vrouwelijke componisten Women Composers Archives for October 2021 | news vrouwelijke componisten | women composers

NOOIT VAN GEHOORD?! NO. 22

NEW CD - Eskina

Eskina is een unieke band geleid door de Haagse gitarist/componist Merel van Hoek met een verfrissend en spannend eigen geluid. Een geluid waarin de invloeden van Radiohead, Tamino en Olafur Arnalds te horen zijn. Met name de combinatie van instrumenten, een esthetische versmelting van gitaar, lage strijkers, drums, bas en electronics, trok de aandacht van de jury en het publiek van de Grote Prijs van Nederland in 2018. Merel van Hoek componeert/arrangeert alle muziek voor Eskina. In haar composities is haar uitgangspunt altijd melodie. Haar muziek - bijna popmuziek achtig- zijn dromerige melodieën en tegelijkertijd zeer doordachte composities.
We were the moon is een album met tedere sfeervolle composities die gaan over emoties, donker en licht en een ode aan de liefde ademen. Nummers die je meenemen naar schaduwrijke bossen en onverwachte plekken. De samenwerking met gast artiest Maarten Vos geeft dit album een eigentijdse klank. Vos transformeert traditionele instrumentatie in een verkenning van de combinatie met synthesizer sounds.
ESKINA - We Were the Moon - Challenge CR73522

Wereldpremière laatste stuk als Componist des Vaderlands voor Dutch Double Bass Festival

Calliope Tsoupaki componeerde haar laatste stuk als Componist des Vaderlands voor het Dutch Double Bass Festival.
De bassisten van het Nederlands Philharmonisch Orkest spelen samen met de internationale stersolist Božo Paradžik op het Dutch Double Bass Festival de wereldpremière van Neverending.
Tsoupaki vindt het geweldig om een omvangrijke compositie voor de contrabas te schrijven: Ik vind de klank van het instrument net zo mooi als die van de cello, misschien zelfs iets mooier, omdat het solistische register van de contrabas net iets zangeriger en diepgaander is. De contrabas glijdt moeilijker omhoog, maar dat geeft juist een enorme dikte in de klank. Ik vind het zonde dat de solistische klank van de contrabas nog te weinig ontwikkeld is, zowel vanuit de kant van de speler als de kant van de componisten. Daar wil ik met dit stuk verandering in brengen.
Met: Nederlands Philharmonisch Orkest en solist Božo Paradžik
Dutch Double Bass Festival - zaterdag 30 oktober 2021, 21.00 uur | Theater Zuidplein, Rotterdam
Herhaling: zondag 31 oktober 2021, 15.00 uur | NedPhO-Koepel, Amsterdam
Het concert wordt zondag 31 oktober om 20.00 uur uitgezonden op NPO Radio 4

Éliane Radigue - Festival for Electronic Music

Opzwepende elektronische beats, dromerige soundscapes en aanstekelijke dj sets. Voor het eerst hebben November Music en FAQ Festival for Electronic Music de handen ineen geslagen. Op 4 november staat de dag in het teken van Éliane Radigue, een van belangrijkste pioniers uit de elektronische muziek. 's Middags zie je in de Verkadefabriek de documentaire Sisters with Transistors met aansluitend een lezing / masterclass van Julia Eckhardt. 's Avonds is er in de Willem Twee Toonzaal een concertprogramma met zowel oude als nieuwe muziek van Radigue met onder meer een première door Ensemble Klang. Éliane Radigue is winnaar van de Open Oor 2020.
4 november op twee locaties in Den Bosch: Verkadefabriek en Willem Twee Toonzaal - November Music!

NOOIT VAN GEHOORD?! NO. 21

Rebecca Saunders - November Music

In 2019 won Rebecca Saunders als eerste vrouwelijke componist de prestigieuze Ernst von Siemens muziekprijs, waarmee ze in een rijtje komt met wegbereiders als György Ligeti, Wolfgang Rihm en Mauricio Kagel. In 2018 zette November Music het dynamische oeuvre van Saunders al in de schijnwerpers. Dit jaar is ze een van de componisten-in-focus met twee portretconcerten door Ensemble Modern. Het in 1980 opgerichte Duitse ensemble behoort tot de elitetroepen van de eigentijdse muziek.
Grote Kerk - vrijdag 12 november - 20.30 uur (ensemble werken)
Willem Twee Toonzaal - donderdag 11 november 2021 - 20.30 uur (kamermuziek)

NOOIT VAN GEHOORD?! - LIVE!

Gemist tijdens het NPO Radio 4 Festival op 16 oktober 2021? Terugkijken kan nog altijd.

NOOIT VAN GEHOORD?! - een live versie van de podcast-reeks over componistes die zomaar zijn vergeten, genegeerd of zelden te horen zijn. Speciaal voor het NPO Radio 4 Festival nemen Andrea van Pol en Rae Milford ons mee naar de bijzondere componiste Annea Lockwood. Ensemble MAZE spelen haar muziek live uw huiskamer in.
Alles over de uitzending hier>>

NOOIT VAN GEHOORD?! NO. 20

Meriç Artaç - world premiere

Twee jaar lang vormde Meriç Artaç het bruisende middelpunt van het Haagse Festival Dag in de Branding met haar verrassende muziektheaterstukken waarin ze vijf muzikale personages ontwikkelde. Deze komen nu samen in een zoektocht naar hun schepper: Mr. Z. Een beeldende opera over verandering en hoop met een prachtige cast podiumpersoonlijkheden.
De vijf personages in de nieuwe opera The Arrival of Mr. Z. zijn het resultaat van een onderzoek naar de muzikale weergave van diepe emoties en de innerlijke processen die daaruit voortvloeien. Bij Rudan (bariton) onderzoekt Artaç het geluid van depressie, in Yori (basklarinet) het geluid van angst, in Gece (sopraan) het geluid van melancholie, in Korke (zang en tapdans) het geluid van trots en in Zizos (fluit) het geluid van bescherming.
Dag in de Branding - Nieuwe Kerk - Den Haag - 16.00 uur

NOOIT VAN GEHOORD?! NO. 19

NEW CD - Juliana Hall

Soprano Molly Fillmore brings the words of Edna St. Vincent Millay, Emily Dickinson, Carl Sandburg and others to life on Bold Beauty, a new recording of 4 song cycles by Juliana Hall. Joined by pianist Elvia Puccinelli, Ms. Fillmore gives luscious performances of Letters from Edna, Symbols of Velvet, Sentences of Plush (on letters from Emily Dickinson), and Theme in Yellow (with texts by Amy Lowell, Edna St. Vincent Millay, and Carl Sandburg).
Fillmore commissioned composer Juliana Hall to write the music to Fillmore’s own poems, Cameo, and the world premiere recording is included on this album. Inspired by Francis Poulenc's Le travail du peintre and an episode of PBS' Antiques Roadshow, Ms. Fillmore’s mission is to draw attention to the works of six female American painters (Sarah Albritton, Kay WalkingStick, Nellie Mae Rowe, Alice Dalton Brown, Agnes Pelton, and Corita Kent) from the last century. She says, “They challenged prescribed roles and expectations - they needed to be bold.”
More here>>

NOOIT VAN GEHOORD?! NO.18Abonneer je op de Podcastserie: NOOIT VAN GEHOORD?!