vrouwelijke componisten Women Composers Archives for February 2023 | news vrouwelijke componisten | women composers

Sarah Jeffrey & Friends

Sarah Jeffery is een van 's werelds belangrijkste promotors van de blokfluit en een gepassioneerd voorvechtster van hedendaagse muziek. Ze heeft tientallen hedendaagse werken besteld en in première gebracht en treedt regelmatig op op podia en festivals over de hele wereld. Buiten het podium wordt ze erkend als een expert op het gebied van het instrument. Ze verschijnt op de BBC en is regelmatig te horen op radio en televisie. Voor haar inspanningen werd ze geprezen door de Nederlandse krant NRC voor haar "onderscheidend vermogen ten opzichte van het gevestigde repertoire" en haar "frisse, verrassende en explosieve" optredens, en door BBC Radio 3 voor "het toppunt van sonische en soundtrack cool, daar aan de rand van compositorische innovatie en uitvoeringsmogelijkheden".
Tijdens het concert van Sarah Jeffery & friends speelt zij nieuwe composities van zichzelf en andere componisten.
Dit concert is via een live-stream te volgen en diezelfde avond nog uitgezonden via Vrije Geluiden op NPO Klassiek.
zaterdag 25 februari, 21:00 uur - Splendor Amsterdam

HildegardDagen

Zieneres, genezeres, dichteres, componiste: Hildegard von Bingen (1098-1179) is een van de meest intrigerende vrouwen uit de geschiedenis. De Duitse benedictijnse abdis – ook wel ‘de Sibille van de Rijn’ genoemd – ging de geschiedenis in als eerste vrouwelijke toondichter en was zelfs bij leven al een cultfiguur. Zo werd ze niet alleen geprezen om haar artistieke oeuvre, maar ook om haar mystieke, geneeskundige en wetenschappelijke kwaliteiten.
Hildegard componeerde voornamelijk religieuze liederen, waaronder gezangen ter ere van Disibod en Rupertus, patroonheiligen van de kloosters waar ze in de loop der jaren leefde. De tijdloze klank van haar composities en de beeldende taal van haar teksten blijven inspireren en zorgen ervoor dat haar werk tegenwoordig veelal symbool staat voor de transcendente en holistische kracht van muziek.
Tijdens de HildegardDag herleeft het werk van Hildegard in al zijn rijkdom. Verken Hildegards religieuze repertoire met Ars Choralis Coeln, ervaar haar muziek al zingend tijdens de HildegardScratch met Maria Jonas of duik in haar leven met de biografische film Vision. Het Praagse Tiburtina Ensemble sluit de dag passend af met Hildegards legendarische moraalspel Ordo virtutum.
Bekijk het volledige programma van de HildegardDag in Utrecht en Amsterdam hier>>
26 februari 2023 - Muziekgebouw aan het IJ - Amsterdam
25 februari 2023 - TivoliVredenburg - Utrecht

Meriç Artaç.

Zaterdag 18 februari speelt het Nederlands Kamerorkest de première van Overture to the Sun van de componiste Meriç Artaç. Zij baseert haar nieuwe orkestwerk op Kazuo Ishiguro's roman Klara and the Sun. Verhalen met complexe karakters inspireren haar, niet alleen voor muziektheater, maar ook voor instrumentaal werk. Als zij zich personages voorstelt, beginnen de ideeën voor muziek te stromen.
Lees meer over Meriç Artaç hier>>
Concertgebouw Amsterdam - 18 februari om 20.15
Concertgebouw Amsterdam - 19 februari om 14.15

Luister naar de Podcastserie: NOOIT VAN GEHOORD?!