vrouwelijke componisten Women Composers Archives for September 2021 | news vrouwelijke componisten | women composers

Calliope Tsoupaki - world premiere

The world premiere performance of Calliope Tsoupaki’s Capodistrias – Monodrama of a secret life by the Greek National Opera takes place on October 1, 2021. This production, part of a tribute to the 2021 bicentennial of the Greek Revolution, is made possible by a grant from the Stavros Niarchos Foundation (SNF).
Τhe unrequited love between the first governor of the modern Greek State, Ioannis Capodistrias, and Roxandra Sturdza, the lady-in-waiting of the Empress of Russia, serves as subject to the new monodrama by composer Calliope Tsoupaki.
Read all about it here!

NOOIT VAN GEHOORD?! NO. 17

Prize for Kaija Saariaho

Kaija Saariaho is the recipient of the Golden Lion for Lifetime Achievement “for the remarkable technical and expressive level she has achieved in her choral scores and for her original use of the voice”. She received this prize during the 65th International Festival of Contemporary Music, taking place this week in Venice. The inauguration day is dedicated to Kaija Saariaho, featuring the Award ceremony for the Golden Lion for Lifetime Achievement and the opening concert performed by the Orchestra and Chorus of the Teatro La Fenice in Venice conducted by Ernest Martinez-Isquierdo (Teatro La Fenice, at 8 pm). The programme will the Italian premiere performance of her work Oltra Mar, for chorus and orchestra, composed in 1999.

NOOIT VAN GEHOORD?! NO. 16

Gaudeamus Music Prize 2021

De Amerikaanse muziekpionier Annika Socolofsky (1990) is de winnaar van de Gaudeamus Award 2021. De jonge componist/performer ontving de prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge muziekpioniers op zondag 12 september tijdens het slotconcert door Black Page Orchestra van Gaudeamus 2021 in TivoliVredenburg in Utrecht.
Haar muziek ontspruit aan de kracht en nuances van de menselijke stem en loopt uiteen van orkestrale werken en opera's tot a capella folkballades.
Neem een kijkje op haar website!

NOOIT VAN GEHOORD?! NO. 15

Dag in de Branding - Editie 61

Tips tijdens Dag in de Branding in Den Haag:

Meriç Artaç presenteerde haar personage Rudan al eerder in Dag in de Branding, maar nu ontwerpt ze een nieuwe instrumentatie voor deze dramatische figuur. Rudan is een van de personages die onderdeel uit maken van Artaç’ opera The Arrival of Mr.Z., waarmee ze in november afscheid neemt van Dag in de Branding.
18 september om 16.00 in Theater aan het Spui

De Zweedse componist Maria W. Horn liet zich inspireren door het Dies Irae uit de Latijnse dodenmis, die al eeuwenlang de katholieke overledenen begeleidt op de weg naar het graf. Het Dies Irae (‘dag van toorn’) beschrijft het Laatste Oordeel – voor veel gelovigen het uur van de waarheid en daarom in de meeste requiems een orkestrale ‘hel en verdoemenis’.
18 september om 20.00 uur in de Lutherse Kerk

Niemand ontkomt eraan: de smartphone beheerst een groot deel van ons leven.In het multimediale stuk Elevation of self-validation dat Celia Swart schreef voor Kluster5, laat Swart zien hoe een jonge vrouw zich verliest in deze virtuele dimensie. De wereld van de eenzame violist Cecí Gold wordt geleidelijk complexer en gelaagder. Het onderscheid tussen echt en fake is steeds moeilijker te maken, ook voor haarzelf.
18 september om 21.15 uur in het Korzo Theater

Componistenportret: Ig Henneman

De 75-jarige componist en altviolist wordt geëerd met een componistenportret. Het programma omvat drie premières, improvisaties, vroeger werk en gedichten. Henneman heeft voor het concert een dichter en tien musici uitgenodigd: een bijzondere mix van achtergronden en leeftijden, te weten:
Ab Baars (klarinet, shakuhachi), Anne La Berge (fluiten), Lidy Blijdorp (cello), Anneke Brassinga (gedichten) Ig Henneman (composities, altviool), Annelie Koning (stem/zang), Gerrie Meijers en Ansgar Wallenhorst (orgel) en het Luna String Quartet.
Helaas is het concert op 12 september 2021 nu al uitverkocht. Maar meer is het lezen over het programma en de musici op de website van het Orgelpark, Amsterdam.

NOOIT VAN GEHOORD?! NO. 14

Nieuwe Noten Amsterdam 2021

De serie Nieuwe Noten Amsterdam biedt een podium aan hedendaagse kamermuziek én denkers van nu, waar (inter)nationale componisten premières laten horen en er gesprekken worden gevoerd met kenners uit de Nederlandse muziekwereld. In het Plein Theater krijg je de kans om dit unieke concept in intieme sfeer te ervaren, waarbij na afloop ruimte is om in gesprek te gaan met de uitvoerenden. De curatoren en hosts van deze serie zijn componist Aspasia Nasopoulou en basklarinettist Fie Schouten.
A.s. zondag kunt u genieten van het werk Ikaros van Aspasia Nasopoulou.

De mythe van Ikaros vormde voor schrijver Henk van der Waal de inspiratiebron voor zijn existentiële gedicht: In de ogen van de god (Querido, 2014). Zijn versie van de mythe dringt door tot de essentie van het streven van de moderne mens. Componiste Aspasia Nasopoulou schreef op deze tekst een betoverende compositie voor twee violisten en videoprojectie. In haar recente werk richt Nasopoulou zich op gebruik van diverse teksten die ze verweeft in de structuur van haar muziek vol zachtmoedige, hedendaagse lyriek.

zondag 5 september - 15.00 | Plein Theater, Amsterdam