwelijke componisten Women Composers Archives for November 2019 | news vrouwelijke componisten | women composers
 

NEW CD - Souad Massi

De Algerijnse zangeres en gitariste Souad Massi is een van de grootste Noord-Afrikaanse sterren van dit moment. De vanaf 1999 in Parijs wonende Souad Massi zingt over liefde, verdriet, vrijheid en emancipatie. Politieke omstandigheden in haar thuisland schuwt zij niet.
Op haar nieuwe album OUMNIYA zingt over haar leven en de daaraan verbonden emoties, maar ook over de situatie van vrouwen door de jaren heen en in bredere zin over mensenrechten. De maatschappelijk betrokken Souad strijdt voor een onafhankelijk Algerije en het recht op waardigheid voor iedereen.
Kenmerkend is Souad Massi's warme stemgeluid en mooie gitaarspel. De tien songs op OUMNIYA heeft zij zelf geschreven. Haar zang en gitaarspel worden begeleid door drums, derbouka, mandoline en altviool.
Souad Massi - Ouminiya (NAIVE - NJ7075)
7 december 2019 • Muziekgebouw Eindhoven
5 december 2019 • Tivoli/Vredenburg Utrecht

Mayke Nas - wereldpremière

Hoeveel dromen maak je waar? Voormalig Componist des Vaderlands Mayke Nas en beeldend kunstenaar Teun Hocks komen met het tragikomische muziektheater Het arsenaal der ongeleefde dingen. Daarin verkennen ze de levens die wij niet leven, simpelweg omdat we andere keuzes hebben gemaakt. De remedie? Dromen blijven najagen, ‘met onnozele overmoed’. De zeven alleskunners van Nieuw Amsterdams Peil zijn met hun theatrale performance de gedroomde interpreten.
donderdag 21 november 2019 • Muziekgebouw aan het IJ | 20.15 (met inleiding Frederike Berntsen om 19.15)

Alison Isadora - wereldpremière

Ensemble Modelo62 toert in november met Intercity Sessions. Een van de componisten op het programma is Alison Isadora. In haar werk Together#5 wordt onderzocht naar collectieve compositie en verschillende manieren van luisteren.
14 november 20:30 | Den Haag - Korzo Theater
15 november 20:30 | Amsterdam - Splendor
16 november 20:00 | Rotterdam - Fenix Music Factory
17 november15:00 | Utrecht - Kunstruimte Kuub
Meer hier>>

November Music - Highlights

FESTIVALCOMPONIST CALLIOPE TSOUPAKI (en ook componist des vaderlands) COMPONEERT NIEUW BOSCH REQUIEM speciaal voor November Music. Een muzikaal gebed aan moeder Maria in tijden van twijfel en nood. Miljoenen mensen op deze aardbol zoeken troost bij Moeder Gods. De Grieks/Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki plaatst Maria in het midden van haar gloednieuwe Bosch Requiem. Liknon is een barokke ode aan de moeder aller moeders en betekent baby-schommel-wieg. Bij sommige iconen van Maria op haar sterf bed, zie je Jesus die haar als pasgeboren baby in zijn armen houdt, zo is de cirkel rond. Voor Calliope Tsoupaki is Maria onlosmakelijk verbonden met haar leven. Maria maakt deel uit van de Byzantijnse traditie waarin zij is opgegroeid.
zaterdag 2 november 2019 | Theater aan de Parade - Den Bosch | 19.45 uur

MUZIEKROUTES op 3 november 2019:
Calliope Tsoupaki Route met optredens van Matthijs Koene, Eric Vloeimans, Erik Bosgraaf, Gerard Bouhuis en Heleen Hulst.
Sound and Vision Route met o.a. Cathy van Eck en Germaine Sijstermans
Variété Route met o.a. Cecilia Arditto

LEZING CATHY VAN ECK
In de lezing Transformaties in de geluidskunst praat Cathy van Eck over de wijze waarop ze met geluiden associaties oproept en hoe deze verschillende associaties klinkend met elkaar in verbinding worden gebracht. Soms wordt het bijna muziek, soms ontstaan er gewone, alledaagse geluiden, maar dan in een andere context dan gebruikelijk. Daaruit ontstaat een verhaal, dat niet uit woorden bestaat, maar wordt verteld met geluiden, bewegingen en objecten.
maandag 4 november 2019 | Verkadefabriek - Den Bosch | 11.00 uur

TRIO CATCH SPEELT Isabel Mundry, Barblina Meierhans en Bianca Bongers (die een compositieopdracht kreeg van NOVEMBER MUSIC)
De liefde voor hedendaagse muziek heeft klarinettist Boglárka Pecze, cellist Eva Boesch en pianist Sun-Young Nam bij elkaar gebracht.
woensdag 6 november 2019 | Willem Twee Toonzaal - Den Bosch | 19.00 uur

ENSEMBLE MODERN SPEELT Iris ter Schiphorst
haar nieuwste werk Assange - Fragmente einer Unzeit (2019) mmv sopraan Sarah Maria Sun
vrijdag 8 november 2019 | Verkadefabriek - Den Bosch | 20.45 uur

Iris ter Schiphorst - wereldpremière

De Duitse componiste Iris ter Schiphorst, met een achtergrond in rock en elektronische muziek, is niet zo vaak te horen geweest in Nederland nauwelijks bekend. Onterecht, weten ze in Duitsland en Engeland, waar haar muziek regelmatig wordt gespeeld.
De wereldpremière van haar nieuwste werk getiteld Assange - Fragmente einer Unzeit voor sopraan en ensemble wordt gedaan door Ensemble Modern en sopraan Sarah Maria Sun; absolute wereldtop als het gaat om het uitvoeren van nieuwe muziek. Het is een scherp commentaar op de achtervolging van Julian Assange en zijn WikiLeaks.
donderdag 7 november 2019 • Muziekgebouw aan het IJ | 20.15 (met inleiding Thea Derks om 19.15)
smiddags om 16.30 is er een openbare repetitie (gratis aanmelden hier)