vrouwelijke componisten Women Composers Archives for August 2020 | news vrouwelijke componisten | women composers

NEW CD - Ethel Smyth

Op 18 augustus is het 100 jaar geleden dat de grondwetswijziging plaatsvond, waardoor vrouwen in de VS stemrecht kregen. Een passend moment dus voor de CD release van de World Premier Recording van Ethel Smyth's opera The Prison. Gecomponeerd in 1930 en in première gegaan in 1931 in de Usher Hall in Edinburgh. Het is een symfonie in twee delen, Close on Freedom en The Deliverance. Voor sopraan- en bas-baritonsolisten, koor en orkest. De tekst is ontleend aan een filosofisch werk van Henry Bennet Brewster en betreft de geschriften van een gevangene in eenzame opsluiting, zijn beschouwingen over het leven en zijn voorbereidingen op de dood.
Dame Ethel Smyth: The Prison (Choral Symphony)
The New York Experiential Chorus and Orchestra
Dashon Burton: bass-baritone (The Prisoner)
Sarah Brailey: soprano (His Soul)
Chandos CHAN 5279

Miranda Driessen - Stemmingen

Almeerse componist Miranda Driessen werkt als artist in residence in Atelier StrandLAB vanaf 28 augustus tot en met 4 september acht dagen lang aan haar project Stemmingen. Samen met acht musici doet ze met windharpen onderzoek naar verschillende stemmingen. Stemmingen vanuit zowel een muzikale als emotionele context. Overdag kun je van 10.30 tot 11.00 uur meedoen met de sessie en ervaar je de klanken van de windharpen op een speciale manier.
Concerten bij zonsondergang
Gedurende de dag werkt Miranda aan een nieuwe compositie die aan het eind van de dag meteen wordt uitgevoerd door verschillende topmusici. Dit zijn (onder voorbehoud):
4 september – Michiel Scheen – piano
3 september – Chetna Sehgal – sitar
2 september – James Hewitt – barokviool
1 september – Jan Heinke – staalcello
31 augustus – Elisabeth Smalt – altviool
30 augustus – Doris Hochscheid – cello
29 augustus – Fie Schouten – basklarinet
28 augustus – Hans van Koolwijk – klankobjecten
Meer info en tickets hier

Sinta Wullur | Ritual Bells

75 jaar na de Japanse capitulatie herdenkt de Indonesisch-Nederlandse componiste Sinta Wullur dit belangrijke hoofdstuk uit de geschiedenis met een magisch, theatraal concert uitgevoerd op de Global Gongs, die zowel oosters als westers kunnen klinken. De musici van ensemble Multifoon spelen rituele muziek op een installatie van tachtig bronzen gongs in alle maten. Astrid Seriese (De Indië Monologen) draagt teksten voor uit bestaande literatuur waarin de relatie tussen Indonesië en Nederland vanuit verschillende perspectieven, vanuit het verleden tot augustus 1945, wordt belicht.
Op zaterdag 15 augustus is Sinta Wullur onderdeel van de Nationale Herdenking van 15 augustus 1945 in Den Haag met haar nieuw werk Ritual Bells.
16.00 uur – 17.00 uur | Koninklijke Schouwburg, Den Haag
(De voorstelling kan op afstand via livestream bijgewoond worden. Een donatie wordt zeer gewaardeerd).