vrouwelijke componisten Women Composers Archives for May 2022 | news vrouwelijke componisten | women composers

Oranjewoud Festival

THEY HAVE WAITED LONG ENOUGH
Componisten
Annelies Van Parys, Aftab Darvishi en Calliope Tsoupaki creëren nieuwe, hedendaagse klanken voor drie vrouwen die veel te lang in de marges van de grote Griekse mythes hebben moeten wachten. Ze kleuren hun verhalen in met nieuw licht, nieuwe nuance en nieuwe slagkracht. Is Medea een wraakzuchtig monster of een moeder verteerd door compassie? Is Circe een kwaadaardige heks of een heldin vol grootse menselijkheid? En wat is er met dat zogenaamd weerloze wachten van Penelope? 
Schrijfster Gaea Schoeters zoekt naar woorden die deze vrouwen recht doen: ontroerend én bevrijdend. Sopraan Katharine Dain zingt hen tot leven. Drie kleurrijke solisten gaan een intense dialoog aan op klarinet, duduk en qanun. De Britse Natalie Haynes, stand-up classicist en meeslepend verteller, voorziet de drie personages van een inleiding. 
zondag 5 juni 2022 - 15.00

Composition for insects, speaker flower bed and bassoon
In de Kas van Nas, vernoemd naar componist Mayke Nas, ervaar je haar geluidskunstwerk Zzzoem!
4 -5-6 juni 2022 - vanaf 10.00 uur

Holland Festival - Mary Finsterer

Een van de highlights van het Holland Festival dit jaar is de hedendaagse opera over het geheimzinnige zuidelijke continent Antarctica, het nieuwe werk van de Australische componiste Mary Finsterer. Zij verkent de historische, mythische en wetenschappelijke opvattingen en verhalen over het zuidelijke continent. Met een betoverende combinatie van muzikale elementen uit oude en nieuwe stijlen worden we meegevoerd naar de wereld van Antarctica. De Zuidpool is een van de laatste plaatsen op aarde waar de mens nauwelijks komt. Het is er te koud en ontoegankelijk. Juist daarom is het een vruchtbare inspiratiebron voor ongekende verhalen en geschiedenissen.
5 & 6 juni 2022 - Muziekgebouw aan 't IJ - 20.30

NEW CD: Out of the Shadow

Cellist Lucia Swarts and Challenge Classics celebrate twenty years of collaboration. This new CD by Lucia focuses on chamber music by five women composers. While Fanny Mendelssohn, Clara Wieck and Mel Bonis can be ascribed to a romantic ‘aura’, both Lili Boulanger and Henriette Bosmans may be included in the Impresionistic movmement, but actually trascended it via an original quest for a personal style.
Lucia Swarts, cello / Elena Malinova, piano
Challenge CC72888

Jennifer Walshe - wereldpremière

Componiste Jennifer Walshe heeft zelf van jongs af aan een fascinatie voor de rode planeet Mars. Haar nieuwe multimediale werk MARS I verhaalt over het verlaten van de aarde. Twee vrouwelijke astronauten beginnen aan een missie naar Mars, een reis van vijf maanden. Naarmate hun ruimteschip zich verder van de aarde verwijdert, zijn de twee vrouwen steeds meer op zichzelf aangewezen. Welkom in ruimtevaartcentrum Walshe.
uitvoerenden:
Zang: Juliet Fraser en Elaine Mitchener
Klangforum Wien olv Delyana Lazarova
Muziekgebouw aan het IJ - Amsterdam | 19 mei 2022 - 20.15 uur

Van donker naar licht

Van donker naar licht wordt uitgevoerd in de serie: Best kept secrets van het orgel van Tivoli Vredenburg, maar gaat daarna op tournee. Uitgangspunt is het laatste werk van de componiste Lili Boulanger: het Pie Jesu. Het is een werk voor strijkkwartet, harp, orgel en sopraan, die zorgde voor een bijzondere klankkleur en vernieuwende muziek. De Utrechtse componiste, zangeres en dirigente Monique Krüs kreeg de opdracht een stuk te schrijven voor precies deze bezetting. En Ig Henneman en Annelies van Parys bewerkten eigen stukken voor dezelfde bezetting, respectievelijk strijkers en orgel
Met Bauwien van der Meer: sopraan, Gerrie Meijers: orgel, Doriene Marselje: harp, Helikon Quartet: Stella Zake, viool, Marieke Kosters, viool, Lotus de Vries, altviool, Renate Apperloo, cello
21 juli 20:00 Haarlem Orgelfestival/Philharmonie
29 mei 15:00 Groningen Luthersekerk
22 mei 16:00 Utrecht Sint Willibrordkerk
21 mei 20:15 Amsterdam Orgelpark
30 april 11:00 Utrecht Tivoli/Vredenburg


NEW CD: Intercontinental Ensemble

Het Intercontinental Ensemble stelt hun derde CD voor: Arc, met muziek van vrouwelijke componisten door de eeuwen heen. Dat doen ze met een releaseconcert in de Amstelkerk te Amsterdam. Een concert in de bezettingen van vier strijkers en vijf blaasinstrumenten, waaronder 3 werken die speciaal voor het ensemble zijn geschreven. De componistes: Bianca Bongers, Clara Schumann, Aregnaz Martirosyan, Sarah Neutkens en Louise Farrenc.
Ga dat zien!
Amstelkerk |16 mei 2022: 20.00 uur