vrouwelijke componisten Women Composers Archives for May 2021 | news vrouwelijke componisten | women composers

NOOIT VAN GEHOORD?! #1

Dag in de Branding - Editie 60

Het is helaas nog niet mogelijk om live in de zalen te vertoeven, dus presenteert de Dag in De Branding het programma in een online uitzending op woensdag 9 juni. U ziet fragmenten van de verschillende concerten, een interview met componist Meriç Artaç en we praten na afloop graag met u en de artiesten na via Zoom. De afgelopen anderhalf jaar heeft Meriç Artaç, composer in residence bij Festival Dag in de Branding, steeds een nieuw personage voorgesteld aan haar publiek. Langzamerhand nadert ze haar grand finale waarin al deze karakters elkaar zullen ontmoeten: de opera waarmee ze weer afscheid van ons neemt. Voor het zover is maken we kennis met Gece en Korke.
Dag in de Branding - Editie 60 op 9 juni 2021

NOOIT VAN GEHOORD?!

Nooit van gehoord?! is een podcastreeks over componistes die zomaar zijn vergeten, genegeerd, over het hoofd gezien en ten onrechte (bijna) nooit te horen zijn. Aan hun muziek ligt het niet: die kun je rustig uniek en briljant noemen. In een geanimeerd gesprek plaatsen Andrea van Pol en Rae Milford deze uitblinkers in de schijnwerper. Met aansprekende anekdotes en muziekfragmenten, en tegen de achtergrond van de muziekgeschiedenis. Van barok tot elektronica, uit de hele geschiedenis en uit alle windstreken!
Abonneer nu!

Rozalie Hirs - portretconcert

Muziek en poëzie zijn twee kanten van dezelfde medaille in het kunstenaarschap van Rozalie Hirs. Klankschoonheid gaat bij haar altijd samen met onderzoek: naar waarneming, naar natuurkundige eigenschappen van geluid, naar de bouwstenen van de taal. Zo ontstaat werk dat zowel exact als zinnelijk is.
Dit concert laat beide kanten van haar zijn als dubbeltalent: Hirs draagt voor uit haar poëzie en drie vooraanstaande solisten spelen haar muziek. De solostukken voor elektrische gitaar, basklarinet en fluit staan bovendien niet los van elkaar: wanneer je ze samenvoegt vormen ze het trio infinity stairs (2014). Vanavond klinken de drie stukken eerst afzonderlijk, en aan het slot van het concert nogmaals, maar dan tegelijkertijd.
Live stream vanuit het Muziekgebouw aan het IJ - 13 Mei 2021 - 20.00 uur

Guggenheim Fellowships

The Guggenheim Fellowships are intended for individuals who have already demonstrated exceptional capacity for productive scholarship or exceptional creative ability in the arts.
Recently 12 composers were named as recipients of the 2021 GUGGENHEIM FELLOWSHIPS, including: Zosha Di Castri - Sky Macklay - Miya Masaoka - Nkeiru Okoye - Helen Sung - Katherine Young - Nina C. Young
Congratulations to these 7 women composers!